Ziare.com

Opinii: O solutie pentru iesirea din criza economica, morala, sociala

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 22:09

   

Opinii: O solutie pentru iesirea din criza economica, morala, sociala
Este evident momentul de rascruce in care se gaseste societatea romaneasca. Pandita de o criza economica mondiala necrutatoare, dublata de o si mai mare criza morala si sociala.

Criza politica care se anunta, odata cu votarea motiunii de cenzura, risca sa arunce in aer si bruma de credibilitate pe care o mai avem in plan international, in special la organismele finantatoare, FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana.

Cea mai grava este insa criza morala, prapastia provocata de lipsa de incredere si speranta care separa guvernantii de guvernati. De care se fac vinovati politicienii, ei sunt cei care au devalizat bugetul de stat, si-au creat o clientela politica lacoma si incompetenta, au vandut economia socialista si au construit cu banii obtinuti doar 150 km de autostrada. Cum sa ceri sacrificii populatiei, cand defilezi la Snagov in limuzine demne de saloane auto internationale.

Mita electorala, in special in guvernarea Tariceanu, aproape a triplat cheltuielile cu salarii, pensii si ajutoare sociale, de la 17 mld lei la 46 mld lei, aproape 64% din bugetul de stat, procent nemaintalnit in nicio tara europeana.

Sursele de finantare conjuncturale (banii din privatizari, banii trimisi de romani care lucrau in strainatate, fluxuri financiare externe, exporturi, in special de materii prime) au disparut odata cu criza mondiala, lasand bugetul de stat fara posibilitatea de a plati pensiile si salariile bugetare umflate inconstient de guvernarea Tariceanu, pentru care nu existau surse de finatare pe termen mediu si lung.

Si totusi, ce avem de facut in continuare?

Iata un plan de iesire din crizele multiple, realizabil dupa un acord al clasei politice sau, cel putin, a majoritatii parlamentare actuale, mediat si pus in aplicare sub coordonarea institutiei prezidentiale.

1. Se aproba legile de austeritate propuse de guvernul Boc, pentru a pastra finantarea si increderea institutiilor internationale de creditare. Fara aceasta finantare economia si societatea romaneasca risca sa intre in colaps si haos total.

2. Imediat dupa respingerea motiunii, premierul Emil Boc prezinta presedintelui demisia guvernului si acesta nominalizeaza ca Prim Ministru pe dna Monica Macovei, in fruntea unui guvern de tehnocrati. Cu un mandat de 2 ani, pana la alegerile din 2012, avand drept obiective:

* Eliminarea clientelei politice din toate functiile de conducere
* Micsorarea costurilor si eliminarea risipei din toate domeniile de activitate, prin reducerea numarului de ministere, de agentii, de functionari, prin repunerea salarizarii in cadrul firesc.
* Eliminarea risipei si furtului din administratia locala, prin introducerea standardelor folosite si in alte tari din UE
* Reducerea costurilor de functionare ale statului cu cel putin 40%.
* Crearea unui cadru normativ de incurajare a investitiilor interne si externe, in economie.

* Accelerarea absorbtiei fondurilor europene.
* Modernizarea si reformarea statului romanesc, dupa modele performante din alte tari (Finlanda, Danemarca, etc.)

Parlamentul, cel putin majoritatea parlamentara actuala, se angajeaza sa aprobe toate legile propuse de guvern si necesare indeplinirii obiectivelor enuntate.

In guvernul condus de Monica Macovei nu-si vor gasi loc politicieni care au profitat de pozitii si de functii pana in prezent, pentru imbogatire proprie si/sau a clientelei sale.

Exemple de posibili ministri:

- ministru al Educatiei - Mircea Miclea
- ministru de Finante - Mihai Tanasescu
- ministrul Economiei - Lucian Croitoru (Daniel Daianu)
- ministru de Externe- Alina Mungiu Pippidi

Alte exemple de posibili ministri si secretari de stat: Daniel Daianu, Mircea Cosea, Sever Voinescu, Cristian Preda, Lucian Croitoru, Ionut Popescu, alti specialisti, inclusiv din diaspora, care sunt recunoscuti prin competenta si indeplinesc o conditie sine qua non: n-au avut functii de conducere in partide si n-au apartinut clientelei politice a partidelor.

Se desfiinteaza ministerele Culturii, Muncii, Dezvoltarii Regionale, Agriculturii, Transporturilor, Telecomunicatiilor, Justitiei. Se pastreaza maximum 20 de agentii guvernamentale.

Aceasta este singura posibilitatea pentru recastigarea increderii in conducatori si renasterea sperantelor populatiei.

In caz contrar, exista si un alt scenariu:

O tara neguvernabila, cu demonstratii si violente de strada. Din care toti investitorii vor fugi mancand pamantul. Pentru multi ani de aici inainte. O atmosfera de mineriade, pe care le-am trait cu totii. Cu politicieni, gen Vadim Tudor, incercand sa pescuiasca in ape tulburi. Cu un singur principiu de guvernare, scapa cine poate. Cu un posibil exod al romanilor peste granite, dar cu refuzul tarilor europene de a primi un flux asa de mare de straini.

Cu reducerea si mai dramatica a pensiilor si salariilor. Probabil cu 50% sau chiar mai mult.

