V. Dancu: Traian Basescu nu vrea niciun referendum, vrea doar sa negocieze - Interviu

Luni, 01 Iulie 2013, ora 07:47
3491 citiri
V. Dancu: Traian Basescu nu vrea niciun referendum, vrea doar sa negocieze - Interviu
Foto:citynews.ro

Prin initierea referendumului, Traian Basescu a aratat din nou ca stie sa riste, reintrand in forta in jocul politic - un semn ca nu se pensioneaza, ci cauta sa se reinventeze, apreciaza sociologul Vasile Dancu (PSD).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta mai spune ca presedintele stie ca "nu poti creste in politica prea tare doar pe baza unui comportament crestinesc si pasnic" si ca pacea rezultata din coabitare este ca o "pauza de respiratie dintre doua razboaie".

"Parerea mea este ca Traian Basescu nu vrea niciun referendum, cred ca vrea doar sa negocieze cu politicienii si partidele aflate la putere. (...) Acest referendum a fost gandit de presedinte ca o miscare tactica si va fi folosit tactic de toti actorii politici", anticipeaza Vasile Dancu.

Peste 70% dintre romani continua sa sustina parlamentul unicameral - Sondaj IRES

IRES a facut recent un sondaj din care reiese ca romanii doresc in continuare aceleasi lucruri ca la referendumul din 2009, dar un sondaj nu este totuna cu o participare la vot. Ce sanse dati noului referendum initiat de presedinte?

Sondajul nu este decat o simulare imperfecta a votului chiar daca noi, sociologii, putem face prognoze destul de bune privind prezenta la vot. Sondajele arata ca oamenii sunt de acord cu reducerea numarului de parlamentari, dar nu si cu unicameralismul.

De fapt, populatia nu intelege prea bine care este diferenta dintre unicameralism si bicameralism, iar cand e vorba de reducerea numarului de politicieni ei preiau o melodie destul de veche de la noi, dupa care orice economie este buna si oricum parlamentarii nu fac mare lucru.

Dar haideti sa ne punem in pielea oamenilor simpli, ei vad la televizor ca parlamentarii au muncit in 2013, in primele 6 luni, doar 60 de zile. Unii mai vad ca politicienii se cearta (desi asta face parte din descrierea jobului lor), ca sunt inculpati in scandaluri de coruptie. In plus, nimeni nu le-a explicat serios ca fara Parlament nu exista democratie.

Cine are de castigat din recenta decizie a Curtii Constitutionale privind pragul la referendum?

Un referendum cu prezenta de 50% nu mai este posibil, este o utopie, dar chiar si unul cu cvorum de 30% este greu de realizat. Daca USL ar cauta sa duca electoratul la vot atunci ar fi o sansa de a se obtine cvorum, dar nu vad de ce ar face USL mobilizarea pentru presedintele Traian Basescu.

Decizia Curtii Constitutionala de suspendare a aplicarii pe timp de un an a cvorumului de 30% este destul de ciudata, incurca foarte mult lucrurile. In primul rand, pare ca amana referendumul pentru modificarea Constitutiei pana peste un an. Cred ca se gasesc oameni interesati ca aceasta stare de lucruri sa ramana neschimbata. Dau un exemplu: cred ca aceasta decizie CCR "forteaza" USL sa nu se mai gandeasca la ipotetice despartiri dupa realizarea obiectivului pragmatic al revizuirii Constitutiei.

Ma intrebati cine castiga? Nu sunt sigur, dar banuiesc ca Traian Basescu. Presedintele Romaniei poate beneficia de faptul ca orice nemultumire fata de guvernarea USL se capitalizeaza intr-un singur loc, adica acolo unde domnia sa va semnaliza ca se afla nucleul dreptei.

Cate tipuri de prag la referendum exista in Europa

PNL s-a exprimat limpede, nu s-a inteles insa care este in acest moment opinia PSD fata de aceasta noua consultare populara. Declaratiile liderilor social-democrati sunt echivoce, iar votul dat de parlamentarii PSD pentru avizul solicitat de presedinte a fost unul "tulbure".

