De la cititori: Lipsa culturii organizationale in Romania

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 15:43
2434 citiri
De la cititori: Lipsa culturii organizationale in Romania

Elementele culturii organizationale sunt intotdeauna vizibile in afara organizatiei si astfel pot fi mai usor analizate. Elementul esential al oricarei culturi organizationale il reprezinta sistemul de valori, conceptii, dar si modalitatile de intelegere si normele stabilite in acea organizatie.

Fie ca vorbim de un partid aflat la guvernare sau in Opozitie, fie ca este vorba de sindicate sau de o organizatie patronala, constatam mai ales in ultimii ani o lipsa acuta de valori.

Inteleg si faptul ca valorile in general sunt influentate de elementele specifice culturii nationale, dar si apartenentei religioase. Ceea ce nu reusesc sa inteleg este faptul de persistenta a anormalului in raport cu normalul, in conducerea societatii romanesti, a irationalului din unele declaratii politice ale unor lideri in raport cu rationalul, paradoxalul emiterii unor decizii majore la nivel inalt in raport cu logicul si bunul simt, mai simplu "ascensiunea uratului in raport cu frumosul".

Puteam scrie si ca o simpla dihotomie, "ca si" si, "si ca", dar satul de limbajul elevat al unora m-am gandit ca este mai simplu sa-mi precizez gandurile si nelinistile existentiale ca si simple insiruiri.

Cred ca in Romania, nu mai suntem in stare sa ne definim propriul sistem de valori, fiind incorsetati poate de nevoile si problemele zilnice cu care unii ne confruntam. La ora actuala, consider ca nu mai suntem in stare, din cauza unei etici si morale prost intelese, sa ne definim corect valorile, sa le promovam si mai ales sa le sustinem.

Societatea romaneasca per ansamblu, nu mai depune niciun efort de implementare si promovare a adevaratelor valori, conform unor standarde etice precise.

Eroi desprinsi parca din absurd si ridicol sunt promovati zilnic pe sticla si in massmedia de scandal. Ce este mai grav este ca nu mai tragem de mult cu ochiul prin tarile vecine si nici macar nu mai incercam sa vedem cam ce valori promoveaza. Parca romanului i s-a pus voalul pe fata.

Constat cu tristete ca romanul pune mai mult suflet pentru trivialitatile zilnice care se petrec in spatiul public, iar massmedia popularizeaza surprinzator de mult aceste aspecte. Nu incerc sa caut explicatii, doresc doar sa stiu daca mai exista vreo speranta sa ne intoarcem intr-o normalitate cat de cat acceptabila.

Nu cred ca mai putem nega faptul ca societatea romaneasca per ansamblu este dominata de absurd, ridicol si trivialitati.

Oare perceptiile noastre nu sunt inselate referitor la valorile reale si sitemul de valori, prin prezentarea zilnica a tot felul de moguli, abilitati politic, lideri de opinie, sindicalisti vocali, toti pana la urma tonomate de intoxicare in masa?

Oameni politici depasiti de situatiile reale cu care se confrunta tara, romani prabusiti sub pragul minim de subzistenta, siteme intregi puse la pamant (educatie, sanatate, cultura ...) - acesta este peisajul sumbru al cotidianului zilelor noastre. Cine este de vina? In mod cert si unii si altii. Si cei care ne-au adus in aceasta situatie, dar si noi pentru ca ne-a disparut acel spirit civic si nu luam atitudine.

Solutiile pentru problemele noastre vor veni atunci cand un numar tot mai mare de cetateni onesti vor dori sa fie corect informati, informatie care va declansa un anumit tip de educatie, care nu poate fi impusa unei societati prin legi trunchiate si aberante.

Cert este ca toti suferim de o brambureala informationala, iar in aceasta ameteala, acei abilitati politic ne asmutesc unii impotriva celorlalti, pentru ca prin scandaluri interminabile sa mai uitam de grijile noastre zilnice existentiale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reforma politica Romania , #reforma