Amnesty International: Romania ar putea incalca drepturile omului bagand in Constitutie "familia traditionala"

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 21:52
7465 citiri
Amnesty International: Romania ar putea incalca drepturile omului bagand in Constitutie "familia traditionala"
Foto: Arhiva Pixabay

Romania risca sa isi incalce obligatiile internationale privind drepturile omului, daca va modifica definitia familiei in Constitutie, spune reprezentantul Amnesty International pentru Romania, Barbora Cernusakova. Ea a anuntat ca organizatia pe care o reprezinta va inainta Curtii Constitutionale un memoriu amicus curiae, in care va sublinia ca aceasta modificare ar putea duce la incalcarea standardelor internationale in materie.

"Amnesty International este ingrijorata ca un asemenea referendum pentru a modifica definitia familiei in Constitutie ar putea duce la incalcarea obligatiilor internationale privind drepturile omului la care s-a angajat in mod voluntar Romania. Pe langa asta, ar putea duce la o discriminare a homosexualilor, o stigmatizare si o ostilitate la adresa comunitatii LGBTI. Insa pe langa asta, ar putea afecta toate acele cupluri care nu sunt casatorite. Deci ar avea consecinte mai largi pentru societate", a declarat Barbora Cernusakova.

Ea a spus ca Amnesty International nu va da in judecata Romania, dar va propune Curtii Constitutionale un memoriu amicus curiae.

"Nu intentionam sa dam Romania in judecata, dar vom actiona impreuna cu alti parteneri, precum ILGA Europe. Vom propune Curtii Constitutionale un memoriu amicus curiae, in care vom sublinia ca aceasta modificare a definitiei familiei ar putea duce la o incalcare a standardelor internationale privind drepturile omului, iar aceste standarde includ Conventia Europeana a Drepturilor Omului si jurisprudenta ei.

Sunt cateva cazuri in care Curtea Europeana a stabilit ca aceasta interdictie aplicata cuplurilor de acelasi sex ar fi o violare a Conventiei Europene. Ar fi de asemenea o violare a legislatiei Uniunii Europene, si anume a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Prin urmare, este un lucru important de clarificat, pentru ca in mod evident Curtea Constitutionala are un cuvant de spus. Dar odata ce referendumul are loc, iar oamenii voteaza afirmativ si Constitutia este schimbata, atunci vor exista deja consecinte civile", a spus Barbora Cernusakova.

Potrivit reprezentantului Amnesty International pentru Romania, este important sa existe o constientizare masiva a faptului ca aceasta schimbare ar avea consecinte asupra drepturilor omului la nivel individual, in conditiile in care exista deja un cadru legal restrictiv, care va deveni si mai prohibitiv.

" (...) Mai intai, Curtea Constitutionala isi va spune cuvantul, dupa care oamenii vor vota. Deci este important sa existe o constientizare masiva a faptului ca aceasta schimbare ar avea consecinte asupra drepturilor omului la nivel individual. Este greu de inchipuit magnitudinea impactului, dar trebuie sa spunem ca legislatia romaneasca e deja destul de restrictiva. Codul Civil din 2011 nu recunoaste de exemplu casatoriile intre persoane de acelasi sex incheiate in strainatate si interzice casatoriile gay. Deci exista deja un cadru legal restrictiv, iar aceasta modificare il face si mai prohibitiv", a mai declarat Barbora Cernusakova.

Plenul Senatului, in calitate de for decizional, a adoptat marti, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "impotriva" si sapte abtineri, proiectul legislativ care isi propune revizuirea articolului 48 din Constitutie, in sensul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, si nu intre soti, asa cum este in prezent.

Liderii grupurilor ALDE si UDMR au spus ca fiecare dintre senatorii lor vor vota dupa cum le dicteaza constiinta, PNL si PSD au spus ca sustin proiectul, iar USR s-a declarat impotriva modificarilor.

Reprezentantii Asociatiei ACCEPT au afirmat, dupa ce propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei a fost adoptata de Senat, ca aceasta institutie "ridica homofobia la valoare de stat si sacrifica protectia constitutionala pentru numeroase familii din Romania".

Referendumul privind redefinirea familiei in Constitutie va avea loc in 7 octombrie, a anuntat, in 1 septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Coalitia pentru Familie a strans trei milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de propunerea de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat in 6 iulie legea de modificare a Legii referendumului, care il scoate din schema, dupa ce a cerut reexaminarea ei in Parlament si a sesizat si Curtea Constitutionala, insa CCR a respins ca inadmisibila sesizarea sefului statului.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Amnesty International familie traditionala , #referendum
Comentarii