Cine se teme de reforma Educatiei?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Martie 2010, ora 13:08
7167 citiri
Cine se teme de reforma Educatiei?

Potrivit evaluarilor internationale, elevii romani sunt, in majoritate, analfabeti functionali, adica pot citi, dar nu inteleg mare lucru din ceea ce citesc, memoreaza notiuni teoretice, dar habar nu au sa le aplice in viata de zi cu zi. Romania nu are nici macar o universitate in top 500 mondial.

Poate cineva sa spuna ca un invatamant cu astfel de rezultate este unul performant, care nu mai trebuie reformat? Sau poate cineva sa spuna ca singura problema a acestui sistem de invatamant o reprezinta salariile profesorilor? Isi imagineaza cineva ca, odata dublate lefurile dascalilor, calitatea educatiei va creste si ea substantial sau macar pana la un nivel decent?

Problema invatamantului romanesc este una structurala si exact asta incearca sa rezolve legea lui Daniel Funeriu, supusa in aceasta perioada dezbaterii publice. Insa, in loc sa vina cu oricand posibile imbunatatiri sindicatele, sustinute de aliatii politici traditionali s-au apucat sa demoleze cu ferocitate actul normativ. O ferocitate pe care, in general, nu o vezi decat la oameni lezati in propriile interese. Este exact ceea ce si face demonizatul proiect.

In invatamantul preuniversitar, noua lege ar responsabiliza cu mult mai mult si profesorul, si conducerea scolii, si parintele. Sfertul din programa pus la dispozitia profesorului, pentru a-l adapta la nivelul clasei, diminuarea substantiala a gradului de teoretizare si invatare mecanica, obligatia de a cunoaste mai bine elevul, pentru a-i putea face portofoliul, sunt cateva dintre prevederile datorita carora profesorii ar trebui sa fie cu mult mai aplicati, atenti, creativi si modernizati ei insisi.

Nu e mai simplu acum, cand profesorul dicteaza de la catedra ce zice ministerul sa dicteze, elevul scrie, toceste si apoi reproduce, fara sa inteleaga mare lucru si fara sa-i foloseasca la ceva? In plus, sa nu uitam ca reducerea numarului de ore si a cantitatii uriase de informatii care spala acum creierul elevului, va reduce probabil si necesarul de cadre didactice, in frunte cu suplinitorii foarte prost pregatiti.

Apoi, principiul ,,finantarea urmeaza elevul" va pune la mare incercare si conducerea scolii. Consiliul de adminstratie al acesteia va alege un director, directorul va angaja profesorii, iar la sfarsit se va trage linie. Daca alegerile au fost bune, scoala va avea cautare, iar finanatarea ei va fi mai mare. Daca, dimpotriva, alegerile facute se vor dovedi proaste, renumele scolii va fi la fel, elevii mai putini, iar finantarea din ce in ce mai subtire. Nu e mai bine acum, cand banii vin oricum si nu trebuie decat pastrata buna relatie cu inspectoratul?

Si din punctul de vedere al parintelui vorbim despre o responsabilizare suplimentara. Mai precis din punctul de vedere al acelor parinti care considera ca educatia copilului lor este exclusiv treaba scolii, iar misiunea lor se reduce la hrana, imbracaminte si jucarii. Ei bine, macar de frica pedepsei, parintii vor fi obligati sa se implice mai mult in viata scolara a propriilor copii.

In invatamantul superior, supararea e chiar mai grava. Pentru ca in universitatile romanesti autonomia este echivalenta cu o feudalizare in spatele careia functioneaza fabricile de diplome, afacere extrem de profitabila.

Cum sa accepte clanurile din universitati un rector selectat prin concurs, nu in functie de aranjamentele din Senatul Universitar? Cum sa accepte sanctionarea dura a plagiatului? Cum sa accepte incompatibilitatea dintre functia de profesor si tot felul de alte functii publice? Cum sa accepte pensionarea la 65 de ani? Cum sa accepte interzicerea cumulului de functii profesorii cu nici ei nu mai stiu cate norme pe la nici ei nu mai stiu cate facultati? Cum sa accepte familiile universitare incompatibilitatea intre rudele si afinii de gradul 1 si 2 din cadrul aceleiasi universitati sau facultati?

Pana la urma, noile reglementari nu incearca decat sa curete mizeria adunata in invatamantul superior cu efecte cat se poate de vizibile in calitatea procesului de invatamant. Cine se teme de reforma? Exact cei care au profitat pana acum de absenta ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#lege educatie dezbatere, #Funeriu reforma aducatie, #legile Educatiei , #reforma