Ziare.com

Opinii: Ce nu face Guvernul Boc

Joi, 27 Mai 2010, ora 21:30

   

Opinii: Ce nu face Guvernul Boc
In ciuda tuturor semnalarilor si cererilor venite din diferite medii ale societatii, Guvernul Boc se preface in baba surda, care nu intelege si nu pricepe ce i se cere.

Sunt aproape clare masurile pe care-si va asuma raspunderea Guvernul, in orice caz cele mai importante. Totusi, printre ele nu apar cele care ar insemna o "chimioterapie" a cancerului clientelar. Mai grav decat cancerul bugetar, prin efectele sale in spatiul psihologiei sociale.

1. Desfiintarea unor ministere, agentii si institutii publice

Nu am vazut masuri de desfiintare a unor ministere, agentii si institutii bugetare care nu-si justifica, pur si simplu, existenta in actualele conditii de criza. Nu cred ca ministere precum cel al Culturii, Telecomunicatiilor, Mediului si altele nu pot fi desfiintate, iar atributiile lor alocate altor entitati ale statului. S-ar face economie de secretare, soferi, consilieri, cheltuieli de intretinere si functionare.

Aceeasi situatie in privinta agentiilor si institutiilor care nu produc nimic, doar consuma fonduri. Pentru a exemplifica din educatie: Institutul de Stiinte ale Educatiei, Centrul National de Dezvoltare a invatamantului Profesional si Tehnic, Centrul pentru Formarea Continua in Limba Germana, Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informare pentru Educatie si Cercetare, Agentia Nationala pentru Calificarile din Invatamantul Superior si Parteneriat cu Mediul Economic si Social (ACPART), Centrul European UNESCO pentru Invatamantul Superior (CEPES), Institutul Limbii Romane, Centrul de Cercetari Biologice din Jibou, etc., etc.

Daca exista atatea agentii si acestea consuma bani de la buget, de ce este invatamantul romanesc la pamant? Le-a verificat cineva, vreodata, activitatea? Au standarde de calitate in functionare, de indeplinirea carora se elibereaza fondurile, inclusiv cele de salarii? Nimic din toate acestea. De ce? Pentru ca sunt cuiburi pentru clientele de partid, contributoare la campaniile electorale. Si situatia se repeta in multe alte domenii de activitate.

Domnul Boc nu are nicio scuza ca nu "taie" din start aceste cordoane ombilicale prin care clientela se alimenteaza din bugetul de stat.

2. Transparenta cheltuirii fondurilor publice

Cat de greu este sa obligi toti ordonatorii de credite sa publice pe site-urile proprii atat veniturile angajatilor, cat si modul de utilizare a banului public pentru achizitii de bunuri si servicii? De ce pachetul de legi nu cuprinde si aceasta obligatie?
Domnul Boc nu are nicio scuza daca nu face si acest lucru. Dimpotriva. Contribuie la adancirea prapastiei de neincredere dintre guvernanti si guvernati. Demnitarii pot renunta fara probleme la masinile de lux, factura la telefoane, cheltuieli de zeci de mii de euro cu personalul propriu, cu deplasarile in strainatate, etc. Daca nu vor, pot fi obligati prin reducerea alocarilor bugetare.

3. Interzicerea cumulurilor de functii si salarii bugetare

Asociatia EDU CER a publicat liste de profitori care cumuleaza salarii de 5.000-7.000 de euro/luna, prin cumularea a 4-7 slujbe, toate la stat, in acelasi timp de 40 de ore de munca pe saptamana. Toate aceste salarii sunt in invatamantul superior si cercetare, dar in mod sigur si in alte domenii.

In contradictie cu Directiva 2003/88/CE si Articolul 111 din Codul Muncii, asa cum a fost modificat de OUG nr. 65/2005. Intre timp, presa a scos la iveala si alte situatii incredibile de acest gen. Ce-l impiedica pe dl Boc sa interzica aceste cumuluri? Nu cumva apararea propriei clientele? Atunci cum sa avem incredere in domnia sa?

