Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CCR despre un nou referendum: Nu ne putem pronunta

Joi, 26 Iulie 2012, ora 20:08
3035 citiri
CCR despre un nou referendum: Nu ne putem pronunta
Foto: Arhiva

CCR spune in decizia prin care a respins ca neintemeiata sesizarea PDL asupra pasajului "Parlamentul va decide calea de urmat" dupa un referendum invalid ca nu se poate pronunta asupra unor fapte viitoare si eventuale ale Parlamentului pornind de la premisa relei credinte a forului.

In decizia publicata miercuri seara, CCR spune ca "autorii sesizarii incearca practic sa preintampine eventuala nerespectare de catre Parlament a unei hotarari a CCR referitoare la competentele acesteia privind referendumul: confirmare, validare si invalidare a rezultatelor, dar si o eventuala hotarare a Parlamentului ulterioara celei a CCR prin care sa se stabileasca desfasurarea si organizarea unui nou referendum".

"In exercitarea atributiilor sale, Curtea nu poate examina si nu se poate pronunta asupra unor acte si fapte viitoare si eventuale ale Parlamentului pornind de la premisa relei credinte in interpretarea si aplicarea unui text cuprins intr-o hotarare a acestei autoritati publice si a unui eventual comportament contrar obligatiei de loialitate constitutionala si principiilor statului de drept", raspunde CCR acestor ingrijorari.

Curtea aminteste ca hotararea Parlamentului, ca orice act juridic, trebuie interpretata si aplicata cu buna credinta si in spiritul loialitatii fata de legea fundamentala. In plus, ea noteaza ca hotararile adoptate de Parlament dupa finalizarea referendumului pentru demiterea presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial a rezultatelor acestuia pot face obiectul controlului de constitutionalitate in conditiile legii. Astfel, in lumina acestor argumente, CCR a decis sa respinga ca neintemeiata solicitarea de neconstitutionalitate depusa de PDL.

Decizia CCR creeaza premisele ca Parlamentul sa aiba libertatea de a gasi acea "cale de urmat" in cazul in care referendumul este invalidat. Surse din USL au spus pentru NewsIn ca unul din scenariile pe care le anticipeaza este ca CCR sa invalideze referendumul din cauza neintrunirii cvorumului de prezenta, dar sa nu constate nici intrarea in vigoare a demiterii, nici incheierea interimatului. Potrivit asteptarilor USL, CCR ar urma sa paseze raspunderea pentru solutionarea dilemei Parlamentului care ar putea sa stabileasca un nou referendum.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Curte Constitutionala referendum, #decizie Curte Constitutionala referendum , #referendum