1,5 milioane de voturi fraudate la referendum - surse judiciare

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 19:10
10395 citiri
1,5 milioane de voturi fraudate la referendum - surse judiciare
Foto:ghimpele.ro

Daca vor fi probate, acuzatiile aduse de DNA la adresa secretarului general al PSD Liviu Dragnea vor conduce la concluzia ca nu mai putin de 1,5 milioane de voturi au fost fraudate la referendum, sustin surse judiciare.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost "centrul de comanda al unui sistem national de influenta, cu structura piramidala, care se suprapune asocierii in vederea savarsirii de infractiuni". Reteaua pe care a pus-o la punct a fost alcatuita pe doua componente si cuprinde mii de oameni, inclusiv persoane cu functii politice sau publice, afaceristi.

Potrivit procurorilor DNA, fraudarea masiva a votului la referendumul national din 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a fost posibila cu ajutorul unui sistem informatic creat in acest scop. Surse judiciare au precizat pentru Evenimentul Zilei ca, pentru fraudare, USL a folosit un call-center -1855 - care permitea schimburile de mesaje tip SMS, in timp real si intre mii de utilizatori. Pe aceasta cale ar fi fost transmise ordine ilegale.

Tot prin acest call enter au fost transmise mesaje in vederea luarii de masuri nelegale pentru cresterea artificiala a numarului de votanti in sectiile deficitare. O estimare a voturilor fraudate, fara a fi puse la socoteala dosarele de la parchetele normale, ar indica o cifra de aproximativ 1,5 milioane.

Ponta si Antonescu n-ar scapa de raspunderea penala, chiar daca se autodenunta

Pe de alta parte, Crin Antonescu si Victor Ponta s-au solidarizat cu Liviu Dragnea, declarand ca se vor autodenunta la DNA pentru declaratiile facute pentru a chema alegatorii la referendum.

Surse judiciare spun insa ca autodenuntul lui Antonescu si Ponta nu le inlatura raspunderea penala, daca procurorii vor constata ca ei chiar sunt implicati in fraudarea votului.

Astfel, printre acuzatiile aduse lui Dragnea se numara falsificarea semnaturilor, pe listele permanente, pana si in numele unor militari aflati in teatrele de operatiuni din Afganistan sau ducerea oamenilor la vot sub amenintari. Mai mult, Liviu Dragnea ar fi trimis ordine ilegale in teritoriu, inclusiv in scris.

Astfel, procurorii au doua adrese din 12 si 13 iulie, prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, Dragnea ordona organizatiilor judetene ale PSD, respectiv presedintilor si directorilor de companie ale acestora, precum si primarilor PSD din tara, sa ia masuri ilegale, incriminate ca infractiuni chiar de Legea nr.3/2000.

In aceste conditii, in cazul in care ar fi implicati sub vreo forma penala in fraudarea referendumului, Crin Antonescu si Victor Ponta n-ar putea scapa de raspunderea penala, chiar daca s-ar autodenunta si asta pentru ca nu au facut acest lucru inainte de inceperea anchetei.

Surse judiciare au precizat pentru cotidianul citat ca cei doi co-presedinti USL ar putea fi acuzati de instigare la comiterea infractiunii prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000, care este si una dintre cele patru acuzatii aduse lui Dragnea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#frauda voturi referendum USL, #Dragnea DNA frauda referendum, #Dragnea urmarit penal referendum , #referendum