Dezechilibrele macroeconomice se pot autocorecta si anarhic, spontan, necontrolat, cu traume importante pentru cetateni. Este vorba de explozia cursului de schimb, de o inflatie galopanta, de taierea accesului la finantari externe, de o foamete greu de evaluat in momentul de fata.

Am mai trait fenomenul acesta, in anii 90, dar in alt context, cu bani din privatizari sau lasati de Ceausescu, fara datorii si fara conexiuni cu economia mondiala. In actualul context implozia economiei va avea alta magnitudine. Este posibil ca filialele bancilor internationale si companii multinationale sa dea bir cu fugitii, cine ar mai dori sa faca afaceri intr-o economie aflata in coma.

Este ultima clipa cand se mai poate repara ceva in societatea romaneasca. Dupa 20 de ani de distrugeri, furturi nerusinate si mita electorala din averea publica.

Daca politicienii nu inteleg, in al doisprezecelea ceas, ca aceasta e singura cale de iesire din crize, isi vor asuma colapsul si haosul care se vor instaura in societatea romaneasca.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3026 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
72 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

preacinstita Monica Macovei, propunerea de premier a lui Vlaston

prietena buna, ca si Blaga Vasile, vamesul sef, cu tov.Franco Frattini.
In Italia s-a declansat recent un scandal urias legat de Paolo Berlusconi, fratele lui Silvio, pentru o mita totala de 550.000 euro.
Firele duc, prin Franco Frattini, la Monica Macovei si la o achizitie de 120 milioane euro pentru DNA si o centrala de ascultare.
Pai nu-i mai bine sa-l punem premier direct pe Nutu Camataru?

 

Mita electorala, in special in guvernarea Tariceanu, aproape a triplat cheltuielile cu salarii, pensii si ajutoare sociale, de la 17 mld lei la 46 mld lei, aproape 64% din bugetul de stat, procent nemaintalnit in nicio tara europeana.

In caz contrar, exista si un alt scenariu:

O tara neguvernabila, cu demonstratii si violente de strada. Din care toti investitorii vor fugi mancand pamantul. Pentru multi ani de aici inainte. O atmosfera de mineriade, pe care le-am trait cu totii. Cu politicieni, gen Vadim Tudor, incercand sa pescuiasca in ape tulburi. Cu un singur principiu de guvernare, scapa cine poate. Cu un posibil exod al romanilor peste granite, dar cu refuzul tarilor europene de a primi un flux asa de mare de straini.


In rest, ramane cum am stabilit ieri cu madame gelu!

 

@surianu

Nu-i chiar asa. Macovei este apreciata la BXL iar pe Blaga tocmai ce l-a executat pentru contractele ginerelui. Ce-o fi adevarat cu spaga, mai fabuleaza si presa. E nevoie de cneva care sa recastige increderea populatiei. Vedeti pe altcineva?

Da. Propunerea logica in conjunctura politica actuala

Este Elena Udrea, propusa cu drag de Basescu, sprijinita puternic de PDL si aclamata de populatia turistica si dezvoltabila regional.
Nu glumesc. Udrea este pe pozitii morale apropiate de Monica Macovei. Doar averea difera, putin.

@surianu

E o gluma.

iar Lucian Croitoru

in afara de faptul ca a fost "expertul" economic din umbra al guvernului-dezastru Boc-Pogea, a mai dovedit ceva?
Poate a acumulat cunostinte economice la SIE, unde a facut 2 ani scoala.

Singurul care ar merita sa fie premier, ar fi Cristian Preda

Tanasescu nu va accepta, Miclea a facut odata un gest care merita respect,
Dar Cristian Preda, tocmai pentru ca nu e un mafiot, nu va fi numit premier, nici ministru.

Sau dv faceti cumva o testare a opiniei? In folosul cui, banuim...

@surianu

Miclea accepta intr-un guvern de tehnocrati. La fel ceilalti. Mai sunt si altii, la care nu m-am gandit.

E o ocazie unica sa vina in prim plan cei care fug de mizeria politicianista.

vi se pare ca ARACIS depseste limitele servilismului si mafiei Romanesti??

Miclea a renuntat decent la minister dar a ramas in mocirla romaneasca, promovind-o!!

@cronos

Cum promveaza mocirla? Ca nu stiu. Aveti detalii?

as indrazni sa va intreb, in opinia d-voastra cam cite % din evaluatorii ARACIS SI ARACIP

sunt la standarde europene??

@Cronos

ARACIS si ARACIP au din start un viciu: nu sunt de terta parte, adica independenti si obiectivi. Prin noua lege astept sa se schimbe acest fapt.

Pai da asta am propus eu pe forum

Macovei sau Mungiu Pippidi presedinte in 2014 sau prim-ministru. Pai cine din PDL voteaza pt. ele? Nimeni pt. ca stiu ca se termina cu clientelismul de partid. Opozitia ar vota pt. ele dar nu PDL-ul.

Batrana hoasca

Batrana hoasca imbacsita de comunism si frecata pe langa turnatorii de altadata, se prostitueaza fara a tine cont de varsta respectabila. Vlaston este un tonomat basescian. A 'gandit' mult si a gasit-o pe beleaua de macovei , alta sluga cu care basescu va incerca refacerea unui "alt' partid personal, dar si pentru fi-sa. Unor oameni corecti ,de varsta lui Vlaston, le roseste obrazul doar cand citesc spusele acestui demagog. Dar nu lui. Este pe calapodul pedeleilor.

