"Bomba" referendumului, la mana CCR. Ce spunea presedintele Curtii, in 2012

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 15:38
3991 citiri
"Bomba" referendumului, la mana CCR. Ce spunea presedintele Curtii, in 2012

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a demarat procedurile pentru un nou referendum privind trecerea la un parlament unicameral cu 300 de membri, asa cum au decis votantii in 2009, tot printr-o consultare populara, pe care Parlamentul nu doreste sa o puna in aplicare in viitoarea Constitutie.

Inainte de asta, seful statului a spus insa ca asteapta ca parlamentarii sa se razgandeasca si sa puna in aplicare rezultatele, dar si ca organismul care da avizul final pe revizuirea Constitutiei, Curtea Constitutionala, sa ia o decizie in acest sens.

Curtea Constitutionala e condusa de Augustin Zegrean, care, in ianuarie 2012, a emis o parere foarte clara despre rezultatele acestui referendum, intr-un interviu acordat Ziare.com spunand ca acestea trebuie puse in aplicare. Iata ce spunea atunci presedintele Curtii:

"A fost referendumul acela in care poporul a spus 'vrem un Parlament unicameral, vrem un Parlament din 300 de oameni'. Trebuie sa se tina seama de parerea poporului intr-o astfel de situatie", spunea Zegrean in interviul pe care ni l-a acordat.

Presedintele CCR: Curtea poate opri suspendarea presedintelui - Interviu

Intrebat cat timp poate fi amanta aplicarea unui referendum, Zegrean a raspuns: "Din pacate, nu avem un termen. Nu e scris nicaieri un termen in care Parlamentul sa fie dispus sa faca ce a hotarat populatia prin vot. In stiinta dreptului constitutional se apreciaza ca rezultatul referendumului e doar consultativ, dar intr-un stat civilizat, normal, politicienii nu pot sa nu tina seama de parerea poporului pentru ca, cel putin afirmativ, ei sunt reprezentantii poporului. Ei asa spun - 'noi venim la Parlament, noi suntem reprezentantii poporului'. Ei trebuie sa tina seama de cei care i-au votat.

Eu sunt convins ca vor tine seama de rezultatul referendumului. Nu stiu cand. Daca se vor duce in campania electorala si o sa-i intrebe lumea 'de ce n-ati facut asta, eu am votat asa', ce-o sa raspunda?"

Basescu: Am initiat un nou referendum - Parlament unicameral cu 300 de membri

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a initiat marti o noua procedura de referendum, obiectul acestui vot fiind Parlamentul unicameral cu 300 de membri, in contextul procesului de revizuire a Constitutiei.

Seful statului a declarat ca nu mai are interese politice legate de revizuirea Constitutiei, intrucat nu mai poate candida si, astfel, poate privi cu neutralitate acest proces.

Basescu a continuat spunand ca si-a dorit sa initieze procedura inainte ca parlamentarii sa intre in vacanta, insa va astepta sa vada proiectul finalizat al revizuirii COnstitutiei, dar si deciziile CCR pe aceasta tema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#referendum Parlament Basescu CCR, #Zegrean CCR referendum 2009 , #referendum