4. Reducerea aparatului diverselor servicii si institutii cu caracter informativ operativ (SRI, SIE, SPP, STS, etc)

N-am auzit nimic despre reducerea numarului spionilor romani, numar ce bate orice tara europeana, in ciuda faptului ca "secretele" noastre militare sunt aparate mai eficient de NATO, cat despre cele economice, ce sa ascundem, deficitul bugetar? Sa nu-l fure cineva? Il stie toata lumea. L-a aflat si FMI.

5. Accelerarea descentralizarii in toate domeniile, astfel incat fiecare comunitate sa-si ia soarta in propriile maini, fara sa astepte ca altii sa le rezolve problemele. Stoparea alocarilor de la bugetul central la bugetele locale si utilizarea lor doar in situatii exceptionale, aprobate prin HG, in cazuri bine documentate.

6. Revederea cadrului legal normativ referitor la instrumentarea-judecarea furturilor, fraudelor si delapidarilor si trecerea lor in regim de urgenta

7. Instituirea unui fond national de solidaritate, gestionat de societatea civila.

Daca Guvernul Boc nu va adopta aceste masuri, chiar si in ultima clipa, nu se poate astepta la intelegere si increderea populatiei, in masurile pe care le promoveaza.

Nu se poate astepta la acceptarea sacrificiilor, exceptand "dulaii" (clientela).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2250 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
38 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ura! Propagandistul oranj Vlaston trecut de partea poporului! A tradat guvernul! A tradat noua securitate!

Dar ce s-a intamplat, d.Vlaston???
Trebuie sa intelegem ca Basescu se va debarasa in curand de cel mai fidel sclav?
Asta e sigur, mai curand sau mai tarziu...
Dar nu am citit nici o lauda la adresa Udrei???...

Si cum ramane cu Noua Securitate Foarte Democratica cu cele 8 brate ale ei si cei cca 300.000 tragatori cu urechea?

S-a suparat dl.Profesor (vorba lui Hayssam) pe Ungureanu? Pe Maior? Pe Burianu? Pe Marcel Opris?

Va asteptam cu lamuriri!

 

Boc nu are nicio scuza ca nu taie

Dar oare poate? Daca ar putea singur tot cred ca ar avea inelul Arabelei

 

Daca ar aplica aceste masuri

N-ar mai avea sustinere nici in propriul partid.

 

Intre

Sustinerea partidului si a polulatiei ar fi bine sa aleaga temeinic.

In Romania

se pare ca sustinerea partidului e suficienta. Romanul e "baiat" bun, intelegator.

Era suficient

Cand avea si populatia mancare. Ceeace nu prea e cazul acum...

Ma gandesc

ca sustinerea populatiei oricum nu o va avea. Cat de masochist sa fii sa accepti sa ti se ia painea de la gura? Altfel sunt de acord ca se puteau gasi multe masuri de reducere a cheltuielilor bugetare in interiorul guvernului. Probabil ca astfel de masuri le-ar fi luat un prim-ministru tehnocrat, nu unul politic.

Raspuns obligatoriu

Propunerile sunt in mare masura de bun simt si dl. Prim Ministru trebuie sa raspunda la ele.Probabil in unele cazuri este neproductiva desfiintarea lor,avand in vedere ca si in timp de criza guvernul trebuie sa lucreze.Nu se inchide lumina acum si se deschide dupa criza.

O mica particica a conturilor lui Traian Basescu, conturi deschise in Israel, USA si Germania!!!

Masuri pentru scoaterea tarii din criza!!!