De ce

Cititi ce scriu? Puteti sari peste aricolele mele!

don'profesor....

...la stilul "nostru"...mi-e frica ca e valabil.."un alt scenariu".

 

Care??

????

Am din ce in ce mai mult impresia ...

Ca , dupa cerbicia cu care stau sa se stranga de gat taberele politice, criza e in curtile politicienilor, financiara, morala, de tot ce vreti. Sub magia lui Iliescu, a gastii lui si a partidului unic, poporul roman a avut in esenta aceeasi oferta politica (cei imprudenti si cei ce s-au imbatat cu apa rece, au incercat sa gaseasca in formatiunile politice care s-au succedat, posibile solutii). Romanii au fost fara speranta si etern inselati in aceste decenii.
Baubaul cu criza? Pai 1 din cinci romani aflati sub pragul de saracie, mai sunt afectati de criza? Ei au fost si au ramas in criza. A sosit vremea ca boierii sa simta pe pielea lor (nu cautand solutii in buzunarele saracilor) ce-nseamna criza!
Solutiile? La munca cu totii, domnilor boieri! Creati si apoi gestionati! E simplu...

 

Dar

Ceilalti 4 din 5? Ca n-or fi toti boieri.

Boierii o "taie" spre tarile calde. Noi ramanem aici.

Dupa mine si nu dupa statistici

Sunt doar cateva zeci de mii de bogati, atat.

stimate domnule profesor, tot cu refutabili veniti?? VREM NUME NOI!!

un guvern in care sa putem avea incredere este un guvern cu oameni noi precum Lucian Croitoru nu cu politicieni/ activisti civili vechi care au o imagine mai mult sau mai putin patata!!!

 

De cine sa-mi fie frica?

Sunt patatii? Eu am dat niste exemple. Ultimul cuvant il are viitorul premier. Iar Macovei e singura cunoscuta ca "justitiara: si fara legatura cu clientela politica. Ma insel eu?

cei enumerati de d-voatra sunt atinsi de flagelul politic romanesc deci....nu putem vorbi de obiectivitate si tehnocratie

cit despre d-na Macovei desi o apreciez f mult cred ca locul ei este la Bruxelles atitta timp cit in tara are mult prea multi dusmani.

Daca as avea certitudinea!!!

V-as spune ca va inselati.Dar dv.ati emis o parere cu privire la cei mentionati pentru functiile de ministri.
La fel as putea avea si eu niste propuneri dar ma abtin.Nu vi s-ar parea mai normal la vot?
Nu cred ca Baselu accepta propunerile dvs.

@Cronos

Unii mai rezista, au anticorpi. Nu chiar toti sunt virusati.

@banu_maracine

Baselu nu prea are de intors. Dupa "salonul auto" de la Snagov, dupa relevarea legaturilor indisolubile politic-economic, doar o astfel de miscare mai poate recuceri increderea populatiei. Daca incredere nu e, nimic nu e...

domnule profesor intr-o criza economica incercam sa punem un jurist ?

si planul propus de dvs mi se pare mai degraba planul dorinta nu planul putinta.De ce zic asta ? Pai hai sa ne gandim care sunt bazele reducerii unor ministere ca cel al muncii sau transporturilor sau agriculturii.Avem studiu de impact ? Nu ! Un auto nu poate functiona cu trei roti pentru ca am vrut noi sa o reducem pe cea de a patra.E un mecanism.
Numele spuse de dvs sunt Ok dar mai degraba ca solutie as propune incheierea unui moratoriu de 6-9-12-luni intre putere si opozitie si acordarea unei perioade de gratie guvernului pentru implementarea unor masuri active de tip reducere fiscalitate pentru angajatorul ce preia someri si probeaza ca detine logistica de a crea profit .Introducerea altor grade pentru impozitul forfetar si functionarea acestuia progresiv.Emiterea de obligatiuni de catre stat si vanzarea acestora catre populatie pentru atragerea de fonduri in speranta ca bancile vor reduce dobanda la creditare.

 

Din pacate

Nu avem un economist cu cota de incredere a dnei Macovei. iar ministrii de la finante si economie pot suplini lipsa competentelor premierului in economie.

Cat despre studii de impact, nu avem, pur si simplu, timp.

Se desfiinteaza ministerele Culturii, Muncii, Dezvoltarii Regionale, Agriculturii, Transporturilor, Telecomunicatiilor, Justitiei.

Desfiintam Ministerul Telecomunicatiilor?
Desfiintam Ministerul Transporturilor?
Desfiintam Ministerul Agriculturii?

Las la o parte desfiintarea Ministerului Culturii, fara asta chiar nu murim, dar telecomunicatiile, agricultura si transporturile sunt in opinia mea necesare. Mai ales agricultura intr-o tara in care vom duce dorul productiilor ceausiste, dar alea pe bune, nu alea raportate.

In ceea ce priveste desemnarea Doamnei Macovei la functia de PM va pot spune ce va urma: un scandal imens in media, un scandal imens in Parlament, urmat de trantirea guvernului, suspendarea presedintelui si infiintarea iRTV2. Ultima e o pacaleala.

