Opinii Dictatura de fier a mediocritatii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 13:46
5324 citiri
Opinii Dictatura de fier a mediocritatii

Dincolo de toate calculele politice, remanierea guvernamentala ne arata in toata splendoarea ei criza grava si cronica de competente de care sufera clasa politica din Romania.

De aceasta data, ea se manifesta in PD-L, insa daca privim la guvernele din umbra si la purtatorii de mesaj ai Opozitiei, nu avem niciun motiv sa credem ca PSD si PNL sunt autentice rezervoare de valori.

Problema nu este ca noii ministri sunt, in general, anonimi. Figurile consacrate si-au cam consumat credibilitatea si sunt extrem de uzate. Ar fi fost minunat daca PD-L ar fi aruncat in lupta profesionisti putin cunoscuti dincolo de limitele profesiei lor si putin mediatizati de televiziunile ce nu cauta substanta, ci scandal, profesionisti cu viziune si proiecte certe. De asa ceva am fi avut nevoie.

Au fost insa aruncati in guvern anonimi mediocri, care nu s-au remarcat cu mai nimic, nu pentru ca au fost prea ocupati sa faca treaba sau pentru ca ar fi fost sabotati de senzationalismul presei, ci pentru ca nu aveau cu ce sa se remarce. Ei nu sunt tehnocrati, ci politiceni, chiar parlamentari, avand o pozitie publica, cu mare vizibilitate. Din ea, niciunul nu a oferit vreo sclipire reformista, niciunul nu a scos la iveala vreun proiect remarcabil.

Cel mai aproape de acest profil este ministrul Comunicatiilor, Valentin Vreme, cu mai multe initiative in zona Telecom, calificate drept interesante de catre specialistii din domeniu. Daca ne uitam insa la bilantul proiectele ministrului Economiei, ne cutremuram: zero. Ion Ariton nu a fost in stare sa emita macar un proiect legislativ in zona sa de competenta.

Ion Nelu Botis, ministrul Muncii, a fost cu mult mai prolific. Insa cat timp proiectele domniei sale se refera la legiferarea zilei rugaciunii (nelucratoare desigur, ca fix de asa ceva duceau lipsa romanii) sau la interzicerea clonarii, bilantul real nu este foarte departe de al domnului Ariton, iar valoarea cam tot pe acolo.

Ne mai atrage atentia un lucru. Foarte multi dintre noii ministri au detinut functii de mare importanta, prin celebrele deconcentrate, prin guvern sau prin societati comerciale de stat, in perioada de maxima dominatie PSD sau PDSR. Ma intreb, cine putea fi director de filiala Petrom pe vremea guvernarii Nastase, asa cum a fost Ion Ariton?

Sau cine putea fi, asemeni actualului ministru al Finantelor, director de directie de Finante Publice in timpul aceleiasi guvernari, in care si femeile de serviciu erau dedicate PSD? Ca sa nu mai vorbim despre Valeriu Tabara, fost ministru PUNR in guvernul patrulaterului rosu, condus de Nicolae Vacaroiu. Isi poate imagina cineva ca pe acesti oameni se va baza marea reforma de dreapta a PD-L?

Sigur ca numirile respecta niste raporturi de forte in cadrul partidului, dar oare PD-L ar fi avut la dispozitie si autentici profesionisti, care au fost doar evitati? Sunt sceptica. Asa cum sunt sceptica in privinta rezervelor de competenta pe care le au si celelalte partide.

PNL pregateste guvern din umbra si sunt extrem de curioasa, cine vor fi, de exemplu, ministrii din umbra al Finantelor, al Economiei si al Sanatatii. Ce au prin dulapuri liberalii, ne-am lamurit pe deplin pe vremea cand erau singuri la guvernare. Cristian Adomnitei sau Mihai David nu sunt cu nimic mai breji decat ceea a pus acum PD-L in Palatul Victoria.

Intrebarea este valabila si pentru PSD, care nu mai dat un finantist de calibru de pe vremea lui Mihai Tanasescu. Iar daca ne uitam ce colectie de politruci, baroni sau oameni ai baronilor, a trimis PSD in guvernul Boc in 2009, nu avem niciun motiv de optimism.

Constantin Nita sau Ilie Sarbu nu sunt cu nimic mai valorosi decat Valeriu Tabara sau Ion Ariton. E drept, in guvernul Nastase au fost si cativa ministri cu greutate, in frunte cu premierul, dar s-au compromis total, intern si international, din cauza suspiciunilor grave de coruptie. Ma tem, asadar, ca Victor Ponta ar trebui sa fie foarte prudent cand, tocmai din fruntea PSD, imparte ministrii si ministeriabilii democrat liberali in hoti si prosti.

Cauza principala a acestei lipse cronice de oameni cu adevarat valorosi si onesti, care sa asigure o guvernare eficienta, este aceeasi in cazul tuturor partidelor: oamenii valorosi si onesti au fost indepartati sistematic de catre nulitatile cu tupeu.

Din nefericire, in general au facut cariera in acest domeniu oameni care, dupa ce au ratat in propriile profesii, au facut din politica ultima sansa de capatuire prin demagogie, minciuna si hotie.

Putinii profesionisti e calibru si onesti au supravietuit si s-au afirmat in mijlocul acestui borhot puturos. Cei mai multi au plecat de buna voie, mancand norii, iar cei mai tenace au fost sabotati temeinic pana la anihilare, caci nonvaloarea are alergie la valoare.

Si atunci de unde sa apara ministri competenti si corecti, cine sa asigure o guvernare coerenta si plina de viziune?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#remaniere guvern Boc, #valoare ministri guvern Boc, #noii ministri guvern Boc , #remaniere
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Nu trece zi fara un articol denigrator , defaimator la adresa PDL sau a premierului sau a Presedintelui Basescu . Ca asa ne-au invatat Securitatea de la Lovilutie incoace : defaimeaza si apoi fa ce vrei .