Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Cea mai importanta reforma a lui 2011

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 19:37
2247 citiri
Opinii: Cea mai importanta reforma a lui 2011
Foto:tion.ro

N-are legatura cu economia. Cea mai importanta reforma a lui 2011 trebuie sa vizeze Justitia. Romania are mai mare nevoie ca oricand de asta. Tot anul 2010 ne-a aratat ca justitia mioritica protejeaza marea coruptie, ne blocheaza accesul la Spatiul Schengen si are mari probleme de corectitudine chiar in randul celor mai importanti magistrati.

Toate aceste lucruri vor trebui sa se schimbe. Iar actuala Putere va trebui sa aiba curajul sa faca aceasta reforma. Asta daca vrem sa avem sanse la Schengen in 2011. Si sanse la normalitate.

Lectiile din cazul Voicu

Inregistrarile din dosarul Catalin Voicu arata o lume a justitiei care da frisoane. O lume nu numai corupta, dar ingrijorator de coruptibila. Si asta de la un capat la altul. De la nivelul politiei judiciare la cel al Consiliului Superior al Magistraturii si Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Tot ce putem spune e ca Puterea trebuia sa traga demult concluziile si sa ia masuri. In ce constau acestea? In schimbarea rolului si apartanentei politiei judiciare, in schimbarea modului de alegere a membrilor CSM si de promovare la ICCJ si in clarificarea modului in care se judeca procesele in instantele superioare romanesti.

Toate aceste lucruri se pot rezolva destul de simplu. Prin legi. Legi foarte corecte si mai ales foarte, foarte clare. Legi care sa nu poata fi interpretate. Legi prin care magistratii sa nu mai poata fi promovati in functii inalte pe criterii clientelare, dupa reguli cu interpretare arbitrara. Legi prin care dosarele sa nu mai fie repartizate dupa bunul plac al unor magistrati superiori, ci dupa reguli foarte precise.

Supraaglomerarea cu dosare a instantelor si rezolvarea problemelor financiare din Justitie sunt de asemenea probleme pe care Guvernul ar trebui sa le rezolve in 2011, daca vrem o eficienta crescuta in acest domeniu. Mica reforma in Justitie a fost un pas, ca si cea privind exceptiile de neconstitutionalitate, dar pur si simplu nu e de ajuns. Trebuie facut mai mult in urmatorul an.

Buba CSM

Consiliul Superior al Magistraturii poate sa se felicite pentru anul 2010. A fost o institutie-campioana. Campioana la anti-reformism si campioana la decizii dubioase.

Sa ne amintim numai alegerile pentru lista CSM, care pot fi catalogate, cu blandete, ca fiind o rusine. Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea nu ar fi avut voie sa mai candideze, dar totusi au facut-o.

Candidatul societatii civile, Victor Alistar, a fost si el declarat incompatibil printr-o decizie definitiva si totusi a candidat si a fost ales, desi nu avea dreptul. Asadar, noul CSM pleaca la drum cu o imagine deja patata. Ca de obicei. Dar celor de la CSM pur si simplu nu le pasa.

La fel cum nu le-a pasat cand au promovat pe criterii mai mult decat suspecte propriii membri la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sau cand au propus ca informatiile din dosare sa fie secrete, un lucru de neconceput intr-o tara democratica.

Lucrurile acestea trebuie sa inceteze. Cum? Tot prin intermediul unor legi care sa limiteze puterea CSM de a interpreta legile dupa bunul plac. Daca nu, vom avea in continuare o casta care se opune privilegiilor, dar nu se opune deloc sporirii propriilor avantaje.

Transparenta

Justitia romaneasca sufera de o lipsa de transparenta anormala pentru o tara in care statul de drept ar trebui sa fie suveran si in care cetatenii ar trebui sa fie permanent cu ochii pe respectarea acestuia. Si asta nu numai in actul de justitie propriu-zis, ci si in Parlamentul Romaniei. Numai daca ne amintim de cazurile Ridzi si Nastase avem probele unui Legislativ care protejeaza politicienii cu mari pete la dosar.

Solutia? Mai multa hotarare din partea partidelor. Sau vot deschis, in care cei care vor sa protejeze coruptii sa nu se mai poata ascunde in spatele anonimatului.

Dincolo de asta, o alta masura ar trebui sa aiba prioritate. Inarmarea ANI. Agentia Nationala de Integritate, cea care ar trebui sa asigure transparenta averilor demnitarilor, a fost pur si simplu lasata fara dinti, orice s-ar spune.

Concluzia e una singura. 2011 ar trebui sa fie anul schimbarilor in Justitie. Iar Puterea are sarcina asta. Spre binele tuturor, sa speram ca va avea curajul sa faca ceea ce trebuie. Sau vointa.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#reforma justitie 2011, #reforma CSM , #reforma
Comentarii
Poza cutare
cutare
rank 5
Daca e vorba de Justitie...Cea mai importanta reforma va fi aducerea in justitie a clanului portocaliu!
Poza WindowsXP
WindowsXP
rank 5
Nici 2011 si nici 2012 si nici 200X, n-o sa fie anul schimbarilor din justitie!