Solutia pentru schimbarea vietii politice (Opinii)

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 15:51
2106 citiri
Solutia pentru schimbarea vietii politice (Opinii)

Mircea Eliade spunea ca suntem poporul care face cea mai multa politica. Nu cred ca astazi ar vrea sa il contrazica cineva.

Este suficient sa arunci o privire pe site-urile unde se discuta sau sunt articole cu teme politice, ca sa vezi cat de multa energie si cat timp este dedicat acestei preocupari.

Daca scrii un articol de analiza, fara sa lovesti persoane, nu prezinta prea mult interes. Din pacate, energia consumata mai mult strica decat ajuta, deteriorand relatiile incarcand negativ pe cei implicati in dispute si polarizand prea tare societatea.

O privire "out of the box" ar putea ajuta la ameliorarea situatiei.

Problema care trebuie rezolvata

Abordarea vietii politice dupa alte culturi nu ni se potriveste si nu da rezultate. Cei mai multi dintre noi suntem atenti aproape tot timpul la miscarile de pe scena politica, iar o campanie electorala cu stegulete, mult zgomot si sclipici nu ne schimba optiunile. Se poate spune ca incercand sa promovam pe unii si sa indepartam pe altii chiar asta facem, ii trecem prin ciur pe cei carora le incredintam puterea. Asa o fi, dar asta nu inseamna ca aceasta este cea mai buna solutie.

Un singur exemplu cred ca este suficient. Un ministru al Educatiei, probabil cel mai bun care putea fi numit in acele vremuri, a sfarsit prin a marturisi unor studenti apropiati ca functionarii din minister l-au invins. Acestia, uitati pe acolo din vremea lui Cuza, se si laudau de altfel cu acest lucru, cu numarul ministrilor pe care ii schimba.

Explicatia este simpla, statul nu este reformat, dezvoltarea resurselor umane este la nivelul minim posibil, mergem cu franele trase la maxim de oamenii din esaloanele inferioare. Simplu, nu au raspundere - nu le pasa cu adevarat, se protejeaza pe ei si isi fac interesele lor.

Cel mai bine ar fi daca s-ar putea optimiza interactiunile pe teme politice astfel incat sa nu ne risipim energia, sa o transformam in ceva, daca tot suntem inclinati/dispusi sa o canalizam in aceasta directie.

Cand cineva vrea sa cucereasca bunurile unui grup, mai intai dezbina grupul. Merita sa ne gandim, inainte de a ne lasa prinsi in lupte fratricide, daca nu cumva mai avem ceva in comun, care merita aparat, de la experienta spirituala pana la comorile ingropate in pamant.

O solutie mai buna pentru utilizarea energiei

Energia disponibila spre a fi utilizata si transformata in altceva se numeste in fizica energie libera. In politica se foloseste probabil o astfel de energie, pe care nu avem nevoie/pricepere sa o transformam in bani ori in altceva. Acum o folosim mai mult in lupte pentru anumite persoane, partide etc.

Asa nu se transforma, nu aduce castig, doar se consuma. Aceasta utilizare ne este defavorabila si pe termen lung, pentru ca, judecand si incriminand persoane, polarizand societatea, o slabim. Noi insine suntem mai usor de controlat si pacalit daca alergam dupa vinovati si dovezi si poate ca interesul politicienilor si al celor care ii controleaza acesta si este.

Ca sa mearga treaba bine ar trebui sa le dam politicienilor slujirea, nu puterea. Adica sa le spunem noi ce vrem de la ei si sa le cerem sa gaseasca solutiile potrivite. Altfel vom ramane intr-un blocaj distrugator. Sa devenim si pe scena politica ceea ce suntem de fapt, actionarii care cer performanta clara de la managerii pusi in functii.

In sistemul si la momentul actual, intre politicienii bine intentionati si cetateni este o mare bariera, functionarii care fac ce vor ei, ca un stat in stat.

O alta problema este ca politicienii nici nu prea cunosc directia in care ar trebui sa mergem, si asta nu numai la noi, este valabil aproape peste tot. Fiind numiti pe criterii politice, de cele mai multe ori sunt doar buni executanti, nu lideri cu viziune si cu dorinta puternica de a lupta pentru ea.

In aceste conditii, nu putem astepta solutii de la ei. Nu le putem da administrarea statului si sa nu le spunem ce sa faca in timpul ei, dupa ce criterii ii vom evalua. Deci va trebui sa propunem noi, societatea, directiile si sa ii lasam pe ei sa ne spuna pe care le sustin, cum ne vor conduce la indeplinirea obiectivelor. In functie de asta sa ii alegem.

Din acest motiv ar trebui sa ne consumam energia pentru stabilirea in echipa a directiei in care vrem sa mergem, in toate domeniile, prin ce mijloace, in cat timp, de ce competente am avea nevoie, cine le dezvolta, cum etc. Este multa treaba, dar o putem face? Cu tehnologia actuala, cu experienta acumulata in domeniul organizarii activitatii in organizatii, nu cred ca ar fi o problema din acest punct de vedere.

Decizia pe care trebuie sa o luam fiecare este daca intoarcem energia in alta directie, de la lupta interpersonala (de partea unor tabere carora oricum nu le pasa prea mult de noi), la analiza temeinica a ceea ar trebui facut si la ceea ce face fiecare angajat al statului, platit din banii publici.

Altfel, ei spun ce vrem noi si fac ce vor ei. In calitate de beneficiari ai serviciilor statului, fiecare vedem ce se poate imbunatati. Un site dedicat ar putea contabiliza pe domenii optiuniile noastre ca actionari si apoi printr-o gandire paralela putem prelucra si organiza informatiile pentru a constrange politicul la slujirea cea buna.

Este momentul schimbarii

Traim acum momente speciale in care politicienii sunt deschisi si cred ca competenta si performanta la guvernare vor decide cine va sta mai linistit la putere pentru o vreme mai lunga. Dupa alegeri vom intra intr-o alta perioada, in care ceea ce vrem noi va conta prea mult, pana cand se vor apropia alte alegeri.

Trebuie sa spunem directiile in care vrem sa mearga statul. Propunerile sunt asteptate si de la specialisti si tehnocrati priceputi, altfel toata competenta lor este zadarnica, caci politicul, chiar daca vrea, singur nu poate imbunatati lucrurile. Este un mare pacat, acela de a nu face binele pe care il putem face, iar cat timp ne certam nu facem nici un bine.

De aceea, e de preferat sa renuntam la violenta gratuita si sa ne ocupam serios de revenirea noastra in pozitia de actionari principali ai statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#viata politica schimbare, #solutie schimbare viata politica, #viata politica Mircea Eliade, #reforma clasa politica , #reforma