Presa de azi: Boc V, uns de grupurile parlamentare ale PD-L

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 08:37
2572 citiri
Presa de azi: Boc V, uns de grupurile parlamentare ale PD-L
Foto: Romania Libera

Soarta Romaniei pare mai degraba guvernata de jocurile politice, nu de strategii de iesire din criza, iar trambitata reforma nu vine, premierul Emil Boc fiind lasat sa faca ce crede de cuviinta, dupa ce parlamentarii democrat liberali au fost de acord: sa se schimbe ceva, dar sa ramana totul la fel.

Gandul dezvaluie in editia de joi cum a reusit premierul sa stinga revolutia si sa impuna remanierea mica. Si Evenimentul Zilei anunta ca "revolutia" din PD-L se amana, desi Romania Libera se aventureaza, in editia de joi, sa arate care sunt cele doua fete ale viitorului guvern.

Adevarul titreaza in editia de joi ca "daca Boc a discutat cu mandatul pe masa inseamna ca nu are suficienta autoritate in partid", iar Puterea scrie ca Basescu va fi suspendat daca refuza premierul Opozitiei. Jurnalul National scrie in editia de joi ca Boc V a fost uns de grupurile parlamentare ale PD-L.

Gandul: Cum a reusit premierul sa stinga revolutia si sa impuna remanierea mica

Se pare ca premierul Emil Boc a trecut proba de foc. Doua optiuni au stat in fata conducerii PD-L si a parlamentarilor partidului, reuniunea de marti seara, de la Palatul Parlamentului: demisia intregului Cabinet si formarea unuia nou sau remanierea Executivului. A invins detasat a doua optiune, sustinuta de premierul Emil Boc si de greii Blaga - Videanu - Berceanu, scrie Gandul in editia de joi.

A fost o victorie lejera pentru Boc si ai sai si o infrangere pentru presedintele Traian Basescu, care ar fi preferat o restructurare a guvernului. Tocmai de aceea, le-a transmis oamenilor sai ca, la sedinta, sa ceara varianta maximala - demisia intregului Cabinet - ca sa obtina cat mai mult.

Doua optiuni au stat in fata conducerii PDL si a parlamentarilor partidului, reuniunea de marti seara, de la Palatul Parlamentului: demisia intregului Cabinet si formarea unuia nou sau remanierea Executivului. A invins detasat a doua optiune, sustinuta de premierul Emil Boc si de greii Blaga - Videanu - Berceanu.

A fost o victorie lejera pentru Boc si ai sai si o infrangere pentru presedintele Traian Basescu, care ar fi preferat o restructurare a guvernului. Tocmai de aceea, le-a transmis oamenilor sai ca, la sedinta, sa ceara varianta maximala - demisia

Emil Boc a jucat insa inteligent, aducand el primul in discutie posibilitatea demisiei intregului Cabinet si a depunerii mandatului sau de prim-ministru. "Acestea sunt variantele. Va ascult", a spus Boc, sigur pe el, conform unor participanti la discutii. Doar 6 lideri ai PD-L au avut curajul sa sustina demisia intregului guvern. Printre ei - Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Cezar Preda si, mai discret, Roberta Anastase. In cazul votului, doar Sulfina Barbu si Sever Voinescu si-au mai sustinut optiunea, acestora adaugandu-se Raluca Turcan, Zamfir Iorgus, Vasile Gherasim si Elena Udrea.

Jurnalul National: Boc V, uns de grupurile parlamentare ale PD-L

Premierul a fost mandatat sa faca schimbari in Guvern, functia sa ramanand neatinsa, anunta Jurnalul National in editia de joi.

Intalnirea premierului cu grupurile parlamentare ale PD-L, care a avut loc miercuri seara, nu a adus o clarificare in privinta numelor ministrilor care vor fi schimbati, dar a adus o certitudine: Emil Boc isi pastreaza functia.

Premierul a anuntat ca optiunea parlamentarilor a fost remanierea, ceea ce inseamna ca functia sa nu mai poate fi pusa acum in discutie. "Vom avea discutii in continuare in cadrul Colegiului Director, pentru a finaliza procesul de remaniere, potrivit Constitutiei, in urma consultariii dintre presedintele Romaniei si primul-ministru", a mai spus Boc.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a sustinut ca nu s-a suflat nici un cuvant despre ministrii care ar trebui schimbati, singurele aprecieri la adresa detinatorilor de portofolii fiind facute doar de premier. "A fost o discutie foarte sincera, iar la asa ceva se spun si lucrurile placute si neplacute. Nu s-au discutat persoane. Aprecierile legate de activitatea ministrilor le-a facut premierul si nu s-a facut o apreciere individuala", a spus Adriean Videanu, pufnindu-l rasul si pe el insusi.

