Mergeti la vot la referendumul anuntat de Basescu? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 13:41
6018 citiri
Mergeti la vot la referendumul anuntat de Basescu? - Sondaj Ziare.com

Presedintele Traian Basescu a contraatacat, marti seara, modificarea Legii fundamentale si amendamentele pe care le-au adus in ultimele zile membrii Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, fata de care seful statului si-a aratat nemultumirea, luni, la depunerea juramantului de investitura al noilor judecatori CCR.

Traian Basescu a initiat marti o noua procedura de referendum, pentru consultarea populatiei in privinta Parlamentului unicameral cu 300 de membri. Totodata, presedintele si-a declinat interesul politic direct pentru revizuirea Constitutiei, deoarece nu mai poate candida la Presedintie.

Basescu: Am initiat un nou referendum - Parlament unicameral cu 300 de membri

"Am initiat in aceasta dupa-amiaza o noua procedura de referendum, daca romanii vor Parlament unicameral si Parlament cu 300 de membri. Mai exista sansa ca Parlamentul sa vina la respect fata de poporul roman si ca CCR sa respinga o lege care nu tine cont de referendum. Eu am declansat procedura si voi emite decretul in functie de ce se intampla in Parlament si la CCR", a spus Traian Basescu.

Pragul la care un referendum este declarat valid a fost coborat, pe 29 mai, de la 50 la suta, la 30 la suta din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente, dupa ce Legea referendumului a fost adoptata si de Camera Deputatilor.

Totodata, pentru ca referendumul sa fie declarat valid, este necesar si ca cel putin 25 la suta din numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente sa raspunda afirmativ la vot, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa. Legea a fost trimisa la Curtea Constitutionala, care se va pronunta asupra ei pe 26 iunie.

"Va fi dezbaterea in plen, decizii CCR cu privire la referendum, voi astepta si decizia CCR cu privire la proiectul de Constitutie al Parlamentului", a mai spus Traian Basescu, marti seara.

Referendum valid cu prezenta la vot de 30%. Sunteti de acord? - Sondaj Ziare.com

Acesta ar fi cel de-al doilea referendum pe tema Parlamentului unicameral cu 300 de membri, dupa cel din 22 noiembrie 2009, cand s-a inregistrat o prezenta la vot de 50,95%, adica 9.320.240 de voturi valide.

88,84% dintre cei care au mers la urne au votat pentru reducerea numarului de parlamentari la 300, iar 77,78% din alegatori s-au pronuntat in favoarea Parlamentului unicameral.

Peste 70% dintre romani continua sa sustina parlamentul unicameral - Sondaj IRES

Ce efect a avut referendumul din noiembrie 2009, odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale, in privinta reducerii masive a numarului de parlamentari? Absolut niciunul, in prezent existand 583 de parlamentari in cele doua Camere - 409 deputati si 174 de senatori - dintre cei 588 care au ajuns initial in Parlament, ca urmare a alegerilor din 9 decembrie 2012.

Partea importanta a referendumului din 2009 este ca, desi s-au indeplinit toate conditiile necesare pentru validarea lui, el este unul doar consultativ, spre deosebire de cel pentru demiterea presedintelui sau pentru modificarea Constitutiei.

Romanii, in continuare pentru Parlamentul unicameral

In luna februarie, un sondaj IRES pe tema Parlamentului unicameral a relevat faptul ca romanii isi doresc in continuare acelasi lucru - o singura camera a Legislativului si 300 de alesi. Astfel, peste 70% dintre romani continua sa sustina trecerea la Parlament unicameral prin desfiintarea Senatului, iar 97% doresc reducerea numarului de parlamentari la 300.

Basescu a atacat revizuirea Constitutiei

Basescu ataca revizuirea Constitutiei: Si-a pierdut rostul, risca sa blocheze statul

Traian Basescu a atacat, luni, amendamentele aprobate de Comisia pentru revizuirea Constitutiei, sustinand ca "in momentul de fata Constitutia Romaniei si-a pierdut rostul de a fi revizuita"

"In momentul de fata Constitutia Romaniei si-a pierdut rostul de a fi revizuita. Singurul element care a stat la baza intentiei de revizuire a fost politica de simplificare a statului si de a raspunde votului de la referendumul din 2009 exprimat intr-un referendum valid.

Astazi se elaboreaza o noua Constitutie dupa ce propunerea initiala a fost respinsa, o Constitutie care incepe sa nu mai semene a Lege a legilor, intra in detalii, iese din principii", a declarat Traian Basescu.

In aceste conditii, Ziare.com va intreaba daca veti merge la urne, in eventualitatea in care se va organiza inca un referendum pe tema Parlamentului unicameral cu 300 de alesi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vot referendum Parlament unicameral, #Basescu referendum Parlament unicameral, #Lege referendum CCR, #referendum 300 parlamentari , #referendum