Referendum privind desfiintarea sectoarelor Capitalei, la sfarsitul lunii mai

Joi, 31 Martie 2011, ora 16:20
3189 citiri
Referendum privind desfiintarea sectoarelor Capitalei, la sfarsitul lunii mai
Foto: Antena 3

Referendumul privind administrarea Capitalei va avea loc la sfarsitul lui mai, dupa ce organizarea lui va fi aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), a anuntat, joi, primarul general Sorin Oprescu.

"Referendumul trebuie bine pregatit si popularizat, astfel incat lumea sa stie pentru ce este chemata sa se pronunte si sa vina la urne", a mai spus edilul-sef, dupa intalnirea cu liderii PSD si PNL, Victor Ponta si, respectiv, Crin Antonescu.

Ponta afirmase anterior, tot dupa intalnirea de joi, ca actualul edil-sef si alianta USL se pronunta in favoarea mentinerii organizarii Capitalei in sectoare. Asta in ciuda faptului ca Oprescu a declarat, in urma cu cateva saptamani, ca el crede intr-un "Bucuresti compact".

"Trebuie sa fie un singur buget, nu sapte", a spus atunci primarul general, referindu-se la faptul ca sectoarele Capitalei, sase la numar, au fiecare cate un buget, iar municipalitatea bucuresteana, un altul.

La referendum, bucurestenii ar urma sa spuna daca vor ca primarii de sector sa nu mai fie alesi prin vot, iar orasul sa aiba un buget unic, administrat de municipalitate.

Potrivit lui Oprescu, bucurestenii vor fi intrebati si cu privire la unele proiecte de dezvoltare urbanistica.

In privinta primarilor de sector, se va pune problema daca acestia sa fie alesi in continuare prin scrutin electoral sau sa fie numiti de primarul general, din randul consilierilor, dupa cum se propune proiectul Legii Capitalei, initiat de PD-L.

Subiectul desfiintarii sectoarelor a reintrat in actualitate dupa ce presedintele PD-L Bucuresti, Elena Udrea, a scris pe blogul sau ca impunerea unei Legi a Capitalei este absolut necesara si propune convocarea unui referendum pe aceasta tema, considerand ca cei care se opun proiectului sunt "baronii de Bucuresti", precum Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

"Legea Capitalei este un demers politic legitim si util. Simplifica traseul deciziei administrativ-politice si reduce birocratia. Creeaza premisele unei strategii cu adevarat unitare de dezvoltare a Bucurestiului si elimina baronizarea care are loc acum la nivelul unora dintre sectoare. Mai mult decat atat, prin propunerea ca membrii Consiliului General sa fie alesi uninominal, reda puterea bucuresteanului", explica Udrea, care puncteaza ca proiectul se afla in dezbatere publica tocmai "pentru ca opozitia sau societatea civila sa se pronunte, sa propuna modificari si sa ajungem la o formula finala mult mai buna".

Primarii sectoarelor 1 si 4, Andrei Chiliman si Cristian Popescu Piedone, i-au solicitat lui Oprescu sa sprijine organizarea unui referendum prin care bucurestenii sa-si poata exprima opinia in legatura cu desfiintarea sectoarelor.

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, este de parere ca, pentru un oras unic cum este Bucurestiul, trebuie sa existe nu mai multe comenzi, ci una singura, ca in armata, care sa asigure un proiect unitar de dezvoltare si un buget consolidat la nivelul Capitalei, pentru sustinerea acestui proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Oprescu referendum Capitala, #Oprescu referendum Bucuresti mai , #referendum