PDL, despre comisia de ancheta pentru referendum: E ilegala

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 19:23
4386 citiri
PDL, despre comisia de ancheta pentru referendum: E ilegala
Foto:RFI

Reprezentantii PDL critica dur infiintarea, la initiativa USL, a unei comisii parlamentare de anchetare a evenimentelor de la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, considerand ca Parlamentul nu are dreptul de a audia procurori.

"E ilegala (infiintarea comisiei de ancheta - n.red). Parlamentul nu poate chema procurorii la audieri. In momentul in care Parlamentul, puterea legislativa, cheama la ordin o parte a puterii judecatoresti, comite o ilegalitate. Nu-mi pot da seama cum s-a putut intampla lucrul asta, niciun articol din Constitutie sau lege nu-i permite sa faca o comisie de ancheta pentru procurori.

E o imixtiune fara precedent a Parlamentului in Justitie pentru a apara, eventual, niste posibili invinuiti", a spus deputatul PDL Gelu Visan, pentru Ziare.com.

Intrebat daca poate fi o miscare preventiva a USL pentru apararea lui Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea referendumului, Visan a raspuns: "Poate fi si o miscare preventiva pentru apararea multor domni ca Dragnea.

Statul de drept e pus in pericol. E ca si cum puterea judecatoreasca s-ar exprima asupra activitatilor legislative. Daca Parlamentul doreste subodonarea Justitiei, e atac la adresa statului de drept.

(...) USL nu a invatat absolut nimic de la referendum, nu a tinut cont de recomandarile Comisiei Europene si, in fuga dupa voturi, face demersuri ilegale".

Cu bocancii in Justitie

Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda de la PDL, a criticat si el infiintarea comisiei de ancheta.

"E o actiune extrem de periculoasa, poate pune Romania intr-o dificultate majora in UE, similara ca efect negativ cu cele ale referendumului. Lucrurile sunt extrem de grave, discutam de interferenta politicului in Justitie pentru ca discutam de o ancheta in desfasurare.

Lucrurile sunt foarte clare, e o chestiune de sicana pentru intimidarea organelor de ancheta si nu face decat sa incalce legea", a spus deputatul de Cluj pentru Ziare.com.

"Sunt absolut convins ca in raportul MCV se va regasi lucrul acesta, nu poate trece neobservat, e o urcare a politicului cu bocancii pe Justitie", a adaugat Buda.

El spune ca spera in anularea initiativei USL la Curtea Constitutionala, dupa sesizarea PDL, sau intr-un pas inapoi al reprezentatilor Uniunii.

"Asteptam decizia CCR, dar sper si ca USL isi va da seama de greseala facuta si sa nu faca functionala aceasta comisie", a mai declarat Buda.

Avem comisie pentru referendum

Plenul Senatului a aprobat luni cu 59 de voturi "pentru" si trei abtineri infiintarea comisiei de ancheta a Senatului privind abuzurile semnalate in cercetarile desfasurate de organele statului in cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012.

Componenta comisiei de ancheta a referendumului, aprobata. PDL nu are membri

Astfel, membrii PSD sunt Georgica Severin, Toni Grebla, Ioan Chelaru si Lazar Sorin Constantin, membrii PNL - Ioan Ghise si Cristian David, UDMR l-a propus pe Albert Almos, iar UNPR l-a nominalizat pe Vasile Nedelcu. Grupul PDL, care avea dreptul la trei membri in comisia de ancheta, nu a facut nominalizari si nici nu a participat la vot.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat luni, in plen, ca democrat-liberalii vor contesta la CCR hotararea initiata de USL.

Procurorii sefi, audiati

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla de la PSD, a spus marti, pentru RFI, ca procurorii-sefi de la Parchetul General si DNA din perioada referendumului, adica Laura Codruta Kovesi si Daniel Morar, vor fi chemati la audieri, nu insa si procurorii de caz.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#comisie ancheta referendum, #PDL comisie referendum , #referendum