Mie imi pare destul de "limpede" situatia. PNL nu a intuit ca ar putea obtine capital politic din coabitare si daca tot a pierdut acolo startul, acum vrea macar sa castige din pozitia de consecventa. Este o pozitie inteligenta si pragmatica.

PSD vrea sa valorifice la maximum "vraja" acestei coabitari. Oamenii erau obositi de razboaie si i-au premiat pe cei doi facatori de pace, Basescu si Ponta. Astfel ca Ponta, deja mai experimentat, nu mai sare la razboi pentru fiecare nimic, stiind ca ideea de conflict continuu il face sa se piarda voturi.

Pozitia liberalilor este de inteles si pentru ca in caz de despartire de PSD au nevoie sa poata sustine o campanie ofensiva care macar sa-i pastreze la vreo 20 - 22% din voturi, un scor foarte bun de care ar putea avea nevoie oricine la viitoarele alegeri.

Ca sa conchid, nimeni nu are o pozitie definitiva fata de referendumul presedintelui Traian Basescu. Acest referendum a fost gandit de presedinte ca o miscare tactica si va fi folosit tactic de toti actorii politici.

In paradigma structuralista, as putea spune ca acest referendum nu exista, este doar un pretext pentru o alta serie de evenimente politice care nu pot fi amorsate decat printr-o legitimare serioasa.

Diferenta de comportament dintre PSD si PNL nu este rea, tine USL intr-o pozitie de centralitate si pastreaza pe cea mai mare parte a indecisilor aplecati spre ambele atitudini, adunand adeziuni din doua parti.

Ce obligatii are clasa politica fata de un referendum consultativ, dar valabil si validat, cum este cel din 2009?

La cald si eu am crezut ca rezultatele trebuie puse imediat in practica. Apoi, gandind pe indelete, ca ardeleanul, mi-am mai rafinat pozitia. Nu sunt constitutionalist si nici nu cred in demagogia vointei populare care trebuie sa invinga chiar in orice forma. Societatile trebuie conduse tinand cont de vointa oamenilor, dar nu cred ca majoritatea are in fiecare moment dreptate si ca trebuie sa implementam solutii gandite de mase.

O elita inteligenta si scolita, corecta si atasata interesului public, ar trebui sa planifice si sa proiecteze dezvoltarea si functionarea, comunicand cu masele, actionand transparent si cerand si acordul poporului atunci cand este cazul. Dar faptul ca un om este votat alaturi de un program cred ca este o legitimare suficienta.

Am inteles si rezerva parlamentarilor de a nu pune in practica rezultatele: referendumul trecut a fost viciat prin faptul ca a fost alaturat unor alegeri importante, iar efectul de halou cred ca influentat rezultatul referendumului.

Ce credeti ca a urmarit Traian Basescu prin lansarea acestui nou referendum?

Traian Basescu a aratat din nou ca stie sa riste, deoarece este politicianul loviturilor de forta nu al constructiilor lente. Eu cred ca a vrut in primul rand o reintrare in forta dupa cresterea consistenta de dupa pactul de coabitare. Cred ca stie ca nu poti creste in politica prea tare doar pe baza unui comportament crestinesc si pasnic.

Trebuie sa recunoastem ca Traian Basescu a reintrat in joc, a reusit sa puna un scaun la masa de joc. Sigur, aceasta reintrare are si un cost: a fost primul care a rupt "vraja" armoniei coabitationale, dar presedintele va ramane un jucator pana la sfarsitul carierei politice. A fost, de fapt, primul semn ca Traian Basescu nu se pensioneaza, ci cauta sa se reinveteze.

Ne-am obisnuit cu politica de forta, cu loviturile deasupra sau sub centura adversarului, iar pacea este doar pauza de respiratie dintre doua razboaie.

Parerea mea este ca Traian Basescu nu vrea niciun referendum, cred ca vrea doar sa negocieze cu politicienii si partidele aflate la putere. Vrea, probabil, un schimb in care sa-si poata realiza o parte din proiectul sau politic. Acum, in noile conditii, cred ca este si mai dispus sa negocieze.

Cum ar trebui sa reactioneze USL?

