Uriasii cu picioare de lut ai politicii (Opinii)

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 13:00
4186 citiri
Uriasii cu picioare de lut ai politicii (Opinii)

Incapacitatea de a realiza constructii solide si credibile este unul dintre cele mai importante simptome ale debilitatii vietii politice romanesti. Credibile au fost doar trei si ma refer, cronologic, la Alianta Civica, CDR si Alianta DA, dar nu si solide, fiind macinate temeinic din interior de orgolii si visceralitati care, pana la urma, le-au distrus. Dupa ele n-a mai aparut nimic serios, desi toate partidele au incercat sa ne vanda marfa contrafacuta.

Sa luam marea alianta a Opozitiei (ajungem si la Putere, stati linistiti!). PSD, PNL si PC au construit USL bazandu-se exclusiv pe doua obiective: "jos Basescu!" si "cu orice pret, la putere!". Aceste deziderate nu sunt insa fundamentate pe niciun principiu comun, nu sunt dublate de nicio linie programatica sau doctinara serioasa.

Daca te uiti in programul USL, nu vezi decat o amestecatura de intentii bune si greu fezabile, daca nu chiar imposibile, care incarca sa impace prin evazivitate si capra social democrata si varza liberala sub patronajul lui Felix Motanul.

Aiureala asta nu are cum sa tina, caci, unele decizii nu pot fi mermelite la infinit: ori e cota unica, ori e impozit progrsiv, ori e stat liberal minimal, ori e stat asistential socialist, ori supravietuieste etatismul, ori tot efortul merge pe stimularea liberei initiative. Uselistii incearca sa mascheze toate aceste incoerente cu un discurs isteric antiputere, chiar si impotriva celor cateva initiative bune ale acesteia.

Si ce se va intampla cand acest discurs va disparea in mod natural prin, sa zicem, cucerirea puterii de catre USL? Ce se va intampla, adica, atunci cand actuala Opozitie devenita putere va fi doar fata in fata cu ea insasi si programul ei? Se va intampla ce se intampla in cazul tuturor aliantelor care nu au la baza decat un dusman comun si foamea de putere. USL se va face praf.

Dar e posibil ca pulverizarea sa vina chiar mai repede, caci deja impartirea candidaturilor pentru alegerile locale au zgaltait grav sandramaua social - liberala. La Iasi, PC ameninta sa mearga separat cu Tudor Ciuhodaru impotriva lui Gheorghe Nichita, iar, in replica, Victor Ponta ii invita pe consevatori sa mearga separat peste tot. PNL si PC il pregatesc pe Popescu Piedone impotriva lui Sorin Oprescu sustinut de PSD. Si nici n-am ajuns la colegiile pentru Parlament si/sau la perla coroanei, prezidentialele. Curat alianta solida si credibila, nimic de zis!

Puterea parea sa incerce si ea o pacaleala - Miscarea Populara. Adica un congolmerat de tip Alianta Civica, alcatuit din tot ce gaseste PDL prin debara, de la fundatii si ONG-uri la partide mumii de tip PNTCD, menit sa serveasca democrat liberalilor drept paravan electroal. Alt semn, alta culoare, alt nume, dar in spatele gardului proaspat vopsit sa stea acelasi leopard. Adica acelasi PDL, cu nimic mai breaz decat cel care astazi nu atinge 20% in sondaje, la fel de pesedizat, de corupt, de nedefinit doctrinar si de inconsecvent principial. Aceeasi Marie, alta palarie.

PDL nu are cum sa fie nucleul unei miscari reformatoare proaspete din cel putin trei motive. In primul, rand, pentru a juca acest rol ar trebui sa treaca el insusi printr-un proces de reforma, despesedizare si improspatare, care nici macar nu a inceput.

In al doilea rand, nu are lideri credibili si carismatici, precum cei care au fondat AC sau DA, si care sa transmita mesajul puternic al Miscarii.

Si, in al treilea rand, lipseste chiar acest mesaj. Sebastian Lazaroiu vorbea despre o noua ordine si modernizare. Vorbe mari si vagi care nu zic nimic concret, deci nu pot mobiliza. Alianta Civica si CDR au avut anticomunismul, DA a avut anticoruptia, Miscarea Populara nu are nimic si deci, nicio sansa.

Dar, dupa toate aparentele, Alba ca Zapada lui Lazaroiu a murit chiar inainte de a se naste cu adevarat, avortata tocmai de PDL. Greii partidului au facut alergie la Sebastian Lazaroiu pe care nu l-au acceptat ca potential lider si l-au ejectat (ejaculat in versiunea lui Marian Vanghelie) pentru a face politica asa cum stiu ei mai bine. Caci dupa ce cresc, oamenii mari incep sa prefere personajele negative si povesti.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#alianta PNL PSD, #candidati alegeri USL, #Miscarea Populara PDL , #reforma