Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

C.Guseth (Freedom House): Anul trecut a fost o mineriada in plan juridic - Interviu

Luni, 29 Iulie 2013, ora 07:39
4796 citiri
C.Guseth (Freedom House): Anul trecut a fost o mineriada in plan juridic - Interviu
Foto: emaramures.ro

Anul trecut am asistat in Romania la o "mineriada in plan juridic" pusa la cale de USL si declansata de condamnarea lui Adrian Nastase. Scopul incercarii de lovitura de stat a fost aservirea justitiei si blocarea dosarelor de inalta coruptie, afirma Cristina Guseth, director al Freedom House Romania.

Astazi se implineste un an de la ziua in care romanii s-au prezentat la vot (a doua oara) pentru a decide daca il demit sau nu pe presedintele Traian Basescu, ocazie cu care Ziare.com i-a adresat cateva intrebari directorului Freedom House Romania cu scopul de a trage cateva concluzii dar si invataminte din acea aventura politica.

"Paream stabili si ne-am dovedit vulnerabili. Romania va recupera foarte greu ce a pierdut anul trecut prin actiunea iresponsabila a unor politicieni", subliniaza Cristina Guseth in interviul acordat Ziare.com.

Privind retrospectiv, cum ati caracteriza dvs evenimentele politice din vara trecuta? Am asistat sau nu la o forma de lovitura de stat? Care a fost strategia politica si ce scopuri a urmarit USL?

Anul trecut a fost o mineriada in plan juridic, altfel spus o incercare de lovitura de stat pusa la cale de catre guvernul USL. Prin ordonanate de urgenta s-a incercat limitarea competentei Curtii Constitutionale, au fost decapitate institutiile democratice (Senatul, Camera Deputatilor, Avocatul Poporului etc.), a fost trecut Monitorul Oficial in subordinea Guvernului, au fost taiate parghiile prin care functioneaza statul de drept si sistemul de echilibru si control reciproc intre institutiile statului.

Lovitura de stat a esuat pentru ca, in pofida presiunilor uriase, institutiile statului au rezistat. In pofida amenintarilor la care au fost supusi unii judecatori, Curtea Constitutionala a invalidat deciziile Guvernului USL.

Mineriada a fost declansata de condamnarea lui Adrian Nastase, care a produs un adevarat cutremur in randul politicienilor cu risc penal. Scopul acestei incercari de lovitura de stat a fost aservirea justitiei si blocarea dosarelor de inalta coruptie.

Ce anume vi s-a parut cel mai grav?

Cel mai grav mi s-a parut manipularea cinica si ticaloasa a oamenilor care nu aveau cultura democratica si juridica pentru a intelege in amanunt ceea ce se intampla.

Mai mult, imi aduc aminte ca am simtit fizic teama la o intalnire organizata de catre GDS cu presedintele suspendat: in strada erau adusi cativa huligani care tipau in megafoane reusind astfel sa dea impresia unei multimi dezlantuite care putea intra oricand in curte sa ne atace. Erau acolo si reprezentanti ai Ambasadei SUA si a doua zi aceasta impresie puternica mi-a fost confirmata de catre cei din Amabasada.

Mi s-a parut grava si aceasta alianta cu personaje gen colonelul Dogaru, protocoalele semnate cu acesti indivizi care cereau desfiintarea unor institutii ale statului si organizatii ale societatii civile.

Totodata, mi s-a parut grav atacul iresponsabil asupra liderilor europeni si americani, institutiilor europene, pe scurt indepartarea de Europa si comunitatea euroatlantica.

Mi s-a parut ca teama de inchisoare a unor politicieni penali distruge ce a castigat Romania in ultimii ani in plan democratic.

Cum comentati reactiile partenerilor externi - UE si SUA? USL i-a acuzat de partizanat politic.

Atat Uniunea Europeana cat si Statele Unite au vazut parteneriatul euro-atlantic pus in pericol. Cand unul dintre parteneri decide sa nu mai respecte regulile, sa intre intr-o zona gri, riscul este urias si ingrijorarea pe masura.

Comunitatea euroatlantica este o comunitate de valori impartasite si aparate: statul de drept, libertatea, democratia, economia libera. Iar statul de drept este garantia existentei celorlalte, este temelia.

Cel care destabilizeaza statul de drept nu poate fi in comunitatea euroatlantica, devine o vulnerabilitate pentru securitatea acesteia si prezinta risc de contagiune, de aceea si reactia atat de ferma, mai ales din partea SUA si a Germaniei.

Eu cred ca sunt in USL oameni care si-au dat seama ca s-a mers prea departe, si vorbesc despre "partizantul" politic al occidentalilor doar la TV, in tara, pentru consum intern.

