Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Suntem jefuiti in fiecare zi! (Opinii)

Duminica, 03 Februarie 2013, ora 13:36
7744 citiri
Suntem jefuiti in fiecare zi! (Opinii)

Un nou raport al Curtii de Conturi, cel pe 2011, aceeasi poveste. Anual, in Romania sunt furate, deturnate, risipite sume uriase. In cativa ani, strangem cateva miliarde. Bataia asta de joc ce se intampla in privinta banului public e una din cele mai mari probleme ale Romaniei, una pe care nicio guvernare nu a reusit sa o rezolve. Una care ne costa si ne va costa atat timp cat problema nu se rezolva.

Imi spunea un amic care lucra intr-o institutie de stat: "Nu-ti vine sa crezi cat de usor faci bani daca esti la stat. Poti sa decontezi orice, sa aranjezi sa faci achizitii de la ce firma vrei tu. Se fac bani, ma!"

Si risipirea asta a banului public are insa etaje. La cel de jos se gasesc "ciupeli" de genul faptului ca parlamentarii aveau o cota de benzina cu care puteau face turul Romaniei in vreo masina "aspiratoare" de carburant, gen Hummer.

La cel de sus se gasesc achizitiile publice ale institutiilor, unde gasim adevarata insulta la adresa noastra. Ascultati ce va spun - aproape orice primarie, CJ, agentie, minister face achizitii publice in neregula. Cu licitatii la care mereu castiga cine trebuie, deloc surprinzator firme apropiate de politicianul care conduce institutia sau care e seful celui care conduce institutia.

Oamenii astia gasesc mereu modalitati sa ocoleasca legea. Citeam undeva despre fostul presedinte al CJ Buzau, Vasile Mocanu de la PSD, acum parlamentar, care construise, ca omul, o clinica din banii publici. Laudabil, nu?

Ei bine, omul a reusit o performanta greu de egalat in ocolirea legii achizitiilor. Cum legea spunea ca ai voie sa faci achizitii publice fara licitatie de maxim 15.000 de euro, asa a si facut. A cumparat absolut toate aparatele necesare, cu 15.000 de euro, fara licitatie. Firma, evident, era a oamenilor sai. Si a mai trecut o prevedere in contract prin care CJ platea firmei 50.000 de euro lunar doar ca sa tina echipamentele medicale intr-un depozit. Are cap, nu?

De ce isi permit sa faca asta nenumaratii "mocani"? Pentru ca nu prea patesc nimic. Nu exista inca o constiinta civica a ceea ce inseamna risipa asta de bani. Poporul tot mai crede ca aia sunt banii celor care conduc, nu ai sai. Nu vezi oameni care sa iasa in strada pentru asa ceva, desi e vorba de banii lor, bani care ar schimba multe, multe lucruri in Romania. Bani cu care s-ar cheltui scoli, drumuri, s-ar acorda facilitati pentru firme, s-ar plati medicamente, s-ar face investitii sau orice poti face cu cateva miliarde bune.

Puterea care reuseste sa rezolve asta se va putea lauda ca a facut o reforma extraordinar de buna pentru Romania. Dar cum s-o faci, cand de ea beneficiaza tocmai oamenii care sustin orice putere? Pentru ca despre asta e vorba - toate partidele mari din Romania sunt partide de "pradatori de administratie". PSD. PNL, UDMR. Si PNTCD era, la vremea sa. Ele nu pot supravietui fara acces la putere si la contractele pe care le aduce puterea, fie ca e la nivel central, fie ca e la nivel local. Astea sunt partidele bugetarilor bogati.

Cat timp partidele astea merg pe aceeasi linie, a reformelor minuscule in privinta cheltuirii banilor publici, vom continua sa fim jefuiti de stat. Cel mai mare bandit. Acela care nu iti da o spargere, ia ce prinde si pleaca. Nu. Cel caruia ii dai banii tai de buna voie. Un bandit care nu pleaca niciodata.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#cheltuieli institutii publice Romania, #risipa bani publici Romania , #reforma