 

Inteleg

Transporturile si agricultura pot merge la economie. Ziarul Gandul de asta seara zice ca se coace un guvern de 8 ministere.

Daca nu desfiintam "cuiburile" capuselor, nu scapam de ele.

Iae scandalul, la ce va referiti? E si o parte buna, populatia va intelege ca nu este dorita, deci e buna:)

"Ziarul Gandul de asta seara zice ca se coace un guvern de 8 ministere"

sa inteleg atunci ca si opinia dvoastra tot conjuncturala e.
de ce nu a venit dl basescu de la inceput cu o asemenea varianta ? ar trebui sa fim handicapati mental sa nu realizam ca dl basescu era foarte constient de discrepanta uriasa dintre caricatura de guvern Boc si masurile grave anuntate. doua au fost motivele pentru care a sarit ca ars din pat dl basescu in acea zi de mai: 1) fmi i-a prins pe "astia" cu nadragii'n vine;
2) dansul mai este si presedintele pd-l (si al coalitiei nou formate).

ambele motive mai sunt inca valabile si astazi: de aceea un guvern patriotic este imposibil in viitorul apropiat.

@Imanuel

Situatia s-a schimbat. Economia UE sta sa explodeze. Pana si rusii reduc 20% din functionari. Basescu cred ca avea in cap o astfel de solutie, dupa asumare. Sau poate "asomare".

Solutia rezolva o mare problema: neincrederea populatiei si lisa oricarui orizont de sperante.

stahanovistul batrin numitul Vlaston bate cimpii

pai mai mos vlaston,tu chiar grezi ca jigodiile din parlament vor vota legile noului guvern pe banda rulanta,nu gi penibil sustinind o asemenea afirmatie...pai tu nu vezi cum kucky se autopropune premier,pai la ce foame au galbejitii greu de crezut ca o sa posteasca inca doi ani...asa ca lasa scenariile-ti de retardat.Scenariul cu un guvern de tehnocrati ar functiona doar daca s-ar ingheta activitatea parlamentului sa nu poata trimti guvernul dupa bunul plac

 

Exista

O majoritate parlamentara care ocazia sa demonstreze ca actioneaza spre binele populatiei. Daca nu, vin alegerile, poate apar alte partide, iar Chucky si altii se vor duce langa PNTCD

partidele istorice

Comunistii au visat ca istoria a inceaput cu ei; vezi "istoria Partidului Comunist Roman" in care "ministerul adevarului" a rescris de fapt o parte a istoriei romanilor.
Soarta Monarhiei si a PNT - ului arata cat pret pune populatia Romaniei ( popor si natiune inseamna cu totul altceva ! ) pe Istoria Patriei.
Disparitia PNL-ului este visul "cozilor de topor" cu ifose de intelectuali care au aflat de la Patapievici ca " istoria a urinat pe poporul roman ".
Domnilor "experti" cu studii platite de SIE veti simti in curand cat pret pun strainii pe cozile de topor; atunci insa va fi prea tarziu sa reveniti printre ROMANI !

medicamente rele la gust pentru popor - le servim inainte de masa sau dupa ?

Presedintele Parlamentului european se adreseaza poporului roman cu delicatetea "corecta politic" ce trebuie folosita in dialogul cu o "persoana cu dizabilitati".
Problema la noi este ca medicamentele trebuie luate de cateva milioane de pensionari "inainte de masa" pentru ca "dupa masa" nu este posibil ( nu mai exista masa ! ).

 

Din pacate

Nu exista alternative. Doar haosul. Nu avem un PIB care sa asigure salarii si pensii decente

Nici un alt guvern European nu a limitat drepturile fundamentale ale cetatenilor pentru a le lua banii propriilor cetateni...

Clasament datornici in ordinea crescatoare a obligatiilor (de la mic la mare :-D) :

Sursa: EUROSTAT

* Col.1 : Pozitia in clasament; TARA / UE
* Col.2 : Indicator = Datoria Publica ( = Datoria Nationala = General Government Debt) exprimat ca % din PIB (Produs Intern Brut = Gross Domestic Product)
* Col.3 : Indicator = Deficitul Curent (Public Balance) exprimat ca % din PIB... obs.: in coloana 3 valorile sunt negative.
* Col.4 : am majorat Datoria Publica adaugand la ea Deficitul Curent...

