Ioan Stanomir: Ar fi bine ca Antonescu sa nu faca aceleasi greseli ca Basescu

Marti, 14 August 2012, ora 10:31
2885 citiri
Ioan Stanomir: Ar fi bine ca Antonescu sa nu faca aceleasi greseli ca Basescu

Ioan Stanomir, specialist in drept constitutional, crede ca presedintele interimar Crin Antonescu face aceleasi erori ca presedintele suspendat Traian Basescu.

"Principala obligatie a unui presedinte este de a nu perturba echilibrul si separatia puterilor in stat: Crin Antonescu a participat, de pilda, la mitinguri politice impotriva presedintelui suspendat. Nu poti fi mediator intre stat si societate daca iei partea unui segment de societate impotriva celuilalt.

Crin Antonescu s-a angajat in comentarii despre ce ar trebui sa faca sau sa nu faca judecatorii Curtii. Presedintele are dreptul la opinie, dar orice presedinte trebuie sa fie prudent.

Daca Parlamentul l-a suspendat pe Traian Basescu pentru un gen de comportament, ar fi bine ca presedintele interimar sa nu comita aceleasi erori imputate de camere presedintelui suspendat", afirma Stanomir, in cadrul unui interviu acordat cotidianului Romania Libera.

Profesor la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, Ioan Stanomir crede ca referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu nu poate fi anulat, iar in cazul care judecatorii nu vor reusi sa aiba o majoritate de 6 la 3, cum cere legea, atunci decizia va fi din nou amanata.

Stanomir: Trebuie spus raspicat - Mediul politic exercita presiuni asupra CCR Interviu Ziare.com

"Vor fi nevoiti sa amane verdictul", spune profesorul, adaugand ca "este efectul pervers al arhitecturii noastre constitutionale, mai ales in conditii de tensiune politica exacerbata".

Nu este insa clar ce consecinte juridice ar avea asupra mandatului unui judecator de la Curtea Constitutionala anchetarea sa pentru eventuale acuzatii de fals in acte publice.

Profesorul Stanomir sustine ca judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa-si intemeieze decizia finala "pe baza rezultatelor si listelor de la Biroul Electoral Central", desi constata ca "nu se mai stie exact ce a cerut Curtea" si ca judecatorii constitutionali "au creat aceasta stare de criza suplimentara prin evitarea unui raspuns transant la intrebarea 'trebuie sau nu sa validam referendumul' si in al doilea rand prin aceasta suita de mesaje ambigue privitoare la listele pe baza carora se da rezultatul votului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ioan Stanomir referendum demitere, #Ioan Stanomir greseli Antonescu, #greseli Crin Antonescu , #referendum