Vremea cetatenilor

Joi, 20 August 2015, ora 14:00
8647 citiri
Vremea cetatenilor
Foto: Fundatia Caesar

"Cetateni, nu numai locuitori. Asta poate face diferenta in orasul nostru", spune Alexandrina Dinga, coordonatorul din Iasi al mai multor proiecte de implicare cetateneasca, printre care si Iasiul iubeste teii.

Efortul Alexandrinei si al multor alti cetateni ca ea vizeaza nu numai teii din inima Moldovei, ci are la baza teme de importanta majora pentru intreaga Romanie de azi si mai ales de maine: proasta guvernare; impunitatea in actul public; democratia la firul ierbii in fiecare zi, si nu ca sac in caruta alesilor o data la patru ani.

Nu in ultimul rand, astfel de initiative demonstreaza ca se poate si ca trebuie: intr-o democratie autentica, cetateanul trebuie tratat ca principala sursa de legitimatate in actul de legiferare si in toate actiunile statului.

La fel ca actiunea nesabuita de taiere a teilor Iasiului, exemplele de proasta guvernare in Romania de azi abunda. Legi importante se schimba peste noapte, fara consultare publica.

Mai deunazi, un sistem electoral imperfect, dar care incerca sa lege mai mult alesul de cei pe care trebuie sa ii reprezinte, a fost readus la forma votului pe liste, in contextul in care partidele politice au o cota de incredere de numai 6-7%.

Referendumul national, ca instrument dedicat cetatenilor, pare a fi fost utilizat in ultimii ani mai degraba in scopuri pur electorale. Si atunci cand au fost rezultate clare si corect validate, vointa cetatenilor a fost ignorata, cu buna stiinta, pana in ziua de azi.

Alesii neamului, deputati si senatori (vladica), isi exercita mandatul in ignoranta si de multe ori in dispret fata de cetatean (opinca), sub protectia legilor care le garanteaza un statut special.

Nu mai departe de noiembrie anul trecut, mii de romani din diaspora si-au vazut dreptul fundamental de a-si exprima votul calcat in picioare, fara ca toti cei responsabili sa suporte vreo consecinta, cu toate ca au trecut mai bine de noua luni de la acele momente.

Astazi cetateanul roman este umilit, amagit, sedus si mituit odata la patru sau la cinci ani. Odata urcati sacii in caruta, in spatele usilor inchise, in camere pline de fum si de fumuri, mantra oricarei guvernari pare a fi: "Ciocu' mic, acum noi suntem la putere!"

La acest nivel de exprimare si de dispret fata de cetateni au ajuns "alesii" nostri sau chiar mai rau. Diverse stenograme iesite la iveala pe parcursul ultimilor ani dau masura necenzurata a atitudinii celor de la putere fata de cei multi si, chipurile, fara putere.

Tragand linie, Romania de azi este o tara cu o constiinta civica in proces de desteptare (de la Rosia Montana la protestele din diaspora), dar cu o clasa politica incremenita in aroganta, incompetenta si coruptie. A venit vremea initiativelor cetatenesti.

Initiativa legislativa a cetatenilor

Credem ca in lunile si anii ce vor urma actiunile cetatenesti se vor intensifica, iar guvernarea fara consultare si implicare publica nu va mai fi posibila. Intr-o epoca a informatiei disponibile in timp real, cetateanul va putea participa tot mai mult in societate, nu numai prin vot, o data la patru sau cinci ani, ci in fiecare zi, in scrierea legilor si in luarea deciziilor publice, in alocarea bugetelor locale, in conturarea strategiilor si proiectelor de dezvoltare si in toate aspectele care tin de bunul mers al comunitatilor noastre.

De aceea, credem ca un instrument legislativ putin cunoscut pana in prezent - initiativa legislativa a cetatenilor - va deveni un mecanism functional si puternic de legiferare in arena publica romaneasca.

Mentionat in Constitutie inca din 1990 la Articolul 74, instrumentul initiativei cetatenesti da posibilitatea oamenilor sa demareze de la firul ierbii modificari de legi sau adoptarea unor noi legi, odata obtinuta semnatura a cel putin 100.000 de persoane.

Sfera de aplicare este larga - nu pot face insa obiectul unei astfel de initiative modificari de natura fiscala, tratate internationale, gratieri sau amnistii. Totodata, distributia geografica a semnaturilor trebuie sa urmeze criterii foarte stricte de "reprezentativitate". Se impune acoperirea a mai mult de un sfert dintre judetele tarii, inclusiv a municipiului Bucuresti, fiind necesara o contributie de minim 5.000 de semnaturi din fiecare judet sau sector. Tot procesul de strangere de semnaturi trebuie sa se incheie cu succes pe parcursul a cel mult sase luni de zile.

Din pacate, acest instrument democratic a ramas unul pur decorativ pana in prezent. Motivele sunt multe si complexe.

Pana in 1999 nu a existat o lege de punere in practica a Articolului 74, lucru tipic pentru democratia construita pe genunchi in acea perioada. Dupa legea adoptata in acel an, insa, grupuri de interese din societate - unele mai timide, altele extrem de bine organizate si exclusiv in sistemul sindical - au incercat si in putine cazuri chiar au reusit sa aduca pana in Parlament proiectul lor legislativ. De cele mai multe ori, acesta a fost pus la pastrare ori a devenit caduc prin angajamente guvernamentale ulterior nerespectate.