Anul 2009

1. Estonia: 7.20% ; -1.70% ; Total = 8.90%
2. Luxemburg : 14.50% ; -0.70% ; Total = 15.20%
3. Bulgaria : 14.8% ; -3.90% ; Total = 18.70%
4. Romania : 23.70% ; -8.30% ; Total = 32.00%
5. Lituania : 29.30% ; -8.90% ; Total = 38.20%
6. Cehia : 35.40% ; -5.90% ; Total = 41.30%
7. Slovenia : 35.90% ; -5.50% ; Total = 41.40%
8. Slovacia : 35.70% ; -6.80% ; Total = 2.50%
9. Suedia : 42.30% ; -0.50% ; Total = 42.80%
10. Danemarca : 41.60% ; -2.70% ; Total = 44.30%
11. Letonia : 36.10% ; -9.00% ; Total = 45.10%
12. Finlanda : 44.00% ; -2.20% ; Total = 46.20%
13. Polonia : 51.00% ; -7.10% ; Total = 58.10%
14. Cipru : 56.20% ; -6.10% ; Total = 62.30%
15. Spania : 53.20% ; -11.20% ; Total = 64.40%
16. Olanda : 60.90% ; -5.30% ; Total = 66.30%
17. Austria : 66.50% ; -3.40% ; Total = 69.90%
18. Malta : 69.10% ; -3.80% ; Total = 72.90%
19. Germania : 73.20% ; -3.30% ; Total = 76.50%
20. Irlanda : 64.00% ; -14.30% ; Total = 78.30%
21. UK : 68.10% ; -11.50% ; Total = 79.60%

U.E. (27 tari) : 73.60% ; -6.80% ; Total = 80.40%

22.Ungaria : 78.30% ; -4.00% ; Total = 82.30%
23.Franta : 77.60% ; -7.50% ; Total = 85.10%
24.Portugalia : 76.80% ; -9.40% ; Total = 86.20%
25.Belgia : 96.7 ; -7.50% ; Total = 104.20%
26.Italia : 115.80% ; -5.30% ; Total = 121.10%
27.Grecia : 115.10% ; -13.60% ; Total = 128.70%

Masurile de reducere a pensiilor si salariilor sunt exagerat de inumane in conditiile in care alte tari au datorii enorme.... Ce vor guvernantii nostrii ?!? Bani de sifonat... pentru a-si satisface clientela...

PUTEREA VREA SA ACHITE DATORII PANA LA 31.12.2010, APOI SE VOR INDATORA IAR.
POATE CA VOR SIFONA TOTUL ACCENTUAND CRIZA SI, INDIFERENT DACA VOR SAU NU CASTIGA ALEGERILE DIN 2012, NE VOR LASA IN 2012 CU O DATORIE PUBLICA DE 50 DE MILIARDE SI DEFICIT LA FEL DE MARE... AM IN VEDERE DATORIA PUBLICA REDUSA IN RAPORT CU ALTE STATE....

Nu ia banii

Nu-i mai da, ca n-are de unde. E o diferenta.

Ce justificare au masurile inumane ale Puterii Portocalii Basescu-Boc atunci cand privim din aceasta perspectiva datoriile Romaniei ?!!??

Absolut nici una!
Bancherii vor imprumuta in continuare Romania pentru ca ... se poate!
Se poate creste datoria nationala (datoria publica a statului mica)... problema este pe termen scurt... dar si aici s-ar putea rostogoli deficitul acoperirea lui cu un imprumut pe termen ceva mai lung...
In rest... sacrificam pentru ca guvernantii sa poata "sifona" portofelul public in continuare... Basesc' stie ca o mai putem duce asa, dupa cum a si afirmat...

Iar Presedintele Parlamentului European, polonezul JERZY BUZEK afirma la Bucuresti dupa vizita in Grecia: "the situation is very similar".... ZAU ASA ?!? Poate in stelele de reprezentant al intereselor UE...

Clasamentul prezentat - intocmit utilizand datele Eurostat pentru anul 2009 - contrazice flagrant politichiasca declaratie a polonezului in Parlamentul de la Bucuresti... Iata deci cum ne fraieresc pe fatza europenii... in complicitate cu puterea de la Bucuresti... Cum se explica ceea ce rezulta din cifrele prezentate... simplu: au gasit ageamii in Romania, amatori de imbogatire peste noapte si ii folosesc in detrimentul poporului roman si in interesul celorlalte state europene... a se vedea deficitul si datoria UE(27)...
Ce spuneti ?

CUM VA PLACE INTEGRAREA ? Pensionarii romaniei sacrificati pentru reducerea deficitului general al UE in situatia in care Romania nu are un deficit nici macar la jumatatea celui al UE ?? = 32% din PIB versus 80.4 din PIB ?!??

@ s-v... n-are pentru ca ii fura...

Pentru cei care au primit salarii de la stat... statul n-a virat contributia aferenta la fondul de pensii similar angajatilor si angajatorilor...
Acum cat vireaza lunar statul pentru pensiile bugetarilor ? Si cat reprezinta pensiile bugetarilor in total pensii (procentual) ?
Nu cumva statul i-a pus pe pensionarii bugetari in "carca" restului pensionarilor ?!? Mai ales pe aceia care au pensie de 80% din ultimul salariu ?!? I-a trimis sa-si ia pensii din contributiile celorlalti pensionari care au platit contributii in fondul de pensii pentru intreaga perioada de munca, atat ei cat si firmele care i-au platit ?!? Hotiea statului este ca acum se spala pur si simplu pe maini si exagereaza situatia de criza din Romania pentru a cheltui iresponsabil banii publici....

@spirit civic

Chiar presupunand, prin miracol, ca n-ar mai fura, economia noastra tot n-ar produce suficienti bani. Ca nu are productie importanta de bunuri si servicii vandabile. Atunci de unde bani?

