Opozitia a decis: Guvern de criza si declansarea de anticipate (Video)

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 15:12
9219 citiri
Opozitia a decis: Guvern de criza si declansarea de anticipate (Video)
Foto: Antena3

Partidele din Opozitie au stabilit in cadrul intalnirii de miercuri de la Palatul Parlamentului sa isi uneasca eforturile pentru a darama Guvernul Boc printr-o motiune de cenzura, urmand ca apoi sa constituie un guvern de criza care sa organizeze in 6 luni alegeri anticipate.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat la finalul discutiilor ca s-a cazut de acord ca PSD, PNL si PC sa aiba o colaborare mai intensa in cele doua camere parlamentare, sa se reuneasca periodic, in fiecare luni, si sa puna la punct o alternativa de guvernare.

In ceea ce priveste motiunea de cenzura, aceasta va fi redactata impreuna de PSD si PNL si va fi sustinuta de toti parlamentarii acestor partide, ai PC si de alti parlamentari ai puterii, care vor fi "convinsi" in urmatoarea perioada.

Opozitia a decis sa depuna motiunea de cenzura in momentul in care va fi sigura de succesul ei. Dupa caderea Guvernului Boc, PSD, PNL si PC vor forma un guvern de criza, a carui menire va fi sa adopte cateva masuri si sa organizeze, in primavara, alegerile anticipate.

Crin Antonescu a declarat ca printre aceste "masurile reparatorii" se afla cele referitoare la reducerea salariilor bugetarilor sau a "cresterii aberante a TVA", lasand sa se inteleaga ca acestea vor reveni la nivelurile anterioare.

Liderul liberal a mai declarat ca nu s-au discutat inca numele ministrilor sau al viitorului premier, care va prelua fraiele guvernului dupa ce Guvernul Boc va cadea, precizand doar ca acesta va fi "un independent cu credibilitate".

"E un pas important ca am convenit cu PSD si PC ca trebuie sa pregatit si pasul al doilea, acesta este castigul discutiilor de astazi", a conchis Antonescu.

Daniel Constantin (PC): Avem un singur 'foc', asteptam cu motiunea de cenzura

Liderul PC, Daniel Constantin, a declarat ca cele trei partide din Opozitie "stiu ce au de facut si dau o speranta romanilor".

El a adaugat la cele declarate de Antonescu anterior ca toate partidele din Opozitie vor vota motiunile simple depuse de fiecare dintre ele, si a subliniat ca motiunea de cenzura va fi depusa la momentul oportun, pentru a avea succesul scontat.

"Avem un singur 'foc' pe fiecare sesiune parlamentara", a explicat Constantin de ce nu se grabeste Opozitia sa depuna acum motiunea de cenzura.

La insistentele jurnalistilor, Daniel Constantin a precizat ca nu s-a luat o decizie cu privire la cel care va fi noul premier, in cazul in care Opozitia va reusi sa darame Cabinetul Boc, precizand ca nu acesta este momentul in care sa se dezbata o asemenea problema.

"Acum trebuie sa dovedim ca suntem o alternativa, ca suntem uniti", a adaugat liderul PC.

De asemenea, el a precizat ca, in cazul in care totul merge conform planului stabilit si Opozitia reuseste sa constituie o noua majoritate parlamentara, aceasta va prezenta noua propunere de guvern la Palatul Cotroceni.

"Daca presedintele va refuza, ne vom gandi si la alt gen de masuri", a avertizat liderul PC, referindu-se la o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Ponta: Trebuie sa oprim genocidul economic si social in care ne-au impins Traian Basescu si Emil Boc

Liderul PSD, Victor Ponta, s-a aratat multumit de rezultatele intalnirii cu colegii de Opozitie.

El a adaugat ca aceasta colaborare de la nivel central se va continua si in teritoriu, sub coordonarea celor doi secretari generali, Liviu Dragnea (PSD) si Radu Stroe (PNL).

"Daca motiunea de cenzura e adoptata, si facem tot ce tine de noi, propunerea este de a avea un guvern de criza cu mandat limitat pana in primavara anului viitor(...) Masurile ce vor fi luate de el sunt foarte clare: TVA 5% pentru alimente si constructii, 19% TVA, nu impozitam pensiile, nu mai facem taieri nediscriminatorii de salarii, masuri anticriza pe care un guvern de bun simt le-ar fi facut, nu si Guvernul Boc", a explicat Ponta.

Liderul social-democrat si-a exprimat inca o data dorinta ca in primavara anului viitor "sa ne intoarcem la oameni, sa ne dea increderea de care avem nevoie pentru a-i scoate din Parlament pe cei care si-au batut joc de ei, au candidat intr-un partid si s-au trezit in alta barca".

Cu toate ca a admis, astfel, implicit, ca doreste inlaturarea din Parlament a celor de la UNPR, Ponta a recunoscut si ca se bazeaza pe votul lor pentru a trece motiunea de cenzura.

"Noi va garanatm ca toti parlamentarii PNL si PSD vor vota motiunea. Dupa cum am mai anuntat, decizia politica a PSD luata in Comitetul Executiv a fost ca discutam si cu alti parlamentari, ca trecem peste anumite suparari, chiar si cu parlamentarii care ne-au deranjat, ca sa votam motiunea", a spus Victor Ponta.

Intrebat insistent de jurnalisti ce fel de premier va avea acest guvern de criza cu care Opozitia doreste sa preia Palatul Victoria, Victor Ponta a raspuns ca acest guvern va avea un mandat limitat, pana in primavara anului viitor, mai precis acela de a opri "genocidul economic si social in care ne-au impins Traian Basescu si Emil Boc".

Ponta a refuzat sa faca precizari clare cu privire la formatiunea politica din care va proveni noul prim-ministru.

"Poate pentru jurnalisti e important cum ii cheama pe ministri, X sau Y (...) Vom gasi si oameni buni care sa puna in practica aceste lucruri, pentru ca in primavara anului viitor urmeaza sa ne prezentam in fata oamenilor (...) Noi astazi am discutat despre ce trebuie sa faca un guvern de criza", a raspuns Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#remaniere guvern Boc, #Crin Antonescu motiune cenzura , #remaniere