Decizia CCR privind referendumul, reclamata la CEDO

Miercuri, 22 August 2012, ora 08:00
6554 citiri
Decizia CCR privind referendumul, reclamata la CEDO
Foto: Arhiva

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) da in judecata statul roman la CEDO pentru invalidarea referendumului.

"In ciuda tuturor actelor normative in vigoare, a recomandarilor Comisiei de la Venetia, a cifrelor reale reactualizate, cei 9 judecatori ai Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) ignora optiunea politica a romanilor. In Romania zilelor noastre, vointa a 9 persoane numite politic este mai presus decat voinsa unei natiuni", se arata intr-un comunicat FACIAS, remis Ziare.com.

In plus, reprezentantii Fundatiei spun ca in materialul hotararilor CCR nu este respectat principiul dublului grad de jurisdictiei, in sensul ca hotararile CCR nu pot fi atacate la niciun for intern.

"Prin incalcarea dreptului la vot se poate intelege si nesocotirea evidenta a vointei exprimate prin vot, lipsindu-l astfel de efecte. In conditiile in care electorilor nu li se poate imputa in niciun fel neactualizarea listelor de vot, nu se poate tine cont de niste date evident eronate si in privinta carora s-au facut - chiar la cererea CCR, corecturile necesare.

Daca nu s-a tinut cont de actualizarea facuta la nivelul listelor electorale permanente pentru data de 10 iulie, rezulta ca CCR a tergiversat in mod nejustificat pronuntarea asupra referendumului", conchide sursa citata.

CCR: Basescu revine la Cotroceni - Antonescu si Ponta, furiosi si resemnati

CCR a decis, marti, ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu, organizat in 29 iulie, este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a atins pragul de prezenta.

In aceste conditii, Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni. Mai multi reprezentanti USL, in frunte cu liberalul Crin Antonescu, au anuntat insa ca vor demara din nou procedura de suspendare.

D.R.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#referendum CCR plangere CEDO, #Fascias plangere CEDO referendum, #CCR Basescu revine Cotroceni , #referendum