Domnule vlaston

chiar vi se pare ca economia noastra nu produce? O economie care furnizeaza doar 30% din pib si care este nefiscalizata in proportie de 40% este o economie prospera. Dar una mafiota, subterana. Oare in sarcina cui s-ar afla scoaterea economiei subterane la suprafata? oare cine raspunde de masurile fiscale intr-o tara? Eu cred ca guvernul. Dar un guvern atit de incompetent ca si cel pe care-l sustineti nu poate decit sa taie. Pentru ca pur si simplu pe oamenii astia nu-i duce mintea la altceva.

@Cetateanul

Si daca ia statul banii din economia subterana, ce face cu ei? Nu-i praduieste pe te miri ce? Ca n-am vazut autostrazi in ultimii 20 de ani. Atunci? Cum e mai bine?

Nu tin partea evazionistilor, dar dupa ce am vazut ce a facut statul cu banii...

DA

E, aici suntem de acord. Aici se vede morala politicienilor si lipsa de civism a societatii civile. In orice alta tara din europa, dupa prestatia care o au, probabil nu am fi vazut zeci de ani in parlament si la guvernare aceleasi figuri. Indiferent de culoarea politica. Totusi, scoaterea la suprafata a economiei subterane este o necesitate stringenta. O tara nu poate prospera in stil mafiot. Bunastarea este generata exclusiv de o economie normala.

@Cetateanul

Asta am si propus. O ruptura cu trecutul politicianist. Daca presedintele Basescu ajunge la concluzia asta cred ca are puterea si mijloacele s-o si impuna. Ar "folosi" si PDL, ca nu-si mai erodeaza credibilitatea la guvernare. Ultimele 5 luni au dovedit concluzia dnei Macovei: "toti fura. Dar de la PDL aveam totusi niste asteptari".

Pentru spirit civic si cetateanu turmentat:

Cheltuielile cu salarii, pensii, ajutoare sociale, dobanzi si contributia Romaniei la UE ajung la aproape 75% din buget. Din banii astia nu se poate fura (direct adica, salariul poate fi in unele cazuri un furt politic, dar asta e altceva).

Deficitul public este acum (fara reduceri) aproape de 10% din PIB, adica 30% din buget!! Chiar daca se reduc complet toate celelalte cheltuieli (achizitii, investitii, coplata la programe europene) si nu echilibram bugetul. Si atentie, ca vorbim si de cheltuielile pentru: medicamente compensate (cat de usor se poate taia?), sistem sanitar (in pragul colapsului), etc. Medicamentele si cheltuielile din sanatate ocupa 50% din achizitiile de bunuri si servicii.

Acest buget nu poate sa mai reziste cu asa distributie, chiar daca printr-o minune de maine nu s-ar mai fura nimic. Procentul estimat de unii ca fiind ocupat cu "comisioane politice" e undeva intre 1 si 2 miliarde euro, adica undeva la 10-15% din cheltuielile publice cu achizitii, infrastructura, etc. Comparati cu deficitul public de 11 miliarde euro.

Si doi, in ultimii zece ani NICIUN guvern nu a reusit sa colecteze mai mult de 31% din PIB la bugetul de stat: nici PSD (colecta 29%), nici PNL, nici PDL (ambele la 30-31% din PIB). Romanii nu vor sa dea mai multi bani. Daca nu credeti vedeti cand ati luat ultima oara bon fiscal sau chitanta de la: spalatorie auto, dentist, frizerie, meditatia pe care profesorul o acorda copilului dumneavoastra, birtul satesc, taranul care vinde legume, etc etc etc. Evitarea declararii veniturilor e sport national. De jos in sus. Si inca sus controalele se tin lant in zilele astea, intrebati orice companie cat de cat mai mare. Nu cred ca poate vreun guvern acum sa sara la 40% din PIB in cateva luni. Oricare ar fi el. E practic imposibil. Poate doar daca guvernul angajeaza 5 milioane de inspectori fiscali: fiecare roman cu inspectorul fiscal la spate: sa declare orice venit, sa ceara bon fiscal, se nu cumpere tigari netimbrate, etc. Obiective ambitioase, dar oarecum realiste, sunt cresteri la buget cu 0,5-1% din PIB pe an, 4-5 ani la rand. Cam asta e realitatea de la care pornim.

v_sile

Realativ corect, dar rationamentul tau are niste mici cusururi. 1. Reducerea pensiilor nu se va putea face. In primele zile va fi atacata in instanta si apoi la cedo si pensionarii vor cistiga. 2. Reducerea de slarii de-a valma e toxica. Nu cred ca avem prea multi angajati in sanatate, am rezerve ca ar fi prea multi in educatie. Functionarimea in schimb s-a inmultit ca si ciupercile dupa ploaie. Acolo ar trebui redus si nu prin reducerea salariului ci pur si simplu prin reconsiderarea posturilor si implicit a personalului angajat. In forma actuala a legii se ajunge la aberatii. De exemplu in invatamantul superior salariile nu se platesc de la stat ci din veniturile universitatilor. Care au e drept, ca si o componenta finatarea de baza, dar aceea este orientata pe student si este doar o parte mai mare sau mai mica din banii unei universitati. In forma actuala a legii coroborata cu aberatia salarizarii unitare, exista o multime de universitati care ar vrea sa-si stimuleze personalul prin salarii decente, au banii necesari dar nu pot s-o faca. E aberant.