Un exemplu este demersul sindicatelor din invatamant, care in 2004 au demarat o actiune de crestere a bugetului dedicat Educatiei la 6%. Aceasta initiativa a trecut testele prevazute de lege - controlul Consiliului Legislativ, colectarea si validarea semnaturilor, controlul Curtii Constitutionale - si a primit aviz favorabil in Camera Deputatilor. Probabil sesizand presiunea publica si mergand pe un val de simpatie populara pentru investitiile in Educatie, Guvernul a adoptat prompt o noua lege a Educatiei care prevedea cei 6% ceruti de cetateni.

Odata cu criza economica, nivelul a scazut imediat, iar acum ne aflam iarasi pe un dezonorant ultim loc in Europa (si) in aceasta privinta. Cat despre initiativa cetateneasca a sindicatelor din invatamant, odata cu modificarea legii, s-a considerat ca demersul devenise caduc si caduc a si ramas.

Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) a publicat o analiza a incercarilor cetatenesti de-a lungul timpului. Merita parcursa cu atentie, ca o cronica a tranzitiei si a provocarilor aferente eforturilor de consolidare a democratiei romanesti.

Este cert ca instrumentul in forma lui de acum e ineficient si foarte dificil de pus in practica. La fel ca referendumul national, si initiativa cetateneasca este consultativa si deci "fara dinti", in alte cuvinte ramane la latitudinea Parlamentului ce face cu ideea pentru care cetatenii s-au implicat luni intregi.

Va mai amintiti de referendumul validat in 2009 prin care Parlamentul trebuia sa fie limitat la 300 de reprezentanti? Ei bine, in 2015 avem 566, cu 31 mai multi reprezentanti decat Congresul Statelor Unite.

La fel, legea 189/1999 care guverneaza initiativa cetateneasca pare mai degraba scrisa pentru a inabusi vocea cetatenilor decat pentru a inlesni participarea lor in arena publica.

Prevederile legii variaza intre nuante caduc-nostalgice (listele semnate de sustinatori se pastreaza in dosare, pe localitati, snuruite si semnate pentru atestarea continutului, musai pe coperta a doua) si intentionat-greoaie (referitor la validarea listelor de semnaturi, dispozitia primarului din localitate poate fi contestata numai la judecatorie).

Cetateanul antreprenor in democratie

In fata obstacolelor de mai sus, atitudinea nu trebuie sa fie insa una de renuntare si exact in acest punct intervine modelul pe care dorim sa-l incurajam: e vremea "cetateanului antreprenor".

Este legea greoaie si dificil de pus in practica in secolul cu nenumarate solutii electronice? Spune-o in gura mare: in Estonia se poate vota fara cozi interminabile, prin simpla intrare pe un website.

Este edilul tau motivat sa blocheze orice demers al cetatenilor? Arata-i legea, vorbeste cu presa si aminteste-i intre timp ca si referendumul local este unul dintre instrumentele care se pot utiliza la nevoie.

Intr-adevar, Legea administratiei publice locale ofera posibilitatea cetatenilor de a propune consiliilor locale si consiliilor judetene spre dezbatere si adoptare proiecte de hotarari ce privesc chestiuni de interes general pentru comunitate.

Cu un mecanism de aplicare mult simplificat fata de initiativa cetateneasca nationala, initiativa cetateneasca locala poate fi initiata de unul sau mai multi cetateni cu drept de vot, iar propunerea trebuie sustinuta de cel putin 5% din populatia cu drept de vot a unitatii administrativ-teritoriale respective.

Pana la urma, este vorba despre leadership social, element fundamental pentru supravietuirea si consolidarea unei democratii functionale si credibile. O democratie in interesul cetatenilor se construieste in fiecare zi, de catre fiecare dintre noi. In caz contrar, ne meritam soarta de cetateni in mod perpetuu abuzati de cei carora le incredintam votul si increderea, cetateni fara tei, fara paduri, fara munti, fara autostrazi, fara voce, fara respect si, in ultima instanta, fara sperante.

Resemnarea noastra ar insemna victoria lor suprema.

Nu in ultimul rand, Romania nu duce deloc lipsa de initiativa. Sa dam oamenilor sansa de a crea cu adevarat intr-o societate libera, corecta si democratica si vom vedea idei minunate rasarind la tot pasul in dreapta si in stanga, schimband in bine economia si tara.

Der Zeit - ihre Kunst. Der Kunst - ihre Freiheit (timpului arta sa, artei libertatea sa), spunea miscarea artistica Jugendstil. Parafrazand, sa dam cetateanului democratia autentica a timpului nostru!

Sebastian Burduja

Emanuela Turturoiu

Nicolae Stefanuta

Adelina Tintariu

Dan Nechita

Roxana Albisteanu

Clara Volintiru

Fundatia CAESAR

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#cetateni referendum initiative legislative, #cetateni Romania democratie, #cetateni legislatie , #referendum