Prezenta la referendum, influentata decisiv de culoarea politica a primarului - IRES

Marti, 31 Iulie 2012, ora 21:37
3538 citiri
Prezenta la referendum, influentata decisiv de culoarea politica a primarului - IRES
Foto: Adevarul

Multi dintre romanii care au mers duminica la referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu au fost influentati decisiv de culoarea politica a primarului, potrivit unei analize de vot realizate de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES.

Astfel, primarii USL au "adus" la vot 73% dintre votanti, fiind urmati de cei de la PDL, pe ultimele locuri clasandu-se cei de la PPDD si UDMR, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Asa cum era de asteptat, votantii lui Crin Antonescu s-au dovedit a fi cei mai interesati sa-si exercite votul, cei mai multi alegand "DA", ca si cei ai lui Victor Ponta. La polul opus se afla sustinatorii lui Traian Basescu si Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit analizei, femeile au votat in numar mai mare decat barbatii, dar tot acestea au fost ceva mai nehotarate.

Analiza aceasta a fost realizata pe 6.381 de indivizi cu varste de si peste 18 ani.

Cand s-au hotarat romanii sa mearga la vot

Un alt studiu al IRES, realizat pe 1.431 de persoane, pe 30 iulie, a demonstrat ca trei sferturi dintre cei care au mers la vot erau decisi sa o faca inainte de inceperea campaniei, dar si ca aproape unul din zece romani a luat decizia de vot chiar in ziua referendumului.

58% dintre cei intervievati au spus ca au urmarit dezbaterile televizate de pe perioada campaniei, iar 11% dintre ei au urmarit campania electorala pe Internet.

"15% dintre cei chestionati recunosc ca au primit sms-uri care ii indemnau sa participe la vot, iar 3% spun ca au primit mesaje pe telefonul mobil pentru a nu se prezenta la urne. Foarte putini respondenti au spus ca au primit telefoane care ii indemnau sa participe (7%) sau sa nu participe (4%) la vot", se arata in comunicat.

4% dintre respondenti au spus ca au luat parte la o manifestare electorala si tot tot atatia au spus ca cineva a incercat sa ii convinga sa voteze intr-un fel anume, inainte sau in ziua referendumului.

67% dintre ei si-au pastrat intentia de vot indiferent de ceea ce s-a intamplat in timpul campaniei.

"Aproape jumatate dintre cei intervievati (49%) spun ca rezultatul referendumului le induce un sentiment de pesimism, in timp ce optimismul este resimtit de 39% dintre cei chestionati", se mai arata in documentul citat.

66% dintre ei considera ca votul la referendum este considerat corect si foarte corect, iar 7% spun ca votul nu a fost deloc corect.

A.G.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#romani referendum demitere Basescu, #romani referendum vot, #romani vot referendum , #referendum