1. Micsorarea pensiilor celor 100.000 de securisti si activisti la nivel minim pe economie economisindu-se astfel 1, 8 miliarde de euro anual. 2. Reducerea cu 5/6 a numarului supra evaluat al celor ce lucreaza in cele 8 servicii de securitate ale statului economisindu-se 1, 3 miliarde de euro anual. 3. Retragerea imediata a soldatilor romani din Afganistan economisindu-se astfel 800 milioane de euro anual. 4. Impozitarea comertului la negru din sectorul cerealelor, tigarilor si bauturilor alcoolice, cherestelei fasonate si nefasonate, legumelor si fructelor si actvitatii din constructii masuri care vor aduce in mod sigur cel putin 8 miliarde de euro anual la bugetul statului. Si nu in ultimul rind implementarea la singe a Legii Lustratiei la toate nivelele politicului, economicului si mass-mediei din Romania.

 

 

profesore Vlastoane: ai uitat un lucru si cel mai important....FUNCTIONAREA JUSTITIEI FARA DE CARE A FOST POSIBIL JAFUL ECONOMIC AL PARLAMENTARILOR...

daca justitia functiona corect si erau pedepsite la timp toate infractiunile economice, traficul de influenta si conflictele de interes, atunci ramineam cu 10-20 parlamentari alesi pe merit, iar restul celor de azi erau la puscarie tinind de urit tiganului Voicu...IMPOZITAREA PROGRESIVA SI CURATAREA JUSTITIEI E SOLUTIA PINA CIND NU CERSIM LA STRAINI O PIINE...

@Nastratin

Curatarea justitiei e un vis frumos, dar in practica cum s-ar face?

Pt. Prof. Stefan Vlaston

Stefane (S-V) la ce universitate si ce subiect predai dar hai sa iti explic eu ce masuri trebuie sa ia Boc si cu efect imediat.

1. Masuri de recompensare a riscului - legea falimentului
Sti la ce unitate de invatamant superior este concurenta cea mai mare? Nu la Automatica, nu la sectiile de IT nu la medicina. Ei bine este la Academia de Politie! Pai de ce. Pt ca de acolo iesi cu un 'job' pe viata. Si daca nu pica curge. In Romania politistul e sef. Ai trecut pe rosu si te-a prins si-a marit salariul. Ca doar nu e el prost sa nu ia niste euroi de la tine.

2. Legea entrepeneur-ului - concesii financiare pt. deschiderea de firme noi - pai da ce cauta - Petru Daniel Funeriu la ministerul educatiei. Pai da cineva cu un doctorat in 'Cataliza Supramoleculara si Chime Combinatorie Dinamica; ministru la la Educatie. O aberatie mai mare ca asta numai Boc putea sa faca. Funeriu trebuie pus la munca nu platit de stat - trebuie sa i se dea facilitati sa isi deschida o firma si in 5-10 ani firma aia sa fie numarul 1 mondial in sectorul ei de activitate deci platind bani multi la bugetul de stat de la Bucuresti. Americanii nu l-au pus pe Bill Gates la Educatie. L-au lasat sa isi vada de treaba si el a adus dolaroi cu gramada la bugetul SUA - si exporturi garla.

Si astea sunt numai asa de 'starters' - se pot adauga.

Dar ce rezulta din exemplele de mai sus: ca nu ne place munca, nu ne place riscul, ne place se fim platiti de stat ca la stat mai vine si ceva spaga, dar nu ne place sa luam riscuri, sa punem osul, sa deschidem firme care sa faca afaceri cu alte firme si nu cu statul, care sa devina lideri mondiali pe domeniul de activitate si care sa exporte in toate lumea si sa importe bunastarea. Si aia putini care se mai lupta cu morile de vant prin romania si-au facut calculele si tot la pribegie au votat (fac si eu parte din astai). Ca daca Boc facea ceva pt. mine poate ca mai eram si azi in Romania.

Fara legi care sa faca clara diferenta dintre risc (privat) si siguranta (stat) fara legi care sa ne schimbe mentaliatatea tara asta este sortita esecului. "A failed state" cum zic englezii. Cu alte cuvinte o Somalie a Balcanilor.