Nu m-a intrebat nimeni de la USL ce cred, coalitia are alti strategi, dar pot sa ma pronunt timid, ca orice spectator din tribuna, cu scuza ca nu am informatii interne despre strategii sau intentii.

USL ar trebui sa merga mai intens cu dezbaterea publica privind modificarea Constitutiei si mai ales cea a descentralizarii si regionalizarii. Decizia CCR si referendumul lui Traian Basescu trebuie sa-i activeze, nu sa-i blocheze. Daca USL rateaza aceste doua obiective majore va oferi dreptei politice un bun start de lansare a contraofensivei.

Daca Liviu Dragnea sau Crin Antonescu vor fi lasati in offside si nu vor fi sprijiniti pentru a duce proiectele, USL poate pierde initiativa politica. Batalia pentru initiativa este una din cele mai importante elemente ale managementul competitiei politice.

Am o singura frica: oligarhia centralista de pe Dambovita s-ar sputea speria de pierderea unei parti din putere prin descentralizare si regionalizare si ar vrea sa amane sau sa blocheze procesul de revizuire a Constitutiei. Va fi simplu sa spuna: din cauza deciziei CCR si a lui Traian Basescu cu ideea referendumului a trebuit sa ne oprim. Daca va fi asa USL va pierde puncte importante, deoarece atunci cand dai vina pe opozitie, chiar daca ai dreptate, nu prea ai succes electoral.

Carei tabere politice credeti ca i-ar servi o dezbatere politica serioasa pe tema parlamentului uni sau bicameral? Va avea loc aceasta confruntare politica?

Nu va avea loc, deoarece in Romania nu se discuta serios pe temele politice decat intamplator si foarte rar. Totul este gandit la profit electoral imediat, deoarece niciun partid nu vrea cu adevarat sa se reduca numarul de parlamentari. PDL a fost la putere dupa referendumul din 2009 si a avut majoritate, dar nu a facut nimic pentru a pune in practica referendumul. Cui foloseste?

Eu zic ca se poate negocia intre cele doua tabere, deoarece dreapta nu are forta de a valorifica acum acest avantaj pozitional. Dreapta este fragmentata, nu are un candidat unic, inca nu are o voce puternica si micile victorii ale presedintelui Basescu inca nu le poate capitaliza.

Avem cea mai proasta forma de bicameralism, dar solutia nu e unicameralismul - Interviu

Presedintele a anuntat ca va organiza referendumul cu o saptamana inaintea celui pentru revizuirea Constitutiei. Presupunand ca se va merge pana la capat, ce facem daca majoritatea va vota mai intai pentru parlament unicameral, iar peste o saptamana va trebui sa voteze pentru o Constitutie revizuita in care parlamentul este bicameral?

Nu ar fi nimic neobisnuit pentru Romania. Va reincepe pelerinajul la CCR. Vom avea din nou vedete-judecatori si decizii 50/50. Spectacolul va fi asigurat, ceata ar putea sa ramana peste mintile oamenilor si ei sa aleaga pe mai departe in conditii de emotii puternice, scandaluri interminabile si polarizari afective.

Oricum, Curtea Constitutionala se confunda tot mai mult cu legislativul, daca hotaraste si conditii de aplicare a unei legi, nu doar constitutionalitatea. Repet, nu sunt jurist, dar a spune ca o lege este constitutionala doar peste un an, oare nu inseamna asta o suspendare a constitutionalitatii pentru 12 luni?

Parlamentul a gresit in ultimii ani, fiind instrumentat politic in exces, dar cred ca va creste calitatea democratiei de la noi cand Parlamentul Romaniei isi va recastiga demnitatea. Nu cred ca Parlamentul este pregatit acum pentru asta, dar sper ca in viitor partidele vor fi mai atente cu mijloacele de selectie a celor pe care ii trimit in Parlament.

Cand Parlamentul va depasi faza preocuparii de a-i apara pe parlamentarii corupti si va trece la cea in care nu se va lasa calcat in picioare nici de Guvern, nici de Presedintie si nici de CCR, atunci vom intra in alta faza a functionarii democratiei in tara noastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Dancu Basescu referendum, #CCR prag referendum, #referendum unicameral , #referendum