Eugen Tomac: Referendumul este cel mai important test pentru Romania dupa intrarea in UE! 26 mai va reseta intreaga scena politica Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Mai 2019, ora 12:50
8324 citiri
Eugen Tomac: Referendumul este cel mai important test pentru Romania dupa intrarea in UE! 26 mai va reseta intreaga scena politica Interviu
Foto: Facebook Eugen Tomac

Referendumul de pe 26 mai nu este al lui Iohannis sau al unui partid politic, ci este despre proiectia de viitor pe care ne-o dorim ca tara. Este esential ca poporul roman sa iasa intr-un numar cat mai mare la referendum. Altfel, pe termen mediu si lung, consecintele vor fi catastrofale, afirma presedintele PMP, Eugen Tomac, locul al doilea pe lista partidului pentru europarlamentare.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Eugen Tomac a explicat in ce fel poate reseta scena politica votul din 26 mai: "PSD a ajuns la stadiul 'scapa cine poate', este un partid debusolat, cu un lider in pragul prapastiei".

Eugen Tomac considera ca pericolul cel mai mare pentru UE sunt populistii. "Sunt pentru mai multa integrare din toate punctele de vedere. La toate problemele cu care se confrunta societatea romaneasca exista un singur raspuns: Vrem scoli mai bune? Spitale mai bune? Autostrazi? Mai multa integrare! Mai multa bunastare? Trebuie sa intram in zona euro!"

De ce candidati pentru PE?

Am decis impreuna cu colegii mei sa-mi asum aceasta candidatura intr-un moment cand PMP are nevoie de cei mai reprezentativi vectori de credibilitate politica. Presedintele Traian Basescu deschide lista, eu sunt pe pozitia a doua. Pe langa asumarea politica am si o experienta institutionala ca secretar de stat in ministerul de Externe, consilier al presedintelui Romaniei, de 6 ani parlamentar. Si sunt convins ca imi poate fi utila si in forul european pentru continuarea integrarii Romaniei.

Cu mici exceptii, in ultimii ani am avut la Bruxelles politicieni slab pregatiti sau dezinteresati sa promoveze Romania. Daca voi ajunge acolo, sigur romanii vor auzi cel putin saptamanal cum le apar interesele.

Si ce vor auzi? Ce interese si cum sa le aparati?

In primul rand, cred ca este esential sa avem capacitatea de a negocia mai intai in interiorul grupului din care facem parte. Noi suntem membri PPE, grup care, din estimarile noastre, si in viitorul PE va avea cele mai multe mandate.

Romania are cateva subiecte care vor ramane de interes major: situatia statului de drept, aderarea la Spatiul Schengen, care nu tine exclusiv de dimensiunea guvernamentala.

Cum asa?

Criteriile tehnice sunt indeplinite, a ramas o chestiune de credibilitate, dar si de actiune politica. Eu, de exemplu, cand voi ajunge la Bruxelles imi voi stabili o agenda clara de deschidere a unui dialog pe diplomatie europarlamentara pe relatia cu guvernele care au suspiciuni puternice in privinta motivelor pentru care pana la ora actuala Romania nu a intrat in Spatiul Schenghen.

Si ce o sa le spuneti olandezilor, de exemplu? Ca Liviu Dragnea de fapt nu ia statul de drept cu asalt?

Nu trebuie confundat Dragnea cu Romania. Cat timp din punct de vedere tehnic Romania indeplineste criteriile, motivele politice ar trebui transate in relatia stricta cu guvernul. Pana la urma, Romania nu e in Spatiul Schengen pentru ca in 2012, cand deja exista un calendar agreat de aderare in etape, guvernul a luat decizii politice iresponsabile, care au pus sub semnul intrebarii statul de drept.

Exact! Olandezii spun asa: chiar si atunci cand pareti ca sunteti pe calea cea buna, nu exista nicio garantie ca peste noapte nu apare o marti neagra. Cum o sa-i convingeti ca o eventuala redresare de curs va ramane predictibila si ireversibila?

Eu nu voi merge doar in calitate de europarlamentar, ci si de om politic cu un partid, e adevarat mai mic, in spate. Angajamentele pe care ni se asumam nu vizeaza lucruri care se intampla maine sau peste o saptamana si imi doresc ca din 2020 Romania sa aiba o noua majoritate politica mult mai reponsabila, mai ferma si angajata.

Din 2020?

Atunci vom avea alegeri.

Exista si motiuni de cenzura.

Da, dar guvernul de tranzitie poate doar creiona parte din angajamente care sa consolideze actiunea guvernamentala dupa un proces electoral.

Deci nu considerati fezabil ca dupa alegerile europarlamentare sa apara o noua majoritate care sa dea Romaniei o alta guvernare? Romania va ramane pana in 2020 cu guvernul Dancila?

