Prefectura Vrancea blocheaza referendumul, USL scoate oamenii in strada

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 17:55
1591 citiri
Prefectura Vrancea blocheaza referendumul, USL scoate oamenii in strada
Foto: Arhiva

Prefectura Vrancea a anuntat ca va ataca in contencios administrativ hotararea prin care Consiliul Judetean urmeaza sa organizeze, pe 17 iulie, un referendum prin care sa consulte populatia in legatura cu reorganizarea teritoriala a Romaniei.

Conform unui comunicat de presa, Institutia Prefectului arata ca, "in urma analizarii sub aspectul indeplinirii prevederilor legale a Hotararii Consiliului Judetean Vrancea 83/24 iunie 2011 privind organizarea referendumului", aceasta este nelegala, drept pentru care, "in temeiul art. 3 alin. 1 din Legea 554/2004, a atacat-o in instanta de contencios administrativ in vederea anularii".

Decizia contestarii referendumului pe care vrea sa il organizeze CJ Vrancea a fost anticipata de prefectul Ion Oprea, imediat dupa adoptarea hotararii de catre consilierii USL, la sedinta de vineri.

Intr-un briefing de presa, prefectul Ion Oprea aprecia ca nu este de apanajul Consiliului Judetea sa organizeze referendumul privind reorganizarea administrativa.

"In legea privind referendumul sunt articole care ne spun cand se organizeaza un anume tip de referendum", a afirmat prefectul Oprea.

Potrivit acestuia, organizarea referendumului "va bulversa viata cetatenilor si activitatea primariilor".

Decizia organizarii unui referendum judetean, adoptata de consilierii judeteni ai USL, a generat reactii si in randul partidelor parlamentare din Vrancea.

PDL, prin vocea deputatului Alin Trasculescu, presedintele organizatiei judetene, sustine proiectul de reorganizare administrativa si este convins ca noua regiune va aduce prosperitate vrancenilor si va usura accesarea de proiecte europene. De asemenea, deputatul a declarat ca nu sustine referendumul aprobat in cadrul Consiliului Judetean.

"Singura institutie care are atributii pentru a organiza referendumul este Prefectura. Ar trebui mai degraba un referendum la nivel national, nu la nivel local", a afirmat Alin Trasculescu.

La randul sau, presedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru, sustine ca va propune la sedinta Biroului Politic National care va avea loc luni ca populatia sa iasa in strada daca prefecturile din tara vor continua blocarea organizarii de referendumuri privind desfiintarea judetelor.

Conform proiectului de hotarare aprobat vineri de Consiliul Judetean Vrancea, referendumul ar putea avea loc imediat dupa ce hotararea CJ va fi declarata legala de instanta, dupa finalizarea actiunii juridice deschise de IP.

"Intrucat exista informatii ca hotararea care va fi aprobata, urmeaza sa fie atacata in contencios administrativ, pentru a nu tergiversa organizarea referendumului, propun introducerea in proiectul de hotarare a unui nou articol: in cazul suspendarii, in conditiile legii, a hotararii Consiliului Judetean, urmeaza ca referendumul judetean sa se desfasoare in prima duminica ulterioare implinirii termenului de 20 de zile de la incetarea suspendarii hotararii", a explicat vicepresedintele Mircea Diaconu, cel care a prezidat sedinta CJ Vrancea.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#referendum Vrancea regionalizare, #referendumuri regionalizare , #referendum