Frauda la referendum: 3 presedinti de sectii si un membru, trimisi in judecata

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 15:06
2639 citiri
Frauda la referendum: 3 presedinti de sectii si un membru, trimisi in judecata
Foto: Arhiva

Trei presedinti de sectii de votare si un membru al uneia din judetul Mehedinti au fost trimisi in judecata in dosarul fraudarii referendumului din 29 iulie, fiind acuzati ca au introdus fraudulos buletine de vot in urne si au falsificat semnaturi sau alte date inscrise pe listele electorale.

Conform comunicatului de presa remis de Ministerul Public, este vorba despre inculpatii Mirea Dumitru, Bondoc Liviu Catalin, Burcu Gheorghita si Micu Manuela Carina.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca Dumitru Mirea, presedinte la Sectia de Votare nr. 170 Garla Mare din judetul Mehedinti, "in data de 29 iulie 2012 si in perioada anterioara acestei date, a intocmit in fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului si lista electorala suplimentara aferente urnei mobile, prin inscrierea pe aceasta lista a acelorasi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere in acest sens, urmata de introducerea in urna a unui numar de buletine de vot egal cu cel al persoanelor inscrise in fals in aceasta lista".

In acest mod, in raport de cele 1.391 de persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse in urna in mod fraudulos 127 de buletine de vot, mai sustin procurorii.

De asemenea, Liviu Bondoc, presedinte al biroului electoral al Sectiei de votare nr. 63, Drobeta Turnu Severin, "a intocmit in fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului si lista electorala suplimentara, paginile 2-21 si 25-29, urmata de introducerea unui numar de buletine de vot (375 buletine) egal cu cel al persoanelor inscrise in fals in aceasta lista".

Acesta se face vinovat ca "in raport cele 1.714 persoane care s-au prezentat la vot", a introdus in urna in mod fraudulos 375 de buletine de vot.

Totodata, in cadrul Sectiei de votare nr. 70 Orsova, al carei presedinte era Burca Gheorghita au fost falsificate un numar total de 49 de semnaturi pe listele electorale (permanenta si suplimentara), fapt urmat de introducerea in urna a unui numar egal de buletine de vot.

"Aceasta activitate s-a realizat in urmatoarele modalitati: prin dublarea datelor de identificare a persoanelor inscrise la pagina 3 din lista suplimentara in sensul ca aceleasi persoane, dar in ordine inversa, sunt inscrise pe pagina 11 a aceleiasi liste, precum si prin inscrierea si semnarea pe lista suplimentara a unor persoane fictive in sensul ca datele de identificare ale acestora nu exista (CNP) sau apartin altor persoane (CI).

Astfel, in raport cu numarul de 1.324 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse in urna in mod fraudulos 49 de buletine de vot", se mai precizeaza in comunicatul procurorilor.

In ceea ce o priveste pe inculpata Manuela Micu, probatoriul administrat in cauza a relevat faptul ca aceasta, in calitate de membru al Sectia de votare 70 Orsova, la data de 29 iulie, cu ocazia desfasurarii referendumului national a intocmit in fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului si mai multe pagini ale listei electorale suplimentare de alegatori, prin inscrierea unor persoane fictive, avand CNP - uri invalide, iar seriile si numerele cartilor de identitate mentionate in dreptul acestora, apartinand unor alte persoane, urmata de introducerea unui numar corespunzator de buletine de vot, validand, astfel, prezenta persoanelor mentionate in fals.

De asemenea, in acest caz, procurorii sustin ca din raportul de constatare tehnico-stiintifica intocmit in cauza rezulta ca scrisul ce completeaza rubricile "Codul numeric personal", "Numele si prenumele alegatorului", "Domiciliul/resedinta alegatorului (strada, nr. casei, bloc, apartament)", "seria si numarul actului de identitate", de pe pag. 9 pozitiile 11-15, pag. nr.10 si 12 pozitiile nr.1-15 ale listei electorale suplimentare a fost executat de inculpata Manuela Micu.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Judecatoriei Drobeta Turnu Severin.

C.B.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#presedinti sectii vot judecata, #dosarul referendumului Dragnea, #frauda referendum , #referendum