26 mai va reseta intreaga scena politica. PSD nu va mai lua 46%. Imi doresc ca partidele de opozitie sa ia un scor care sa proiecteze o viitoare majoritate solida care sa stearga nenorocirile provocate de PSD in ultimii 2 ani si jumatate de cand Romania nu a avut o agenda guvernamentala, ci una de casa de avocatura a lui Liviu Dragnea. Viitoarea majoritate care se poate crea dupa aceste alegeri are obligatia sa traseze un plan de masuri rapide pentru recredibilizarea Romaniei.

Dar, subliniez, configuratia politica ramane aceeasi, chiar daca rezultatul poate da sperante pentru 2020 si chiar prin schimbarea guvernului. Esential este sa putem transfera nu numai pe plan intern, ci si pe plan european, sentimentul ca exista solutii de revenire la normalitate, care inseamna o guvernare predictibila, capabila sa-si respecte angajamentele.

Noi avem o uriasa problema de credibilitate, nimeni nu mai ia in considerare statul roman ca pe un partener cu care poti construi ceva pe termen mediu si lung.

PSD a ajuns la stadiul "scapa cine poate", este un partid debusolat, cu un lider in pragul prapastiei si e de vazut ce rezerve interne mai are partidul pentru a-si mentine politica de pana acum, ceea ce se va verifica pe 26 mai. Un esec rasunator al PSD ar trebui sa se incheie cu demisia lui Liviu Dragnea si atunci scena se poate reaseza.

In ce fel? Si ce guvernare credeti ca ar putea veni dupa 26 mai?

Depinde ce vor dori si cei din PSD. Daca scapa de Liviu Dragnea am vazut deja ca premierul Dancila da semne de disidenta si e greu de estimat care va fi planul celor din PSD, in mod evident nu-si doresc sa plece de la guvernare. Dar in mod clar ar intra intr-o lupta interna pentru putere si acolo, spre deosebire de alte partide, chiar sunt alegeri. E un partid mare si complicat, fara reguli.

Ati vorbit despre doua teme mari, statul de drept si Spatiul Schengen. Care ar fi celelalte?

Intrarea in zona euro este un alt obiectiv pentru care europarlamentarii romani au un rol important in tara, de a genera dezbatere cu cetatenii. In toata UE exista o ruptura intre cei care conduc si cetateni, nu exista sentimentul puternic de indentitate europeana. Si aceasta dimensiune trebuie cultivata puternic pentru ca pericolul cel mai mare pentru UE sunt populistii.

Cam 30% din viitorul PE va proveni din partide care lupta impotriva ideii de UE. Pentru noi e vital sa facem front comun cu cei care lupta pentru consolidarea UE.

Care ar presupune mai multa integrare sau mai multa suveranitate?

In etapa actuala statele trebuie sa respecte Tratatul de la Lisabona, care e clar in privinta responsabilitatilor, ce legifereaza UE, care e competenta exclusiva a statelor si care sunt domeniile in care legifereaza impreuna. Faptul ca nu exista o agenda comuna pe temele mari, in zona politicii externe, de exemplu, transmite un sentiment de neseriozitate.

In plus, unele state mari cultiva relatii bilaterale in detrimentul politicii comune europene in domeniul energiei, al comertului. Fiecare trebuie sa cedeze din interesele exclusive pentru ca UE sa devina mai puternica si mai integrata, pentru ca aceasta e cheia succesului.

Sunt pentru mai multa integrare din toate punctele de vedere. La toate problemele cu care se confrunta societatea romaneasca exista un singur raspuns: Vrem scoli mai bune? Spitale mai bune? Autostrazi? Mai multa integrare! Mai multa bunastare? Trebuie sa intram in zona euro!

Romanii nu au o problema cu mai multa integrare sau cu zona euro. Romanii nu trebuie convinsi de beneficii, o arata toate sondajele de opinie. Ceea ce lipseste e vointa politica.

Da, dar noi nu prea discutam despre Europa pentru ca avem politicieni extrem de limitati, care adopta un discurs eurosceptic prin care vor crea o moneda de negociere cu Bruxelles-ul, ceea ce riscant pentru Romania. Pentru prima data auzim: nu suntem colonie, nu suntem sclavi, ceea ce e un mesaj extrem de fals si demagogic pentru ca nimeni nu a pus problema in termenii acestia. Am aderat de buna voie si ne-am asumat de buna voie obligatiile.

Noi trebuie sa le explicam romanilor care sunt riscurile discursului antieuropean. Azi oamenii nu au o problema, dar si-ar fi imaginat cineva ca 30% din PE vor fi eurosceptici, ca UK se va desprinde de UE?

Motorul franco-german al UE este gripat. Cat de mult va fi afectata UE de acesta gripare?

Dupa alegeri, lucrurile se vor reaseza. Pe fond, si unii, si altii doresc mai multa integrare, dar fiecare in felul sau. Pericolul acestui val exagerat de mare de populism ii va obliga pe politicienii responsabli sa treaca la etapa mai pragmatica si mai lucida.

