Opinii: Daca reforma nu e, nimic nu e

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 10:58
5153 citiri
Opinii: Daca reforma nu e, nimic nu e
Foto: Gandul

Sebastian Vladescu a plecat de la Finante incusiv pentru ca a acordat stimulente angajatilor. Gheorghe Ialomitianu a fost nevoit sa ia aceeasi decizie, dar dupa 24 de ore de protest.

Acesta a avut totusi partea sa buna, scotand la suprafata anomaliile sistemului: stimulente mai mari decat salariile, acordate netransparent si fara criterii, diferente uriase si nejustificate intre veniturile salariatilor MFP. Protestul de la Finante a scos la suprafata statul clientelar in toata splendoarea lui.

Iar cedarea lui Gheorghe Ialomitianu nu il atinge nici macar cu o pana. Domnia sa promite ca stimulentele pe august si septembrie vor fi acordate incepand de luni, diferentiat, in functie de analiza unei comisii mixte minister - sindicate: "Am ajuns la un acord cu sindicalistii sa se formeze o comisie, formata din reprezentanti ai Ministerului de Finante si liderii de sindicat, care sa stabileasca modul de acordare a acestor stimulente".

Ce va analiza insa comisia, ce criterii concrete va avea in vedere si cum le va aplica in trei zile, nimeni nu stie. De altfel, liderul de sindicat Vasile Marica da asigurari ca angajatii cu venituri mai mici vor primi mai mult decat cei cu venituri mari. Ce legatura are asa ceva cu performanta si competenta? Cu mult mai realist este sa ne gandim ca va urma o negociere om cu om, tot in functie de pile, iar cuvintele cele frumoase au fost folosite pentru uzul opiniei publice si al presei. Ca dovada, daca marti va fi adoptat in Camera Deputatilor amendamentul la Ordonanta 1/2010, stimulentele platite pana acum la MPF vor fi introduse in salariile de baza, fara diferentieri si analize, la gramada.

Dar daca in cazul Finantelor este posibila plata stimulentelor, de ce nu ar fi posibila si in cazul angajatilor Ministerului Muncii sau ai Caselor de Sanatate, aflati si ei in plin protest din acelasi motiv? Sporurile si le cer inapoi si profesorii, si cadrele medicale, adica toti cei care au pierdut mai mult decat cele 25 de procente oficiale. Daca s-a putut la Finante ar trebui sa se poata si in cazul lor, daca tot vorbim despre echitate.

Acesta este rezultatul austeritatii aplicate otova, fara niciun discernamant, de sus pana jos, intr-un sistem profund viciat, nerestructurat, nereformat, in care toti angajatii, utili sau nu, competenti sau nu, performanti sau nu, corupti sau onesti, au parte de acelasi tratament egalistarist cu duhoare comunista. Asa se intampla daca mai intai tai, apoi masori si trebuie sa tot carpesti rezultatul prost.

In toata aceasta poveste despre sporuri, stimulente si clientela, aflata, ma tem, departe de final, cel mai rau lucru nu este cedarea Guvernului, caci o parte a functionarimii fusese adusa la salarii sub limita minima legala si sub limita subzistentei, cu amputari salariale de peste 50%. Cel mai rau lucru este ca Guvernul nu da niciun semn ca ar avea un plan pentru sursa relelelor si ar lucra la un plan serios de restructurare, pe criterii de eficienta si competenta a sectorului bugetar.

Sigur, ministrul Ialomitianu a invocat aceasta tema, dar la modul general, aspirational, adica asa cum vorbeste premierul de doi ani de zile despre reforma statului obez.

Salvarea invocata de oficali este noua legea a salarizarii unitare a bugetarilor, care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie. In ipoteza ca va fi mai buna decat cea adoptata anul trecut si inaplicabila, ea ar trebui sa faca ordine in sistem si sa aseze stimulentele inapoi pe locul lor de venituri exceptionale pentru merite exceptionale. Dar daca legea aceasta se va aplica, dupa cum este previzibil, unui sistem nereformat beneficiile vor fi minore, iar aparatul de stat va fi la fel de costisitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#proteste finante, #protest stimulente Ministerul Finante, #Ialomitianu protest Finante , #reforma