Cum a reactionat populatia? Cum ar fi reactionat cetatenii americani, de exemplu, daca in SUA s-ar fi intamplat asemenea lucruri?

In ciuda propagandei uriase si a indiciilor clare de frauda la referendum electoratul a refuzat sa legitimeze lovitura de stat. Imi amintesc de disperarea sustinatorilor puciului contra statului de drept, de acuzatiile pe care le aduceau alegatorilor pentru ca nu s-au mobilizat la vot.

As vedea doua categorii: prima, mai putin informata, manipulata cinic, grosolan si iresponsabil prin canalele politicienilor corupti. A doua, de oameni care au fost realmente ingrijorati si au inceput sa citeasca presa sa se uite la TV, pe scurt s-au mobilizat pentru ca au simtit un pericol real. Au fost si multi indiferenti, semnul clar ca agenda publica nu avea legatura cu agenda USL.

Nu imi pot imagina in SUA asa ceva. Este o traditie in a respecta bunul mers al institutiilor, regulile, durata mandatelor, si chiar intr-un caz de impeachement nu schimbi regulile jocului in timpul jocului. Este o societate civila mai activa, mai puternica, si presa nu-i intr-o masura atat de mare, ca la noi, comandata politic. Exista partizanate politice ale presei, desigur, dar nu subordonare, nu ascultare oarba a liderilor politici.

Recensamantul a incins spiritele degeaba: Cifrele nu reprezinta populatia cu drept de vot!

Recensamantul, irelevant pentru referendum - Autoritatea Electorala explica felul cum se numara alegatorii

Institutul National de Statistica a publicat recent primele rezultate finale ale recensamantului. Cum sa interpretam acum tertipurile folosite de USL asta-vara cu scopul de a valida totusi referendumul?

Cred ca au fost unii politicieni/indivizi disperati care au facut un efort urias financiar pentru a reusi suspendarea si care nu s-ar fi dat in laturi de la nimic. Am vazut intr-o primarie de sat de munte cantitati uriase de afise si fluturasi. Trageau cu tunul in vrabiute...

Cine ar trebui sa plateasca in justitie? Presedintele Basescu vorbea recent despre acest lucru.

Cei care sunt dovediti ca au incalcat legea, ca au falsificat liste de vot, ca au incercat sa modifice decizii al CCR in drum spre Monitorul Oficial, toti disperatii iresponsabili.

Credeti ca Liviu Dragnea va ajunge in fata judecatorilor?

Probabil. Perceptia este ca a orchestrat o uriasa frauda electorala. Este foarte important ca cei vinovati sa plateasca fiindca altminteri riscam sa nu invatam nimic din experienta anului trecut si ei sa devina modele in politica.

Senatorul Valer Marian a facut ce-a zis: Denunt penal pe numele lui Liviu Dragnea (Video)

Romania, ca stat, a platit pentru aceasta "aventura"? Care au fost cele mai serioase efecte pe plan extern?

Pierderea increderii dupa o perioada in care reusisem cu greu sa o castigam. Romania abia devenise predictibila prin reformele facute, progresele in lupta contra coruptiei, prin trecerea, cu sacrificii, dar cu succes, prin furtuna crizei economice, prin angajamentele militare ferme alaturi de Aliati in Irak si Afganistan.

Se consolidase aceasta imagine de predictibilitate si angajament pro-occidental, si ea a fost aruncata in aer in cateva zile. Paream stabili si ne-am dovedit vulnerabili. Romania va recupera foarte greu ce a pierdut anul trecut prin actiunea iresponsabila a unor politicieni care riscau condamnarea penala.

Cat de mult a contat mass-media si in ce fel?

Au contat foarte mult ziaristii si mass-media occidentala. Cunosc ziaristi care si-au anulat vacanta. Altii care au contribuit major la zadarnicirea unor tentative de mistificare a deciziilor institutiilor statului.

Faptul ca au existat informatii referitoare la sprijinul extern a contat enorm.

Noi inca mai asteptam ajutor de afara, nu am invatat suficient sa ne ajutam singuri. Daca se auzea doar aria calomniei la adresa partenerilor euroatlantici cantata pe mai multe voci, dintre care si unele voci de intelectuali, nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi fost acum.

A fost o vara obositoare pentru multi...

Credeti ca se mai poate repeta acest episod?

Chiar daca se mai aud voci disperate, eu am o speranta ca exista suficienti oameni care au inteles ca efectele negative ale incercarii de lovitura de stat de anul trecut se vor stinge foarte greu. Pe de alta parte, institutiile statului au rezistat puciului si au iesit intarite.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#referendum demitere Basescu, #Cristina Guseth referendum, #Guseth mineriada referendum Basescu , #referendum