Comisie referendum: Nu e de ancheta, ci "de colaborare". Audieri in sate, procurori "invitati"

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 16:25
3325 citiri
Comisie referendum: Nu e de ancheta, ci "de colaborare". Audieri in sate, procurori "invitati"

Comisia de ancheta pentru referendum, initiata de parlamentarii USL, poate aduce audieri ale procurorilor, dar si ale votantilor care reclama abuzuri, chiar la domiciliul lor.

Unul dintre initiatori, liderul senatorilor PNL Mario Ovidiu Oprea, spune insa ca aceasta comisie nu e una de ancheta, ci de "colaborare".

"Nu e de ancheta, are doar o activitate de colaborare intre institutii, au fost inregistrate reclamatii", a spus liberalul pentru Ziare.com, care a adaugat ca la referendum "au fost lucruri in neregula".

Intrebat daca vor fi chemati la audieri si procurori, Oprea a raspuns ca vor fi doar "invitati".

"E vorba de institutii, nu de nume, vor fi elaborate niste invitatii", a explicat senatorul, spunand si ca nu e vorba de o ancheta.

Comisia ar putea merge in sate

Un alt membru al comisiei, senatorul PSD Georgica Severin a evitat sa raspunda direct daca vor fi audiati si procurori, insa a precizat ca alti reprezentanti ai statului, printre care si primari, ar putea fi.

"Intentionam sa colectam sesizarile cetatenilor si, in functie de ce reiese, vom vedea (...) Sunt foarte multe sesizari. Ori ne deplasam noi la oameni, ori vor veni reprezentanti ai cetatenilor care au simtit ca au fost abuzati.

In numele comisiei nu spune ca e comisie de ancheta pentru procuratura, e vorba si de alte institutii, de exemplu, primarii care au retinut buletinele pentru ca oamenii sa nu mearga la referendum", ne-a declarat Severin.

Colegul sau de la PSD, Toni Grebla, a fost mai transant, intr-o declaratie de marti pentru RFI, cand a spus ca procurorii-sefi de la Parchetul General si DNA din perioada referendumului, adica Laura Codruta Kovesi si Daniel Morar, vor fi chemati la audieri, nu insa si procurorii de caz.

Grebla: Kovesi si Morar vor fi chemati la comisia senatoriala privind referendumul

"Nu vom cere dosare, este vorba de anchete in curs, in care nimeni, inclusiv o comisie parlamentara, nu are dreptul sa se implice. Noi vom chema seful institutiei, al Parchetului General, al Directiei Nationale Anticoruptie, ca sa ne spuna care au fost cauzele care au determinat ca a treia zi dupa referendum procurorii DIICOT, procurorii Parchetului General, politistii DIICOT sa plece in teritoriu, s-o ia din poarta in poarta, sa audieze oamenii la biserica. Altfel, ne putem trezi maine-poimaine cu abuzuri, pe care nimeni nu le sanctioneaza, ceea ce nu este corect", a declarat senatorul PSD.

Avem comisie pentru referendum

Plenul Senatului a aprobat luni cu 59 de voturi "pentru" si trei abtineri infiintarea comisiei de ancheta a Senatului privind abuzurile semnalate in cercetarile desfasurate de organele statului in cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012.

Componenta comisiei de ancheta a referendumului, aprobata. PDL nu are membri

Astfel, membrii PSD sunt Georgica Severin, Toni Grebla, Ioan Chelaru si Lazar Sorin Constantin, membrii PNL - Ioan Ghise si Cristian David, UDMR l-a propus pe Albert Almos, iar UNPR l-a nominalizat pe Vasile Nedelcu. Grupul PDL, care avea dreptul la trei membri in comisia de ancheta, nu a facut nominalizari si nici nu a participat la vot.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat luni, in plen, ca democrat-liberalii vor contesta la CCR hotararea initiata de USL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#comisie ancheta referendum procurori, #comisie Senat procurori audieri , #referendum