Opinii: Dragi romani, va mai tin salele?

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 18:47
2627 citiri
Opinii: Dragi romani, va mai tin salele?

Un stat, care are in dictionar doar cuvinte ca "impozite", "taxe", "austeritate", nu va cunoaste in veci cresterea economica. Fara sintagme precum "relaxare fiscala", "investitii straine" si "impulsionarea consumului" vom pendula iarasi intre optimismul natang al lui Emil Boc, verdictele dure ale lui Traian Basescu si lipsa de viziune a ministrului de Finante Ialomitianu. Vorba lui Moromete: pe ce va bazati, domnilor?

Emil Boc vede cresterea in genul "gata, am taiat posturi, am ajuns la numarul de bugetari convenit cu FMI". Acest model distructiv de reforma nu poate fi decat daunator Romaniei. Acei oameni, care acum se zbat in somaj, erau platitori de taxe si impozite la bugetul de stat.

Cine va absorbi aceasta forta de munca, in lipsa unui mediu privat insuficient sprijinit? Cum vor putea reveni acesti disponibilizati la statutul de platitori de taxe catre bugetul de asigurari sociale sau de sanatate?

Se vorbeste foarte mult despre combaterea evaziunii fiscale. O astfel de infractiune nu va putea fi eradicata atat timp cat sectorul privat se afla sub povara unor taxe pe forta de munca de nesuportat. Ce investitor strain vine intr-o tara in care impozitul pe forta de munca, atat la angajat cat si la angajator, este cel mai mare din Europa? Cum sa ai incredere intr-un stat care nu se comporta ca un partener de afaceri din moment ce nu-si achita datoriile catre tine?

Capitalismul, asa cum a fost gandit el, este dominat de societatea de consum. In Romania pare dominat de societatea sufocata de stat. Cum sa vorbim de o economie relansata pe baza consumului, cand avem de-a face cu situatii cel putin penibile. Pensionarii au ajuns sa plateasca bani la sanatate care sa fie redirectionati catre bugetul asigurarilor sociale. Practic, pensionarii care au platit o viata sunt pusi in situatia de a-si plati singuri o parte din pensie. Despre redirectionarea banilor a vorbit Traian Basescu, cred ca fara sa vrea.

Un alt paradox este dat de meseriile liberale. Statul nu te lasa sa-ti iei viata in propriile maini, tinand cu tot dinadinsul sa te tina captiv intr-un sistem de asigurari care se dovedeste falimentar. S-a ajuns in situatia absurda in care daca ai mai multe surse de venit trebuie sa platesti la Sanatate pentru toate cele trei joburi. "Din solidaritate", ni se arunca-n fata explicatii stupide.

Nu sunt foarte convins ca domnul Ialomitianu stie ce inseamna crestere economica. N-a avut nimeni curiozitatea sa-i puna aceasta intrebare pana acum. Semnele noului an nu numai ca nu sunt incurajatoare, dar ne arunca intr-un sentiment de deja vu. Aceleasi masuri de impovarare fiscala, aceleasi promisiuni de restructurari in domeniul bugetar si mult optimism fara acoperire.

Spatiul vizionar al decidentilor in domeniu este destul de ingust, daca privim la ultimele evenimente sau mai bine zis promisiuni de reforma. Recentele idei ale trioului Blejnar, Boc, Ialomitianu pot lasa fara cuvinte si pe cei mai inversunati lideri socialisti ai lumii. Sa iei de la bogati si sa dai la saraci suna bine pentru ideea de stat social. Dar atunci cand vrei sa impozitezi ceva ce nu se poate justifica inseamna ca, practic, legiferezi furtul. Un venit care nu poate fi justficat este ilicit si trebuie confiscat, nicidecum impozitat.

Afirmatiile domnului Blejnar, cum ca "stim noi de vreo doi, trei ani ca sunt unii care se fofileaza de la plata taxelor", denota multa ignoranta economico-fiscala. Pai daca domnul Sorin de la ANAF sta de cativa ani cu pixu-n mana, neavand decat idei legate de impozitarea zilierilor si a vrajitoarelor, nu avem alta solutie si trebuie sa ne plecam capul in fata unui asemenea profesionalism.

Cert este ca actuala Putere se teme sa aplice pachete de masuri in care sa fie inclusa si relaxarea fiscala. Lipsa de pregatire profesionala a ministrilor nu ii face decat sa se sperie si nu au nici cea mai mica idee de cum va reactiona mediul economic romanesc. Cat se vor mai teme de masurile adevarate si cat ne vor mai tine pe noi salele sa incasam poveri dupa poveri?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Boc masuri guvern, #Blejnar impozite ANAF, #economie 2011 , #reforma
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Pai musiu Anghel ... ia pune mana matale si ceteste ce face acum Englitera , par-egzamplu .... mareste TVA , taxe si impozzite , da afara functionari ....