Recensamantul a incins spiritele degeaba: Cifrele nu reprezinta populatia cu drept de vot!

Joi, 04 Iulie 2013, ora 17:34
6858 citiri
Recensamantul a incins spiritele degeaba: Cifrele nu reprezinta populatia cu drept de vot!
Foto: Gorjeanul

Reprezentantii Institutului National de Statistica vin cu precizari suplimentare dupa ce rezultatele finale ale recensamantului din 2011 au starnit o adevarata furtuna in clasa politica pe tema validarii sau invalidarii referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui.

"Conform rezultatelor recensamantului, populatia stabila (pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de cel putin 12 luni) la 20 octombrie 2011 a fost de 20.121.641 persoane, din care in varsta de 18 ani si peste sunt 16.269.839 persoane (80,9%).

Rezultatele Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din octombrie 2011 nu se

refera la populatia cu drept de vot.

Populatia stabila masurata de recensamant la 20 octombrie 2011 nu cuprinde cetatenii romani cu drept de vot care nu se aflau pe teritoriul Romaniei (fiind plecati din Romania pentru o perioada de cel putin 12 luni), dar cuprinde cetateni straini care se aflau pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de cel putin 12 luni", au precizat reprezentantii INS, la solicitarea Ziare.com.

Mai mult, acestia au explicat ca, "in conformitate cu legislatia nationala in vigoare, Institutul National de Statistica nu are ca atributii sa masoare numarul cetatenilor cu drept de vot si nici sa intocmeasca liste electorale".

INS a publicat rezultatele finale ale recensamantului - suntem mai putini romani

In 2011, Ponta nu s-a lasat recenzat si spunea ca recensamantul nu foloseste la nimic

Conform legii, un recensamant ofera date statistice, rezultatele lui depinzand foarte mult de modul in care a reactionat populatia. Recensamantul din 2011 a fost intens boicotat de liderii politici ai PSD si PNL, care au cerut populatiei sa nu se prezinte la vot.

De exemplu, presedintele PSD, Victor Ponta, declara in noiembrie 2011 ca nu a fost recenzat si ca nu stie daca a fost cautat in Gorj, pentru ca sta foarte putin acasa.

Intrebat de reporterul Mediafax daca a fost recenzat, Victor Ponta a raspuns clar "Nu". "Cred ca a fost o irosire extraordinara de bani, inteleg ca a fost un buget de aproape 50 milioane de euro, iar rezultatele nu ne vor folosi la nimic si nu vom sti mai bine cati suntem cu adevarat, unde suntem si ce probleme are Romania", declara Victor Ponta intr-un interviu acordat pentru Mediafax in data de 1 noiembrie 2011, adica dupa incheierea recensamantului, care s-a desfasurat in perioada 20-31 octombrie 2011.

La fel a procedat si ministrul Dan Sova, unul dintre politicienii care i-au indemnat pe romani sa nu se lase numarati de Institutul National de Statistica.

"Nu ma intereseaza sa particip la o chestie care incalca cel putin trei legi", spunea acesta, pentru "Adevarul", in ultima zi a recensamantului, incercand sa justifice faptul ca nu s-a recenzat.

Joi, la scurt timp de la aflarea rezultatelor recensamantului din 2011, premierul Victor Ponta a sustinut ca ele ar dovedi ca la referendumul pentru demiterea presedintelui, organizat in vara lui 2012, s-ar fi atins pragul necesar de prezenta, de 50% plus 1, cu alte cuvinte presedintele Traian Basescu ar fi trebuit sa fie demis. Pozitia exprimata de premier este impartasita si de PSD si de PC, care au remis comunicate de presa in acest sens.

Recensamantul rupe coabitarea? Ponta spune ca presedintele trebuia demis, Basescu ii raspunde ca e iresponsabil

In replica, presedintele Traian Basescu a precizat ca in datele de la recensamant nu figureaza cetatenii romani cu drept de vot care lucreaza in afara granitelor tarii pentru o lunga perioada de timp.

La referendumul din 2012 au participat 8.459.053 de persoane, reprezentand 46,24% din numarul total al persoanelor inscrise in listele electorale, nu din populatia stabila a Romaniei, estimata prin recensamantul din 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#recensamant referendum, #validare referendum date recensamant, #rezultate finale recensamant 2011 , #referendum
Comentarii