Dar

Orice invatz are si dezvatz. Mai ales cand nu sunt bani. Nici nu va imaginati ce transformari de mentalitati produce foamea.

dar ar cistiga tara de partea lui

merita,nu ?
mereu ne intrebam de ce dumnezeu da puterea celor nevolnici.
ce-l impiedica sa taie tot ce trebuie taiat ?
fac scandal barosanii ca ramin pe drumuri citeva sute de borfeturi si copii de mingi,obisnuiti cu purcoaie de banet,cu shopping la viena si week-enduri de 5 zile ?
boc,reda-i muncii pe cei susnumiti si ei te vor binecuvinta.

EXCELENT

PROPUNERILE AR TREBUI LECTURATE CU MAXIMA ATENTIE DE DL BASESCU.

 

Nu de alta

Dar situatia actuala este net diferita de trecut. S-ar putea ca populatia sa nu mai inghita orice galusca.

Nu e vorba de inghitit galusti

E vorba de faptul ca Boc nu poate pune in practica de capul lui orice sugestie care pare sa aiba intr-un final sorti de izbanda. Ar fi simplu daca ar fi asa...

Conform

Legii raspunderii ministeriale are ultimil cuvant in guvern. Daca-l impiedica cineva sa aiba ultimul cuvant sa anunte cine si sa demisioneze.

bai stahanovist batrin vrei sa sti ce impidica guvernul sa desfiinteze institutiile care ard gazul de pomana iti spun eu

constitutia craita de ilici pe masura lui,sti de ce nu poate nimeni sa se atinga de institutul lui ilici?...pentru ca batrinul KGB-ist a avut grije ca respectiva capusa bugetara sa fie infiintata prin lege.Acum sa ne spui TU mai stahanovistule cum poate guvernul desfiinta jucaria lui ilici,jucarie care costa oarece parale...poate ne spui tu cit costa jucaria respectiva

 

A sosit purtatorul de cuvant al portocaliilor de pe ziare.com

Raspundeti-i, dle S-V!
Altfel, va spurca!

amice in tricou rosu primit cadou de la almanahe, poate ne spune stahanovistul si cit inghite de la buget institutul condus de securistul severin

sau ONG-ul michaelei, pe care motocicleanu si a lui ceata -lau proclamat de importanta nationala

Dle Profesor,

zau ca e complicata rau treaba.

1) dupa show'ul cu coana Udrea de la telev. am inteles un lucru important: ca pt Dl Basescu nu este inca ultima batalie politica (oricat i-ar plange pe umar acel ciudat de la Cluj, si oricat ... nu ar avea ce pierde);

2) psihoza galopanta a primului ministru e pe zi ce trece mai evidenta; lucrurile par destul de haotice (Vladescu: o sa fie mai rau, Videanu: o sa fie mai bine, etc): singurul lucru care mai pare sa inchege acest guvern este ... scrisoarea FMI.

3) orice alta idee care difera de taieri si impozite pare imposibila la extrem pentru guvernul curent (tehnic vorbind: nu sesizez gandire economica; l-am vazut azi intr-un talk-show pe Vasilescu de la BNR: in afara de o prezenta placuta, omul era vizibil cu gandurile in perna)

4) reducerile despre care faceti vorbire aici nu se vor face la "servicii", si nici la Misterul Dezvoltarii. La Kultura nici atat pentru ca ... e chestie de sustinere.

Pot continua sirul, daca vreti. Dar formula de iteratie a clara. A sintetizat-o Voinescu azi: e chestie de voturi. In 2012. Adica Reforma e un capitol de stiinta politica. Nu tine de economisti, sau de oamenii cinstiti.

 

Dar tine de bani

Care acum nu exista. Se cer sacrificii populatiei. Ei bine, sacrificii unilaterale aceasta nu face. Se va vedea saptamana viitoare. Daca nu anunta in scurt timp si in ce mod se sacrifica si clientela, si-a semnat condamnarea. Din partea istoriei.