@Cetateanul

Solutia este privatizarea inv. superior, iar tinerii capabili, fara resurse, sa fie ajutati cu burse sociale. De ce sa platim toti contribuabilii "joaca de-a facultatea", la care se dedau o parte importanta a prof. si studentilor, ca sa obtina o diploma bazata pe nimic.

Nu

Nu, nu e o solutie. Nu cred ca sunt multe familii in romania care pot suporta 60-70 de milioane pe an costul studiilor. S-ar ajunge la un numar foarte mare de burse sociale. Eu cred ca solutia este ierarhizarea unuiversitatilor. Dar o ierarhizare reala si o finantare in functie de pozitia ocupata. Nu finantarea la gramada, asa cum se face acuma. Exista inca facultati bune in romania, dar ele se vor stinge incet. Hai sa luam exemplul unei facultati de automatica. Dar una din bucuresti, cluj sau timisoara. Dupa boc, un profesor universitar va cistiga cam 2300 de lei pe luna si un preparator salariul minim pe economie. Deja acele facultati a caror absolventi isi gasesc de lucru in proprtie covirsitoare in meseria lor sunt depopulate. Tinerii pleaca la firme, profesorii se mai pensioneaza sau opteaza pentru al doilea job intr-o firma. Educatia trece pe planul 2. Incet incet facultatile cu cautare si care chiar pregatesc oameni pentru domenii care creaza profit fie se vor inchide, fie se va face scoala in dorul lelii. Nu mi se pare o politica corecta. Daca aceste facultati ar fi finantate corespunzator, daca profesorii ar fi platiti decent si daca nu ar purta in spate balastul facutatilor neprofitabile din universitate ar fi altceva. Dar de ierarhizare vorbim de ani de zile si nimeni nu o face. Pentru ca scolile ajutatoare academice sunt infiintate si sustinute de politicieni.

privatizarea invatamantului superior

"Solutia este privatizarea inv. superior".
Domnule Vlaston, eu inteleg ca un membru fondator eminent al si mai eminentei asociatii EduCer este un contabil prapadit cu studii de drept la o universitate particulara, dar de aici si pana la a enunta o asemenea aberatie este cale lunga.
Cu aceasta fraza ne aratati doar cat sunteti de limitat: un biet profesoras cu studii la seral, ahtiat dupa o functie publica.
Habar nua veti despre invatamantul superior si nu-i prima oara cand veniti cu asemenea enormitati. Ceea ce va caracterizeaza pe deplin. Daca faceati si o cacofonie in respectivul mesaj, poate erati mai credibil. Asa, provocati hohote de ras.

reforma statului sau a mentalitatii

Avem o avalansa de "oameni providentiali" care vor sa "reformeze statul si societatea".
Acesti "pigmei", securisti trimisi la studii pe banii poporului se impauneaza cu ifose de "chiori in tara orbilor" avand ca obiectiv finalizarea operei ceausiste: CREAREA OMULUI NOU.
Asta este laudata REFORMA si noi suntem cobaii lor.
CREDETI CA NE IMPRESIONATI, NU REUSITI DECAT SA NE FACETI SCARBA !

 

faceti vorbire de guvern de tehnocrati dar la propunerea de ministri sunt nume apropiate politicului

Oricat de oniric ar fi guvernul de tehnocrati NU FUNCTIONEAZA nu ca nu as vrea eu .Acesta trebuie sustinut politic in parlament ca nu poate guverna doar prin ordonante de urgenta si ii trebuiesc legi noi si modificarea rapida a celor existente.
,,eliminarea risipei si furtului,, pai asta nici Tepes nu o mai poate face cu functionarime obisnuita de tariceanu cu simpozioane delegatii diurne cokteiluri,agape zile de nastere serbariri sporul de stres ,de rusine de....

de niste criterii de competenta si competivitate ce ziceti ? de evaluari lunare si modificarea codului muncii ce incurajeaza nemunca ,de plata pe un salariu minim si in completarea veniturilor se merge pe comision de performanta cam cum ar fi?
dar pana la urma daca s-ar repecta legile astea care sunt si politistul ar pune la pamant orice infractor,magistratul poate isi justifica si el simbria si ma rog toata functionarimea ar fi evaluata nu de politic ci de catre privat ?
,,prin repunerea salarizarii in cadrul firesc,,
asta chiar nu o inteleg ! care e cadrul firesc ca daca il intrebati pe cel ce se adapa de la buget cu 25000 ron /luna lui o sa i se para firesc . Ce e firescul asta ca e prea relativ?

