Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Politica mainilor curate?

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 18:13
1615 citiri
Opinii: Politica mainilor curate?

Mari agentii si trusturi de presa straine si-au inasprit tonul critic la adresa realitatilor social-politice romanesti, iar concluziile coincid cu ale analistilor nostri neangajati politic.

Ni se reproseaza atipicul, ipocrizia si cinismul, dar mai cu seama batalia oarba si necinstita pentru putere. "Moguli" externi precum Oxford Analytica, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Deutsche Welle etc. scot la iveala dedesubturi oneroase ale gestionarii politice la varf, fara ca faptasilor sa li se clinteasca un fir de par.

Vlad Ursulean (Deutsche Welle) angajat sub acoperire in campania electorala din 2009 si platit de un partid sa posteze minciuni, injurii, afirmatii rasiste si xenofobe pe forumuri, confirma apelul la "mercenari retorici" pentru razboaiele online, fenomen de o gravitate ingrijoratoare.

"Aruncatul cu vitriol" asupra celor ce ameninta pozitia unor lideri din arcul guvernamental, transformarea spatiului public/virtual intr-o hazna fetida pentru alungarea celor interesati de informatii corecte si buna comunicare, strangularea presei libere si coercitia sub diverse forme, dirijarea dupa bunul plac a bugetelor publice ar fi provocat cutremure in orice tara civilizata. Nu si la noi.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Se pun in opera tehnici si tactici secrete de marketing, unele interzise, altele blamate in IT, PR, publicitate, advertising precum "vaporware" (marfa ieftina, contrafaceri) si FUD (frica, incertitudine, indoiala).

Si-au facut loc intre practicile politice cu toate protestele organizatiilor internationale de aparare a valorilor democratice. Servicii de propaganda, calificate la scoli inalte, lanseaza pe piata mediilor zvonuri, alarme false, ingroziri, intentii nenumarate de reforme dure, de la Parlament pana la gradinita, idei tampe vandute ca initiative strategice, sacrificii inutile numite eficientizari, dar in fapt lucrurile se inrautatesc si populatia sufera.

Sunt scoase din joben personaje dubioase si promovate ca mari savanti, ca sa descoperim ca de-abia leaga doua propozitii in limba romana. In acelasi timp, personalitatile, programele opozantilor devin vaporware, fiind desfiintate prin lapidare mediatica la ore de varf.

Tehnici precise de scoatere de pe piata a produselor, a firmelor concurente si de promovare a bullshit-ului (falsitate, nonvaloare) au fost imprumutate de PR-ul autohton, inlocuind parlamentarismul, negocierile intre actorii politici, cercetarea sociologica.

Legile nu-i mai servesc pe poporeni, ci lovesc in cei cu alte optiuni politice, vizand deconstructia Opozitiei. Se manipuleaza mereu perceptia publica prin raspandirea unor informatii false atribuite unor surse in afara de orice dubiu: cica asa scrie la lege, asa spune cutare specialist de la Harvard, asa scrie pe site-ul cutarei firme, institutii renumite.

Cerandu-li-se precizari, dau din colt in colt, neputand preciza sursele si dovezile. Sunt besteliti in presa oameni de vaza care cocheteaza cu Opozitia, sunt numiti in functii penali unsi cu toate alifiile tranzitiei. Atacurile joase vin de la demnitari inalti, dar cu credibilitate tot mai scazuta.

Pana la ultimele alegeri le-a reusit. Adancindu-se criza, cu majoritati in curs de evaporare, au trecut la FUD: sunt amenintati pensionarii, salariatii, liderii sindicali si oligarhii cu alte simpatii politice, sunt amendate televiziunile "mogulilor" si jurnalele critice la adresa puterii, intra in colimator liderii Opozitiei.

Se fac tot mai des referiri la catuse, la dezvaluiri, iar uneori stenograme bine trucate lovesc din umbra. In schimb, scandalurile din spatele Puterii sunt tinute la fereala, iar procesele lor in justitie treneaza dupa pofta.

Sa nu-si inchipuie cineva ca toate cele de mai sus nu sunt monitorizate atent de specialistii PE, de organisme si mass-media internationale! Am intrat pana la gat in rusine si ... bullshit, incat te intrebi: oare cinstit nu se poate face politica?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#reforma politica Romania, #campanii electorale Romania , #reforma