Dle Profesor,

a spus-o clar Videanu:
nu va reduce salariile la Romgaz pt ca nu poate. Intrucat Statul este actionar majoritar acolo, deducem ca "nu poate" este echivalent cu nu vrea.
Tot de la Videanu: nu se elimina subventia nici la huila.
Au crescut cheltuielile publice in 2010: da, da, nu au scazut.
E chestie politica: se taie de unde nu vin voturi si autobuze. De la profesori, medici si politisti. Si pensionari.
Dle Profesor, chiar nu mai gandeste nimeni ?
Cum putem inghiti fara sa mestecam toate intoxicarile astea ? De unde are Videanu bani ? Sau Berceanu ca sa plateasca CFR'ul ? Chiar credeti gogritza asta ca vor scadea cheltuielile pe achizitii si servicii de la/pentru Stat ?

Inca odata

Dupa experienta mea de viata populatia nu va inghiti sacrificii unilaterale. Ori demonstreaza urgent ca nu sunt doar pentru prostime, ori se va sfarsi rau. Ar trebui sa reflecteze mai mult la chestia asta. Pe de alta parte, sa folosesti forta impotriva propriei populatii iar nu cred ca e in regula. Nu au decat o cale: sa scada de la toti, sau sa plece. Nu stiu ce vor alege. Si Basescu a zis sa taie de sus pana jos.

Chestia cu unitatile economice de stat, care nu tin de buget, ca au venituri proprii, nu stiu cum e, ca nu sunt jurist. S-ar putea sa aiba contracte de munca si pe urma, daca dai la buget, nu iei, e altceva. Sigur, nu e cazul regiilor pierzatoare, dar poti desfiinta CFR-ul pur si simplu?

... intentii, intentii... si cam atat.

dar, vorba dvoastra, sa speram ca nu ne va lovi vreun cutremur de placi tectonice, sau vreun potop cu ape'nfuriate.

pana la proba contrarie, eu raman la parerea ca ni se fura pana si Reforma.

Mare dreptate aveti in ceace ati scris.

Sacrificiile populatiei vot fi inutile,daca dupa trecerea crizei,ne vom trezi cu acelasi numar imens de taietori de frunze la caini,sau cu acelasi numar de agentii si institutii bugetare,croite anume pentru a 'sifona'cat mai multi bani de la buget.

 

Noi vrem sa facem economie de mancare la zoo renuntand la cativa elefanti dar pierdem din vedere puzderia de sobolani

Cunosc un tip. Nu e mare director general, nici prim-vice-prim bagator de seama prin careva minister. E un umil sef de birou in provincie, cu cativa angajati care plimba, cam inutil, niste hartii. Si el si biroul lui sunt una din multele roti cinci bis la caruta guvernului. Are o leafa buna, peste 4.000 de lei. S-a inscris in partid ca sa-si poata pastra biroul si functia. A functionat, omul nu are probleme.

Problema este ca el nu este singur, ca el sunt puzderie. Mii ? Zeci de mii ? Sute de mii ? N-am cifre, dar oricum e o intreaga armata. Suna impresionant ca un nene dintr-un minister ia o leafa de 10.000 de lei. Dar mie mult mai impresionant mi se pare ca o armata de (poate) o jumatate de milion de functionari ia lefuri de cateva mii de lei de caciula, facand lucruri de care nu are nimeni nevoie. Doar pentru ca sprijina un partid.

Acestia sunt veritabila clientela de partid, nu cei cativa cu lefuri mari. Nu incerc sa ii apar pe cei cu lefuri mari, doar incerc sa arat ca la zoo nu elefantul mananca cel mai mult ci sobolanii din camara de alimente.

Sunt multi, marunti, fiecare cu feliuta lui de cascaval. Si absolut inutili daca nu punem la socoteala sprijinul pe care il acorda unui partid politic sau altul. Ei sunt adevarata clientela. Si adevaratul cancer despre care vorbea Basescu.

Nu cred ca este necesara desfiintarea in bloc a institutiilor de stat. Dar daca cineva va incerca, va constata ca poate da afara linistit 75% din personal si instituia va continua sa functioneze. Cu conditia sa pastreze profesionistii si sa regandeasca activitatea.

Majoritatea "importantelor" lucrari realizate de hartogarii nostri pot fi facute de un banal calculator cam la modul 100 de hartogari = 1 calculator + 1 operator. Sa mai punem la socoteala si faptul ca fiecare din cei 100 mai are si cate un calculator.

 

stop hotiei inaintea sacrificiilor

Asta parca suna cu totul altfel. Mai intai stoparea risipei si a furturilor cu suport guvernamental si pe urma sacrificii populatiei. Nu invers: sacrificii populatiei ca sa nu taiem de la clientela de partid.
Toata lumea ar intelege ca daca nu e, trebuie taiat ceva. Dar prea multi ne iau de fraieri.
Sper sa fie o pozitie cinstita, nu un "captatio benevolentiae" ca sa sprijiniti ulterior guvernul, chiar daca nu face nimic, in eventualitatea unei greve justificate.
Ma tem insa ca daca o sa o continuati asa va taie astia "legaturili".

 

Ce sa-mi taie?

Ca nu au ce. Tot n-ati inteles? Se pare ca stiti mai multe, de ce ma banuiti tot timpul de malversatiuni?

Stiu

Stiu ca vi se lasa impresia ca vi se acorda atentie din cand in cand la nivel inalt: senatori, ministri, consilieri samd. Dar eu cred ca asta e doar cat timp le serviti interesele. Nu v-a acordat atentie si PNL-ul, cat timp erati pe aceeasi unda?
Dar mai exista site-ul educer?
E bine ca sunteti o voce si o personalitate activa. Cred insa ca nimic nu trebuie vandut pe sperante iluzorii.
De malversatiuni v-am banuit doar cand ati inceput campania pro-guvern, iertandu-le sau amanand si gasind orice scuze la ne-sanctionarea mizeriilor care le dezvaluiti foarte bine acum si pe care stiti ca le-ati transmis partidului de guvernamant. Si nu veti mai auzi nimic de ele. Ca daca se voia, nu era greu.
Cand sustineati masurile guvernului impotriva romanilor saraci, ati analizat si ce masuri se iau in alte tari cu situatie financiara mai grav-declarata decat noi?

Site

www.educer.eu

Nu suntem comparabili cu situatiile din alte tari. Guvernul face bine ce face, ca aduce chletuielile la nivelul veniturilor. Pentru ce-a fost in trecut nu putem face dreptate in cateva saptamani. Avem nevoie de judecatori cinstiti, care deocamdata nu exista.

Eu acuz actualii guvernanti de cand nu vad masuri de solidaritate pentru toti, catei sau dulai, de genul celor semnalate. Trebuie sa iesim mai intai din situatia grava in care suntem. Din vina cui, n-avem timp sa ne lamentam. Si electoratul este de vina, ca nu si-a dat seama cu cine are de-a face. ca exista solutii miracol, prin care economia noastra muribunda poate fi transformata in bici, dati-mi voie sa ma indoiesc. Nu exista miracole in economie.

educer

Site-ul educer.eu functioneaza. Nu mai functioneaza educer.ro.
Puteti sa ne spuneti cate din propunerile educer de modificare a variantei guvernului, transmise lui Miclea si ministrului au fost incluse in Legea educatiei pornita de la minister? Cred ca ati fost invitat la numeroase dezbateri pe acesta tema si ati avut acces la nivel inalt sa prezentati propunerile.

 

Cateva

Important este ca argumentele noastre au convins multa lume ca avem dreptate. De aici si audienta pe care o avem.

castigarea audientei

Aici si vedeam pericolul. Deturnarea audientei inspre sustinerea unor masuri guvernamentale anti-saraci inainte de sustinerea celor tip anti-hoti de partid (cum bine propuneti acum).


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor