Opinii: Lauda de sine a politicului

Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 09:53
1483 citiri
Opinii: Lauda de sine a politicului

Devenind principali vectori de comunicare si canale de transmitere a mesajului politic, mediile autohtone evidentiaza ridicolul in care se afla majoritatea alesilor, a demnitarilor.

Starnesc batjocura, ras si ironii caustice fiindca nu sunt in stare sa capteze bunavointa, interesul electorilor prin rezultate, masuri si perspective realiste, prin ideologii, doctrine economice aplicate cu simt de raspundere si tragere de inima.

In compensatie, uzeaza de stratageme specifice luptei de clasa, ori auzite pe bulevard, in mahala, in peluza stadioanelor, crasme, radio-sant si chiar de la Petre Ispirescu.

Ipoteza are nevoie de o corecta punere in termeni si in ecuatie

Constitutional, reprezentantii isi angajeaza contractual capacitatea si competentele in slujba celor ce le-au mandatat puterea, in genere, in serviciul patriei. Uneori, in istorie, jertfa lor a fost decisiva, iar urmasii le cinstesc eroismul, eternizandu-le memoria.

Libertatea alesilor se pliaza pe un context al datoriei (cf. A. Arendt) fata de libertatile celorlalti, caci politica e o valoare, o forta social-nivelatoare care ar trebui sa echilibreze, sa armonizeze libertatile anarhic evoluate. Adevarata politica presupune rationalitate desavarsita, noblete de caracter, un fel de "sange albastru" al moralei crestine, si are la baza triada verbala a concepe, a judeca, a decide. A concepe presupune a individualiza, a percepe, a gandi; a judeca inseamna a estima valoarea in si pentru sine a unui fenomen, a unei idei (Kant), iar decizia este rezultatul final al unei activitati responsabile, fie de grup, mai intai, fie a mandatarului, in final.

Optimisti din fire, ne inchipuim ca fiecare ales isi dedica viata binelui comun, asumandu-si constient idealurile de mai sus. Numai ca intre intentie perorata in campanii si punerea in practica s-a insinuat mereu in ultimele decenii inductia regresiva: sindromul ceausist "politica e in toate" a creat forma mentala a liderului "factotum".

Combinatia revoluta a acesteia cu mitul mesianic al personalitatii geniale a generat modelul politic contemporan cu priza indelebila la alegatorul needucat, cel ce reprezinta principala tinta in campaniile electorale. Asa a aparut necesitatea de a muta centrul de greutate al politicului din domeniul deciziei programatice spre acumularea unui egolatru capital de imagine. Fara simbioza intre PR-ul politic si mediile ahtiate dupa rating, imaginarul vetust factotum n-ar exista.

Real-politik vorbind, fenomenul inductiei regresive scoate la iveala introvertirea sistemului politic, conceput postdecembrist doar pentru sine, ca o provocare, o intrecere intre persoane, ceea ce a determinat vulgarizarea teoriilor sociologice intr-o cultura institutionala marginala.

In loc de concentrare asupra intereselor comune, alesul cauta sa se puna pe el insusi in lumina, arareori alaturi de comilitoni, sa cada in picioare dupa orice esec, sa-si angajeze servicii de imagine sau sa foloseasca organele si bugetul de stat in acest scop. Spectacolul dizgratios al supraevaluarii propriilor calitati si insusiri, monopolul asupra adevarului, sindromul atotstiutorului atotputernic, atotfacator tin de carente grave in educatie si instruire, dar se manifesta doar acolo unde domneste ignoranta, iar opinia publica zace in letargie.

Desi va fi fiind politicul in toate, supraevaluarea lui nu va reforma industria, nici ariile curriculare din invatamant, nu va imbunatati expertiza economistului, nici a medicului, nici a justitiarului. Omenirea traieste de peste un secol experienta stiintelor exacte, a specializarilor inguste, dar profunde, exhaustive, pe cat posibil.

Lipsita de rationalitate si spirit critic, bazandu-se pe fel de fel de prejudecati, evolutia spre politicianism, spre politica in sine si pentru sine ne-a procopsit cu dezechilibre ale puterilor, iresponsabilitate fata de popor si tara, decadere moral-crestina la varf, catalizand instaurarea crizei social-economice si de valori. Q.E.D.

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#reforma politica Romania, #lauda sine politica , #reforma