FMI, reformatorul Romaniei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 13 Iunie 2009, ora 12:00
3416 citiri
FMI, reformatorul Romaniei
Foto: The Telegraph

Clauzele acordului cu FMI, invaluite in atata mister si atatea suspiciuni, au devenit, in sfarsit, publice. Multi se gandeau ca vor gasi acolo nici mai mult nici mai putin decat vanzarea Romaniei, pe bucati sau la kilogram, deodata sau in rate.

Surpriza insa! Postarea pe site-ul FMI a clauzelor a dezvaluit, de fapt, singurul demers reformator si disciplinator al Romaniei.

Asadar ce prevede demonizatul acord?

In primul rand, criterii de performanta pentru guvern in materie de deficit bugetar, de garantii guvernamentale si cheltuieli bugetare. Punct ochi, punct lovit, direct in mijlocul dureros al problemei.

Romania se tot scalda in apele tulburi ale unui capitalism primitiv, cu aer sud-american, inclusiv, daca nu in primul rand, pentru ca autoritatile nu au avut niciodata de indeplinit si nici macar in vedere criterii de performanta. Nimeni n-a raspuns niciodata pentru esec si n-a existat vointa politica pentru mentinerea unui curs corect. Ca urmare, concesiile populiste si coruptia au rispit orice crestere si au topit orice inceput de cheag.

Dar criteriile de performanta nu sunt impuse, din fericire, numai la nivel guvernamental, ci si la cel al companiilor de stat care trebuie strict monitorizate. Si pentru ca stie cu cine are de-a face, FMI a impus nu numai monitorizarea acestor companii, ci a precizat ca asteapta sanctiuni, de la reduceri de salarii, la demiteri, pentru managerii care rateaza tintele de restructurare. Si ce ne facem cu numirile cu politrucii si clientii incompetenti?

Rata inflatiei este si ea inclusa in marje trimestriale pentru a caror depasire BNR trebuie sa dea explicatii. Probabil ca Mugur Isarescu este fericit ca dinspre Palatul Victoria nu ii mai pot veni asa usor masuri inflationiste si proteste atunci cand le contracareaza.

Cheltuirea banului public este pusa sub lupa. Lunar, executivul trebuie sa dea raportul referitor la buget si finanatarile europene: cat s-a cheltuit, pentru ce, ce subventii au fost acordate si cui.

Dar FMI obliga guvernul nu numai sa fie un bun manager, ci si sa declanseze reforme mereu amanate. Daca vom avea o lege a salarizarii unice si vom scapa de pensiile de lux, va fi pentru ca FMI a impus aceste modificari legislative, cu termene fixe, prin acordul semnat cu Romania.

Reforma cu jandarm la usa

Eu nu vad nimic rau in vreuna dintre aceste prevederi, dimpotriva. Dupa cum inteleg de ce au fost ele atat de greu de inghiti de clasa poltica de la Bucuresti, mai ales de catre PSD. E mai greu cu dezmatul pe bani publici, iar baronii se simt inselati in asteptari. De criterii de performanta, monitorizari si raportari lunare aveau ei nevoie dupa ce isi impartisera Romania de la prefect la femeie de serviciu? Mai bine in opozitie, zic unii dintre ei.

Dupa cum sunt convinsa ca niciuna dintre masurile impuse de FMI nu ar fi fost luata de buna voie de actualul cabinet. De cati ani e ametita legea salarizarii unice a bugetarilor pentru ca haosul sa permita orice aberatie?

Cum arata primul buget al acestui guvern, zamislit de dl. Pogea dupa capul lui si dorintele tuturor, si cat de mare a fost ajustarea la rectificare? E simplu: primul buget reflecta viziunea specific romaneasca a cabinetului Boc, in vreme ce rectificarea impune viziunea si rigoarea FMI. Intelegem acum si motivele pentru care Comisia Europeana si-a conditionat ajutorul de incheierea acordului cu Fondul Monetar International.

Chiar daca nu aveam nevoie de banii fondului, aveam nevoie de aceasta infuzie de vointa politica reformatoare. Sa nu fim totusi prea optimisti. N-ar fi primul accord pe care Romania nu-l duce la capat pentru ca incalca regulile. Din nefericre, la Bucuresti guverneaza efectiv tot politicienii romani, nu specialistii FMI.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#reforma Romania FMI, #FMI inflatie Romania , #reforma