 

Esential

Este taierea legaturilor incestuoase intre politic si economic si eliminarea clientelei. Doar asa se poate rezolva. Iar actuala majoritate, stransa in "menghina" de Basescu, trebuie sa sustina guvernul, altfel ne prabusim economic, in afara de rezerva BNR nimic nu ne tine pe linia de plutire. Toate astea ar trebui sa atarne greu in decizie.

ba nu e esential de loc !

pe mine ma deranjeaza in aceiasi masura ca ma fura la fel si pesedistu si penelistu si pedelistu si functionarul si coruptul pe care ii definesc ca fiind infractori. Asta este treaba justitiei nu a politicului sau a lui basescu.Clientela a fost, este si va fi ,nici nu se pune problema .Grupurile de interese conduc nu principiile moralizatoare.Si ma rog de ce m-ar deranja pe mine ca o scoala,o gradinita este reparata de catre o firma a unui pedelist care a respectat toata legislatia si e un om corect si fleosc moralitate tocmai acu ca astia nu au voie (nu ma refer la cei cu functii de decizie ).
Eu chiar nu ii inteleg pe pedelistii astia ce le trebuie lor sa se puna rau cu populatia atata timp cat antonescienii si pontaci nu vor reforma si se dau zmei.Ce ii aia pe ei grija de tara si ailalti o tin tot in campanie si in motiuni si greve ?Nu vor ,nu vor ,aia e .Cand nu mai avem crapam cu totii si gata ,daca asta au vrut ,ce e atata prefacatorie ?

@galileo

Cand coruptia devine institutionalizata nu mai e doar treaba justitiei. Ci a politicului, in primul rand.

Sinteza "opiniilor"

Guvernul nu trebuie sa cada, dar este atat de incompetent si corupt incat daca nu cade, trebuie schimbat.

 

Nu asta e problema

Problema este trecerea legilor de austeritate, fara de care intram in colaps economic. Noi n-avem un PIB de marimea celui din Spania, Italia, etc. Ne prabusim imediat, prin explozia cursului de schimb.

procente din PIB

Dumneavoastra, chiar nu intelegeti nimic din matematica procentelor. Procentual stam mult mai bine ca alte tari si scadem procentual mai mult mai mult, mai ales de la defavorizati, ca sa nu afectam clientela si multinormele bugetare. Aceasta gandire de dreapta salbatica va repercuta atunci cand oamenii o sa vada exact ce inseamna si ce vor mai putea plati cu ce au.
Este un simplu experiment dictatorial ce a socat FMI-ul sau un efort disperat de a repara o situatie mult mai grava decat cea raportata ca procent din PIB.
Cum nu ne ataca nimeni in afara de gramatica europarlamentarului EBA si blondele de budoar prezidential, ar fi mai util sa eliminam din serviciile secrete, ca generali s-au pensionat ca sa iasa cu legea veche (a dreptului castigat).
De privilegiatii societatii romanesti nu se va atinge nimeni. Si nu vor ajunge la putere niciodata oameni cu principii. Acestia sunt necontrolabili si periculosi.
Asa ca, lasati visele cu cine o sa vina si uitati de un singur salar' (vi se da clar de inteles ca nu sunteti binevenit cu asa ceva) si de nepotismul pe fonduri structurale si de la buget ( pe care oricum va faceti ca nu-l vedeti).

Procentele noastre arata rau

alfabeta, cum stam mai bine pe baza procentelor decat alte tari? In Romania se cheltuie pe salarii, pensii si ajutoare sociale 65% din buget. Si atentie, ca vorbesc de CE SE CHELTUIE. Incasarile reale la buget sunt cam la 70-75% din totalul cheltuieli, de restul de imprumutam (avem nevoie de aproximativ 10 miliarde euro anual pentru acoperire deficit)

Cheltuielile cu salariile, pensiile si asigurarile sociale s-au apropriat de totatul INCASARILOR la buget.

Mai e vreo tara cu o astfel de distributie a cheltuielilor bugetare? Un ultim exemplu: Germania consuma pe salariile bugetare 5% din PIB, noi consumam 9% din PIB. Si Germania are un buget facut pe 40% din PIB, noi pe 30% din PIB. Poate asa o sa intelegi la ce situatie aberanta am ajuns.

comparam ce ne convine

Lasa Germania, ca o dam cand ne convine. sa vedem alte tari: portugalia, Grecia samd, cum stau si ce au taiat, comparativ cu noi.
Cand ne convine, luam un exemplu pe care nu-l atinge altcineva si ne comparam cu el. De ce nu vedeti cat e coruptia in Germania si cati membri ai guvernului sunt implicati in acte de coruptie, la ei.

Ideia nu este rea!

O personalitate dura si greu de influentat ca a Monicai Macovei, respectata de EU, cu un guvern de acelasi calibru ar *** salva credibilitatea Romaniei in fata propriului popor dar si a Europei. Come on people! Are we the worst? Inca mai cred ca sint oameni demni de increderea majoritatii disperate in tara. Step up! It's about time!

 

Monica Macovei

Intrarea Monicai Macovei in guvern,vicepresedinte cu atributii de integritate,si a lui TRU pe probleme de comunicare ,ar ajuta mult guvernul si ar da o serioasa nota de credibilitate.Celelalte masuri sunt interesante,dar nu se pot lua decat in timp,dupa un program public.

 

Vrabia malai viseaza !

Cum de puteti crede ca Basescu il va demite pe Boc sau ca Boc isi va da demisia astea tine da vise, de SF de orice altceva dar de realitate si viitorul societatii romanesti si a Romaniei in nici un caz.
E doar un scenariu ce nu va putea fi pus niciodata in aplicare pentru ca pe dl. presedinte si pdl-ul NU ii pasa de Romania si romani.

 

Si credeti

Ca daca se va intampla asa, romanii vor sta cu bratele incrucisate si nu vor reactiona?

Suntem prea blegi ca sa reactionam !

... :-)


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor