Le Figaro: Romania, noua oaie neagra a Europei

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 21:05
6062 citiri
Le Figaro: Romania, noua oaie neagra a Europei
Foto: Daylife

Romania da dureri de cap Uniunii Europene, care nu poate decat sa constante dificultatea unor tari fost comuniste, inclusiv Ungaria, de a se alinia la valorile sale democratice, noteaza publicatia franceza Le Figaro.

Ungaria este de dreapta, Romania, in prezent, de stanga, insa amandoua demonstreaza fragilitatea constructiei europene si dificultatea in a aduce unele state fost comuniste la valori fondatoare ale uniunii, scrie Le Figaro.

Discursurile nationaliste sustinute de Crin Antonescu sau Victor Ponta, cum ar fi "Doamna Merkel (Angela Merkel, cancelarul Germaniei - n.red.) nu voteaza in Romania", ilustreaza aceasta problema, determinand publicatia franceza sa numeasca Romania "noua oaie neagra a Europei".

Metaforele folosite de Ponta pentru a-l descrie pe Traian Basescu, gen "presedintele hot", sau cele utilizate de Antonescu, "parazitul statului", ar provoca zambete daca nu ar reflecta, potrivit fostului ministru de Externe Teodor Baconschi, "mentalitati incapabile de a se adapta la cultura democratica", noteaza publicatia.

Totusi, Victor Ponta, in varsta de 39 de ani, reprezinta noua generatie a PSD. Ca si PDL, PSD s-a format pe bazele Frontul National, mostenitor al Partidului Comunist. PSD a controlat viata politica, sub conducerea lui Ion Iliescu si, ulterior, a lui Adrian Nastase, timp de 15 ani dupa revolutie.

Desi are o identitate social-democrata, elita sa este construita din oligarhi si baroni locali, care, potrivit lui Baconschi, "controleaza bucati intregi din economia nationala", cultiva clientelismul, prin "metode mafiote" si continua sa "perceapa UE drept un lucru exotic".

Traian Basescu l-a acuzat si pe fostul senator Dan Voiculescu, bogat patron al unui imperiu mediatic si presupus fost ofiter al Securitatii, de a fi jucat un rol important in suspendarea sa. Voiculescu, sub amenintarea unui proces la Curtea Inalta de Justitie, a estimat, prin intermediul canalelor sale de televiziune, caderea presedintelui in "60 de zile".

"Era gata Romania sa intre in UE in 2007? Nu, fara indoiala", scrie publicatia franceza. Insa, fara UE, sustine Baconschi, Romania "ar fi alunecat deja in tabara statelor post-sovietice".

Indiferent care va fi epilogul acestei crize, scrie Le Figaro, daunele sunt profunde. UE pare slabita, iar imaginea clasei politice romanesti este mai patata decat oricand.

La randul sau, AFP noteaza ca, pe fondul dezamagirii cetatenilor fata de politicieni, va fi foarte greu de atins pragul de 50 la suta necesar validarii referendumului de duminica.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Romania oaie neagra Europa, #referendum demitere Traian Basescu , #referendum