Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum se curata listele referendumului. "Atentie CCR, 1.000 de oameni in casa"

Vineri, 10 August 2012, ora 21:01
11369 citiri
Cum se curata listele referendumului. "Atentie CCR, 1.000 de oameni in casa"

Secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, a explicat prevederile memorandumului trimis autoritatilor locale de Cabinetul Ponta pentru actualizarea listelor folosite la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu si de ce acesta include puncte precum cel referitor la eventuala disparitie a cetatenilor care locuiesc in numar de sute sau chiar mii la o adresa.

Mihalache a explicat ca, in ciuda faptului ca Executivul a trimis prefectilor aceste indrumari, nu va radia pe nimeni de pe liste, ci doar va trimite Curtii Constitutionale listele comunicate din teritoriu.

"Guvernul nu radiaza pe nimeni de pe liste, doar furnizeaza CCR un numar de cifre", a tinut sa precizeze liberalul, pentru Ziare.com.

Referitor la unul dintre punctele memorandumului, referitoare la "Persoanele care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului", Mihalache a declarat: "daca sunt 2.500 de oameni pe adresa, inseamna ca ceva nu e in ordine. E posibil ca MAI sa solicite verificari administrative in asemenea cazuri.

Daca sunt foarte multi oameni la o adresa, inseamna ca ceva e ciudat in chestiunea asta, Guvernul va verifica de ce sunt acolo. Primarii isi asuma alcatuirea listelor (...) Guvernul nu va verifica modificarea listelor, doar va trimite CCR: avem atatia oameni, dar, atentie CCR, avem cazuri in care sunt 1.000 de oameni care stau intr-o casa", ne-a declarat secretarul general adjunct al Guvernului.

Dan Mihalache a spus, intrebat pentru ce perioada se face curatarea listelor, ca "va fi o curatare generalizata" si a admis faptul ca a existat o curatare a listelor si cu cateva zile inainte de referendum, conform legii. "Vom spune Curtii ce credem noi", a conchis acesta.

Romanii cu domiciliul in strainatate, scosi de pe liste

Secretarul general adjunct al Guvernului a precizat ca romanii care au domiciliul in strainatate, chiar daca sunt cetateni romani si au votat la referendum, vor fi scosi de pe listele electorale permanente, nefiind astfel luati in considerare in stabilirea cvorumului pentru demiterea lui Traian Basescu.

"Daca un cetatean roman, de exemplu din Borsa, se stabileste in Italia, dar fara acte, el are inca domiciliul in Romania si e inclus pe listele electorale permanente. Un cetatean roman care merge in Italia, de exemplu, si capata domiciliul acolo, nu mai e pe listele electorale permanente. Asa spune legea", a declarat Mihalache pentru Ziare.com.

Doar 15,5 milioane de romani pe liste

Dan Mihalache e de parere ca, dupa reactualizarea listelor electorale permanente, pe acestea nu se vor gasi mai mult de 15,5 milioane de persoane, ceea ce inseamna ca referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu ar fi valid.

Ministerul Administratiei si Internelor a organizat referendumul pe baza unor liste pe care se gaseau 18,3 milioane de romani, ceea ce inseamna ca prezenta la vot a fost de sub 47%, astfel incat Traian Basescu ar fi scapat de demitere.

Curtea Constitutionala a prelungit situatia, trimitand 2 adrese diferite, una in care se cereau de la Guvern reactualizarea listelor si alta prin care se cereau listele pe baza carora s-a desfasurat referendumul, trimitand o "erata" referitoare la o parte a deciziei care a fost omisa de la trimitere spre Executiv. Mai multi judecatori ai CCR spun ca nu au avut cunostinta de respectiva "erata".

"Memorandum ilegal, nu obliga pe nimeni"

Presedintele Partidului National Taranesc Crestin si Democrat, avocatul Aurelian Pavelescu, spune ca respectivul memorandum trimis de Guvernul Ponta nu are nicio valoare.

"Acel memorandum nu are temei juridic, e o smecherie gasita de premier. Memorandumul se face in alte situatii juridice. Neavand cadru legal, au gasit o formula ilegala, care nu e opozabila institutiilor statului, e un document de partid.

Memorandumul inseamna presiune ilegala, in scopul de a rasturna rezultatele referendumului, pentru a finaliza lovitura de stat", a declarat Pavelescu pentru Ziare.com.

Cand se decide soarta lui Basescu?

Judecatorii Curtii Constitutionale decisesera, initial, ca sedinta privind validarea referendumului de demitere a lui Traian Basescu va fi pe 12 septembrie, reducand apoi acest termen la 31 august. Dupa scandalul cu "erata" trimisa de Curtea

Constitutionala, mai multi judecatori ai CCR au cerut convocarea de urgenta a plenului Curtii saptamana viitoare.

Cum vrea Guvernul sa scoata 9 categorii de pe liste

Guvernul le-a trimis prefectilor, vineri, un memorandum prin care ii informa ca exista 9 categorii de persoane care ar trebui verificate in vederea scoaterii de pe listele permanente, care se face de catre primari.

Acestea sunt: persoanele decedate, persoanele care si-au pierdut dreptul de a vota, persoanele care au obtinut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate dovedit prin detinerea unui pasaport cu mentionarea tarii de domiciliu, persoanele care au pierdut cetatenia romana, persoanele al caror act de identate a expirat si nu a fost reinnoit, persoanele care si-au schimbat domiciliul fara a fi radiate din lista localitatii rezidentei anterioare, persoanele care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului, persoanele care si-au schimbat numele prin casatorie, divort, pe care administrativa, persoanele cu resedinta/domiciliul in strainatate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#curatare liste referendum, #memorandum Guvern liste referendum , #referendum
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Si la mine locuiesc citeva mii de personaje ! In biblioteca ..:)