Destramarea societatii civile si agonia spiritului democratic (Opinii)

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 09:32
4185 citiri
Destramarea societatii civile si agonia spiritului democratic (Opinii)
Foto: bookspot.ro

Nu poti ramane indiferent la acuzele Opozitiei apropo de tentativele partidelor din arcul guvernamental de a pregati o megainselatorie electorala in 2012. Din pacate, putini politicieni si jurnalisti mai incearca sa previna asaltul asupra libertatii de a alege in cunostinta de cauza, fie de o parte, fie de alta.

Ratarea principalului proiect al organizatiilor civice de a realiza o societate deschisa si prospera, cu institutii functionale si transparente a avut drept consecinta transformarea poporului roman intr-o populatie usor de manipulat. Ca urmare, democratia si statul de drept nu mai constituie idealuri politice ca in anii '90.

Miscarile politice si libertatile

Acum e toamna nu a Patriarhului (Marquez), si el un dictator mesianic, ci a "miscarilor politice", zice Ion Iliescu, de inspiratie fascistoida. Caci tot prin "miscari populare" au debutat extremistii, nazistii, social-democratii lui Hitler, Mussolini. Ce alt bine vor sa aduca romanilor Miscarea Populara inregistrata de Ioana Basescu, supranumita Alba ca Zapada, sau Miscarea pentru Republica, daca principala tinta a initiatorilor este perpetuarea PDL si a lui Traian Basescu la putere?

Cat despre manualul "de lupta", bineinteles, "antisistem", al formatiunii "Noua Republica" (Mihai Neamtu), intamplator ori nu, prin numele sau aminteste de Mein Kampf ("lupta mea", 1925-1926). De asemenea, Alianta Calea Dreapta (Ciorbea-Maries), infiintata de insi care nazuiesc spre Putere, se ingramadeste si ea la "friptura", dar nu pe "calea dreapta", adica cinstita, cum se lauda, ci inseland buna credinta a alegatorului roman, mereu increzator in vanzatorii de iluzii. Nu cumva se aliaza intreg spectrul basescian contra USL si a curentului restaurator al monarhiei devenit tot mai puternic?

Alianta Civica, Doina Cornea...

Sunt mandru ca pot readuce in discutie anii '90, cand Alianta Civica, cu personalitati puternice si influente ca Doina Cornea, Ana Blandiana, Petre Mihai Bacanu, Mihai Sora, Asociatia Fostilor Detinuti Politici cu neinfricatul Ticu Dumitrescu, Solidaritatea Universitara cu Emil Constantinescu, Fundatia Romana pentru Democratie, Fundatia Generatia Europeana, Asociatia pentru Educatie, Asociatia "15 noiembrie" din Brasov, Societatea "Timisoara", Grupul pentru Dialog Social, Societatea Agora din Iasi, Grupul Independent pentru Democratie, Asociatia Prodemocratia... luptau din greu cu tare ale postcomunismului ca obstructionarea adevarului si a libertatilor, lipsa transparentei, manipularea.

Reactia fesenista de atunci si a presei aservite seamana leit cu aceea de azi: oricine critica atunci Puterea era dusman de tara si de neam, vindea maretele ctitorii capitalului strain, era cumparat cu dolarii lui Ion Ratiu. Azi s-au schimbat doar termenii, locul lui Ratiu fiind luat de moguli, Opozitia care militeaza pentru alternativa la guvernare, alegeri libere si corecte e bolsevica, iar poporenii care sustin USL sunt populisti, dobitoci, puturosi, Neica Nimeni, sarantoci, stau la crasma, cu mana intinsa dupa pomeni...

Decaderea sentimentului civic

Daca atunci organizatiile civice au avut un rol cu adevarat capital in luminarea maselor, in sustinerea tendintelor europene, progresiste ale partidelor, ceea ce a provocat prima schimbare de regim in 1996, azi ONG-urile nu mai au priza la mase, iar presa critica a fost aproape desfiintata prin masuri de limitare a efectelor recesiunii, ca inchiderea fabricilor de hartie, distributie anemica. Monopolul Rompres si Posta Romana, din curtea guvernului, a permis delapidarea banilor din vanzari si falimentarea multor ziare.

Vocea Opozitiei si a elitelor democratice se aude tot mai rar la radio-televiziunile platite din banii contribuabililor, iar la cele comercial-private, in functie de orientarea politica. Libertatea cuvantului s-a mutat pe bloguri si pe Internet, atunci cand vigilenta hacker-ilor si a postacilor de serviciu nu spurca orice tentativa de a gandi liber.

Or adevarul e ca participarea poporenilor la treburile publice a fost cu mult diminuata, iar echilibrul celor trei puteri in stat ne readuce in minte legislatura 2000-2004: Parlamentul era simpla masina de vot a Executivului, Justitia nu scapa de presiunile politice, iar Guvernul nu iesea din cuvantul presedintelui.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Societatea civila spiritul democratic, #democratie stat de drept, #alegeri libere corecte, #Doina Cornea Alianta Civica , #reforma