Educatia anapoda marca Boc si Funeriu

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 18:03
5995 citiri
Educatia anapoda marca Boc si Funeriu

Luni incepe prima proba de Bacalaureat pe 2010. Un examen nou, cu reguli noi, pe care nici elevii, nici profesorii nu le inteleg prea bine. Si este doar inceputul. Invatamantul va fi afectat de multe alte modificari in acest an, care ar putea pune cruce definitiv sistemului educational din Romania.

Ca aproape fiecare ministru al Educatiei de dupa Revolutie, Daniel Funeriu simte nevoia sa faca schimbari majore si o lege care sa ii poarte numele. Iar criza il forteaza sa faca altele in plus.

In prezent, invatamantul romanesc se lupta in mocirla mediocritatii si coruptiei, Nimeni nu contesta nevoia unor modificari majore pentru a aduce Educatia macar la nivelul anilor '90. Insa ceea ce se anunta pentru 2010 nu pare deloc sa mearga in directia buna.

Sa incepem cu primele clase. Cateva idei au aparut in presa legat de schimbarile pe care le are in vedere noul ministru.

Printre modificari, una mi-a atras atentia: Sa nu mai platim profesorii de sport, iar elevii din I-IV sa faca educatie fizica cu invatatorii. Cu totii stim ca invatatoarea nu se va obosi sa scoata copiii la sport si va allege sa faca aritmetica sau citire, iar sedentarismul noilor generatii lipite de calculator va fi ireverserbil, la fel si subrezirea sanatatii lor.

Sa nu mai tinem deschise scoli pentru numai cativa copii. Pentru a face economie, Guvernul are de gand sa inchida scolile din mediul rural unde numarul elevilor este scazut. Si uite asa va creste rata de analfabetism, si asa mare, pentru ca sa fim seriosi copiii nu vor fi trimisi kilometri intregi pana la cea mai apropiata scoala, cand pot foarte bine sa duca vaca la pascut.

Ca si cum asta nu ar fi destul, aflam ca pana si selectia scolilor care raman functionale este facuta dupa ureche. Un exemplu este o unitate din Timis, pentru care s-au cheltuit 900.000 de lei, unde exista mobilier nou, toalete moderne, laborator de informatica si sistem video, care va fi inchisa pentru a se face economie la buget, iar elevii vor fi trimisi in alt sat, la o scoala care nu are nici macar grup sanitar.

Si in zona universitara se anunta schimbari, aici ministrul Funeriu dorind sa aduca profesori straini. Ideea nu este rea in sine, daca ne gandim la nivelul de incompetenta si coruptie din sistem, care a transformat facultatile in fabrici de diplime contra bani. Problema este: cu ce vor fi platiti acesti profesori straini?

Neexistand fonduri nici pentru salariile cadrelor didactice autohtone, solutia pe care o intrevad este aducerea unor profesori straini de calitate indoielnica, pe sistemul adoptat de exemplu de liga nationala de fotbal, unde evolueaza doar straini mediocri sau proveniti din tari unde nu au un viitor.

Iar daca vor fi inlocuiti cu straini, profesorii romani ce vor face? Vor ingrosa randurile somerilor cu diploma, alaturi de cei 15.000 de angajati din invatamant pe care oricum trebuie sa ii dea afara pana la toamna ministerul?

Apoi, tot Funeriu vrea ca fiecare universitate sa fie capabila sa-si asigure singura o parte din venituri. Ca asa e in Vest. Nimic mai adevarat, dar in traducere libera pentru Romania asta va insemna mai multe diplome false, mai multe note platite, coruptie upgradata.

Firmele romanesti nu sunt invatate sa contribuie financiar la educatia viitorilor angajati, cum fac de exemplu producatorii auto din Germania care asigura fonduri pentru facultatile tehnice de unde isi vor selecta apoi specialistii.

La inceputul lunii martie, a anuntat ministrul Funeriu ca isi va anunta intreg planul de reforma pentru invatamant. Sa speram ca noutatile anuntate atunci vor avea si o baza mai temeinica in realitate. Poate ar trebui sa se gandeasca la schimbari de curricula si metodologie, decat la inchideri de scoli si concedieri de profesori. Greu insa sa faci asa ceva in criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#reforma Educatiei, #legea Educatiei Funeriu , #reforma