Vara iresponsabilitatii noastre (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 18 Iulie 2011, ora 13:23
3137 citiri
Vara iresponsabilitatii noastre (Opinii)

Elena Udrea si Sebastian Lazaroiu vestesc remanierea. Dar nu acum pe caldura, ci mai la toamna, pe racoare. Emil Boc nu-i contrazice nici in privinta demersului, nici a termenului. Ca se impune remanierea guvernului care, dupa doi ani in care a avut ca prioritate absorbtia fondurilor europene, nu a reusit decat un procent ridicol de 3,7%, nu cred ca se indoieste cineva. Traian Basescu o vestea inca de luna trecuta.

Eu as zice ca se impune schimbarea intregului cabinet cu o asemenea contraperformanta. Nu exista niciun ministru performant in acest domeniu. Caci si procentul de 20% cu care se lauda Elena Udrea este, de fapt, o fictiune, fiind vorba preponderent despre bani inaintati de partea romana si foarte putini decontati de Bruxelles. Iar aceste sume avansate de Ministerul Dezvoltarii le includ si pe cele din programul Regio, suspendat de CE sub suspiciune de mari nereguli. Sa speram ca macar gala Bute va fi, pana la urma, decontata, caci atunci cand intra in discutie firmele din scandalul Ridzi cred ca avem toate motivele de suspiciune.

Dar de ce tocmai la toamna? Nu e neaparat un mister: pentru ca se intentioneaza infiintarea unui nou minister pentru fondurile europene, ceea ce presupune un vot in Parlament si coalitia nu are curajul sa convoace o sesiune extraordinara pe aceasta tema deoarece riscul unui esec este mare. Puterea nu poate conta pe prezenta si disciplina parlamentarilor ei nici in cadrul sesiunilor ordinare, ce sa mai vorbim despre ipoteza ca ar trebui sa-i adune de pe plaje insorite si, eventual exotice, de prin cochete case de vacanta din alte tari sau din interminabile sesiuni de shopping pe alte continente.

Dar explicatia aceasta e jalnica. Suntem pe marginea prapastiei, oficialii europeni isi manifesta public ingrijorarea, iar puterea din Romania isi savureaza relaxata vacanta, de parca in aceste luni timpul ar sta in loc. "Comisia ramane foarte preocupata in privinta nivelului foarte scazut al absorbtiei financiare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania, ce a atins doar 3%, o imbunatatire minora fata de precedentul 2% notat in scrisoarea mea anterioara", afirma presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-o scrisoare trimisa Guvernului Boc pe 23 iunie.

Ma intreb cum este posibil ca dupa un asemenea semnal de alarma o putere responsabila sa intre relaxata in vacanta de vara, amanand pentru toamna o decizie vitala. Tot oficialii europeni au socotit ca si sa ne apucam de maine sa absorbim fonduri in ritmul polonezilor, tot n-am reusi o rata mai mare de 50% pana la finalul actualului exercitiu bugetar. Si in functie de absorbtia de acum vom primi o cota mai mica sau mai mare in viitorul exercitiu bugetar. Sau, mai precis, o cota mai mica sau una si mai mica.

Cu fiecare zi pe care o pierdem, cota devine tot mai mica si nimeni in afara de dl. Barosso nu pare deranjat de asa ceva. Daca noul minister va fi infiintat abia in septembrie, pana sa devina cu adevarat functional vor mai trece inca cel putin doua luni. Si atunci vom fi in buza Sarbatorilor de iarna. In ianuarie de-abia ne revenim dupa ele, asa ca, in cel mai bun caz, cred ca aceasta noua structura ar putea tura motoarele prin februarie. Adica peste vreo 6 luni.

In plus, in privinta remanierii, am un deja vu. Anul trecut, tot in vara, Traian Basescu anunta tot o mare remaniere, tot pentru septembrie. A urmat evacuarea cu mari chinuri a doi dintre pilonii tripletei BVB, urmata de intarirea puterii in executiv a baronilor locali. Remanierea aceea nu a adus nicio imbunatatire a activitatii guvernamentale, ci doar o modificare a raporturilor de forte in cadrul PDL. Ma tem ca mai mult nu vom vedea nici de aceasta data, caci ministrii cu cele mai proaste rezultate sunt foarte puternici din punct de vedere politic.

Nu cred ca este admisibila o asemenea mostra de iresponsabilitate din partea unui guvern care cu fiecare zi pierduta mai ingroapa putin din viitorul Romaniei. Dar e vara, e cald, e vreme de vacante, cui sa-i pese de niste nenorocite de fonduri europene si o jumatate de an pierdute?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#remaniere guvern Boc, #Udrea Lazaroiu remaniere guvern , #remaniere