Monstruoase coalitii (Opinii)

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 19:46
3338 citiri
Monstruoase coalitii (Opinii)

Marele Eminescu scria, intr-un numar al ziarului Timpul, in 1880, despre Alexandru Ioan Cuza ca "a fost un domn luminat, care a lovit in patura superpusa, promovand in politica interna cauza populara, iar in cea externa, cauza nationala", adaugand ca domnia lui a fost una de "emancipare politica si sociala".

Un justitiar ca poetul nepereche motiva calitatile, recunoscute istoric, ale celui ce inchega sub un sceptru, la 24 ianuarie 1859, Moldova si Tara Romanesca. Pe drept cuvant, domnitorul adusese o serie intreaga de imbunatatiri si innoiri in aproape toate domeniile: politic, social, economic s.a.m.d.

Intr-un arc peste timp, care ar fi echivalentul lor in Romania prezentului?

Impozitul de 10% asupra veniturilor nete, precum si trecerea in proprietatea statului a averilor detinute de biserici si manastiri, prin secularizare, se oglindesc astazi diferit. Biserica Ortodoxa Romana primeste bani de la buget, nu se grabeste la plata impozitelor, are monopoluri si imense avutii imobiliare.

Reforma agrara instituita de Al. I. Cuza si Kogalniceanu deschidea drumul proprietatii agricole pentru cei multi, cu efecte vizibile. Acum, taranii au pamant, dar statul nu considera agricultura, ca si multe alte domenii, o prioritate. Carburantii sunt scumpi, mecanizarea precara, substantele chimice necesita mari eforturi financiare. Subventiile sunt insignifiante. Rezulta milioane de hectare ce nu au mai vazut fierul plugului.

Legea instructiunii publice, infiintarea Scolii Nationale de Arte Frumoase (condusa de Theodor Aman), a celei de Medicina Veterinara, precum si a primelor universitati de la Iasi (1860) si Bucuresti(1864) sunt tot atatea merite incontestabile ale lui Cuza. Azi, avem un sistem de invatamant adancit in confuzie si degringolada din motive de reforma buimaca.

Pe vremea domnitorului ales au fost concepute Codul Civil si cel Penal. In prezent, s-a alocat un timp indelungat adoptarii unor forme noi, din care n-au fost eliminate total lacunele de tot soiul.

Reforma fiscala cuzista s-a constituit intr-un pas inainte in domeniul economic al acelor timpuri, impreuna cu legea contabilitatii. In Romania lui 2011, fiscalitatea se vede de peste hotare, deciziile sunt contradictorii, iar bazele de calcul se schimba de la o zi la alta.

Pe la 1861, fostul parcalab de Galati a unificat Parlamentul si Guvernul. Asa ceva nu-si gaseste astazi corespondent, nici macar teoretic.

Al. I. Cuza a devenit domnitor gratie unor conjuncturi externe favorabile (Conventia de la Paris si Razboiul Crimeii), insa a dovedit prin capacitatile sale posibilitatea unor masuri moderniste. Unele dintre ele, cum ar fi secularizarea si reforma agrara, i-au atras adversitatea celor care se temeau de instaurarea unui regim personal. Printre cei mai redutabili inamici numarandu-se radicalul C.A. Rosetti, conservatorul Lascar Catargiu si Ion Ghica.

Reformele bine intentionate, cu ecou in evolutia viitoare a Romaniei de sub domnia lui Carol I, l-au scos pe Cuza din viata politica, fiind silit sa abdice in 1866.

De peste 20 de ani, liderii politici care s-au succedat la putere vad in opozitie si presa doar monstruoase coalitii menite a le pune bete-n roate, fara oferta unor alternative. Tot ei sunt suparati pe un popor incapabil sa le desluseasca bunele intentii, altruismul, valorile intrinsece.

Este destul de dificil, de vreme ce reformele cu efect pozitiv se lasa asteptate cam de un veac si jumatate. Atunci pleca in exil Alexandu Ioan Cuza, despre care am vazut ce spunea Eminescu. Cum ar scrie astazi Luceafarul, intr-un "Timpul" reactualizat?

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#monstruoase coalitii, #Alexandru Ioan Cuza, #reforme Cuza , #reforma
Comentarii
Poza NoGenocidEX
NoGenocidEX
rank 3
coma in politica - cine opreste opozitia sa stranga bani ptr. pluguri a ????