Bruxelles-ul trebuie sa transmita ca si-a invatat lectia si face pasi rapizi de reconectare a cetatenilor cu valorile fundamentale ale UE. Nu trebuie sa lasi valul de populisti sa se duca spre tinerii nemultumiti din diferite motive economice si sociale. Cred ca presedintele Macron incearca sa se reinventeze politic pentru ca are probleme grave pe plan intern.

Considerati ca suntem o tara de mana a doua?

Consider ca avem o clasa politica incapabila sa genereze proiecte care sa se ridice la nivelul pe care il are Romania ca oportunitati. Nu am reusit sa ne reformam administratia suficient de mult, sa fructificam oportunitatile reale ale Romaniei. Nu suntem o tara de mana a doua, insa avem dificultati in a intelege ca atunci cand nu poti confirma, nu e suficient sa te refugiezi in tot felul de teme depasite demult, sa cauti inamici externi.

Consiliul UE e un instrument de codecizie, dar Romania nu a fost in strare ca prin cel mai slab guvern din istoria Romaniei sa genereze macar o idee, macar un proiect.

Ni se spune ca e un succes pentru ca a inchis zeci de dosare.

Statistica asta nu tine de performanta Romaniei, ci de o etapa de procedura europeana. Dosarele aveau termen sa se inchida acum. Romania are interese vitale in zona imediata a UE, in Republica Moldova, in primul rand.

Si daca se pregatea din timp, pentru ca lucrurile nu se fac cu doua ore inainte de sedinta, ci prin negocieri indelungate, puteam negocia sa acordam mai multe resurse pentru Parteneriatul Estic. Ar fi fost un succes. Puteam sustine statele din acest parteneriat sa combata propaganda manipulatorie a Rusiei.

Intrati in PE?

In mod cert. Cu un rezultat rezonabil, nu vreau sa dau procente, desi le avem. Am fost singurul partid care si-a propus ca in aceasta campanie sa discute numai despre chestiuni europene, presedintele Basescu are o experienta extrem de vasta in domeniu, a gandit fiecare punct in parte din program, deci cred ca prezenta noastra la Bruxelles ar fi un castig.

Traian Basescu, capul listei PMP, este in mijlocul scandalui "Petrov", adica sub suspiciunea oficiala ca ar fi facut politie politica. Decizia o va lua instanta. Cat va afecteaza scandalul din punct de vedere electoral?

Regret ca aceasta chestiune a aparut in campanie electroala.

Pentru ca acum a fost evaluata situatia fiecarui candidat si se pare ca au aparut documente noi de la ultimele certificate de necolaborare.

Refuz sa cred ca daca PSD avea vreo informatie ca exista asa ceva n-ar fi folosit-o pana acum. Faptul ca a aparut in alegeri ridica multe semne de intrebare, dar eu sunt convins ca in instanta lucrurile se vor clarifica.

Nu ne afecteaza pentru ca electoratul nostru e convins de ceea ce sustinem si presedintele Basescu nu e un om politic aflat in fata primei incercari de a-l pune intr-o situatie delicata.

Si daca in instanta va fi declarat colaborator?

Raman la convingerea mea si am deplina incredere in presedintele Basescu.

Duminica nu suntem chemati la vot doar pentru europarlamentare, ci si pentru referendum.

Va asteptati ca referendumul sa aiba succes?

Noi vom iesi toti si ii indemn pe toti alegatorii nostri sa voteze DA. Este uriasa miza acestui referendum, care insa nu a fost suficient explicat, nu s-au organizat suficiente dezbateri.

Cetatenii Romaniei trebuie sa inteleaga, nu este referendumul lui Iohannis, al niciunui partid politic, este o incercare prin care, noi, romanii, trebuie sa spunem daca vrem ca Romania sa aiba o justitie corecta in care oamenii sa aiba incredere. Daca vrem ca politicienii sa nu mai controleze actul de justitie, iar coruptia sa dispara din societate.

Mi-as dori din tot sufletul ca referendumul sa treaca. Pe fond, si aici era rolul celui care a chemat la referendum sa explice oamenilor ca el este despre proiectia de viitor pe care ne-o dorim ca tara. Natiunea romana trebuie sa raspunda indiferent de manipularile politicienilor.

Este esential ca poporul roman sa iasa intr-un numar cat mai mare la referendum. Altfel, pe termen mediu si lung, vom fi priviti ca o tara indiferenta la felul in care merge justitia si la combaterea coruptiei. Daca nu facem acest pas, orice justificare ulterioara nu va avea niciun fundament. Pentru ca ar exista acest argument care ar fi utilizat cu mult cinism.

Este un test urias pentru societatea romaneasca, cel mai important test dupa intrarea in UE pentru natiunea romana si regret ca nu s-a explicat suficient, ce consecinte catastrofale va produce in cazul in care nu va trece.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Eugen Tomac PMP europarlamentare , #referendum