Si Radu Berceanu s-a declarat multumit. "Foarte buna ideea remanierii. Am votat pentru ea. Nu am emotii", a spus el la finalul sedintei.

Evenimentul Zilei: "Revolutia" din PD-L se amana

Fata in fata cu ministrii, parlamentarilor PD-L le-a pierit, miercuri seara, cheful de "revolutie". N-a mai fost nevoie ca Boc sa-i puna sa aleaga transant intre demisia sa si o remaniere de catifea, pentru ca partidul i-a luat- o inainte, titreaza Evenimentul Zilei in editia de joi.

"V-ati sacrificat si pana acum, cu siguranta o s-o faceti si in continuare", ar fi demontat din start vicele Ioan Oltean, solutia propusa de deputatul Sever Voinescu care a cerut un nou guvern si un nou primministru. In final, Emil Boc a plecat cu un vot de incredere pentru a face noua echipa de la Palatul Victoria si cu o sacosa de chestionare pe care parlamentarii PD-L au bifat formal calificativele pentru actualii membri ai cabinetului.

Dupa cateva ore de discutii, problema s-a transat prin vot. Desi unii dintre senatori si deputati au cerut ca alegerea sa se faca la secret, premierul a insistat pentru vot deschis, pe motiv ca "trebuie sa ne privim in ochi".

Variantele au fost puse pe masa in ordine: depunerea mandatului sau remaniere. In primul caz, doar 6 voturi pentru - intre care Sever Voinescu, Sulfina Barbu si Roberta Anastase, si 12 abtineri. Pentru pastrarea premierului in pixul caruia sta remanierea, niciun vot impotriva.

"Important este ca s-a votat cu majoritate convenabila sustinerea grupurilor parlamentare pentru un guvern PD-L si pentru premier", a tras concluzia senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru.

Adevarul: Daca Boc a discutat cu mandatul pe masa inseamna ca nu are suficienta autoritate in partid

Desi poate el doarme linistit ca are scaunul asigurat, analistii politici cred ca Emil Boc nu are suficienta autoritate in partid. Adevarul scrie in editia de joi ca lipsa de autoritate asupra propriilor subordonati pe linie de partid se dovedeste prin faptul ca a discutat timp de cinci ore cu mandatul pe masa.

"Daca a facut acest lucru, a fost o forma de presiune. Inseamna ca nu mai are suficienta autoritate asupra grupurilor parlamentare. Daca propunerea de depunere a mandatului a venit de la parlamentarii PD-L, asa cum s-a zvonit initial, este interesant de vazut cine a propus acest lucru", a declarat analistul politic, Cristian Parvulescu.

Acesta este de parere ca este interesant de vazut ce se intampla in perioada urmatoare cu cei 12 parlamentari care s-au abtinut, daca vor parasi partidul si cum vor vota la motiunea de cenzura care va fi depusa de PSD. "Au existat 12 parlamentari care s-au abtinut de la vot, ceea ce ar putea insemna construirea unuei aripi radicale in interiorul partidului", a adaugat acesta.

Romania Libera: Care sunt cele doua fete ale viitorului guvern

Romania Libera dezvaluie in editia de joi care ar putea fi cele doua fete ale viitorului Guvern.

PSD si PNL au hotarat sa sustina un guvern de criza cu misiunea de a declansa alegeri anticipate. In cazul unei motiuni de cenzura castigatoare in octombrie, remanierea Cabinetului Boc ramane fara efect.

In timp ce PD-L face eforturi sa explice de ce unii ministri trebuie dati afara, iar premierul Boc trebuie sa ramana in functie, PSD si PNL au hotarat sa colaboreze la alcatuirea unui guvern de criza. Acesta ar urma sa fie investit dupa preconizata victorie a motiunii de cenzura si ar trebui sa administreze tara pana la alegerile parlamentare anticipate, in primavara lui 2011.

Puterea: Basescu va fi suspendat daca refuza premierul Opozitiei

Si Puterea face in editia de joi o analiza a viitorului.

Liderii Opozitiei au decis miercuri, intr-o intalnire avuta la Parlament, sa-l suspende pe presedintele Traian Basescu, daca acesta nu va accepta sa nominalizeze in fruntea Guvernului premierul agreat de noua majoritate care se va forma dupa debarcarea Cabinetului Boc.

Surse participante la intalnirea de la Parlament au declarat ca liberalii au cerut ca motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc sa fie introdusa cat mai rapid.

Social-democratii au respins o astfel de varianta, argumentand ca in acest moment nu s-a strans numarul necesar de parlamentari pentru ca motiunea de cenzura sa fie incununata de succes. Victor Ponta a pledat pentru ca o astfel de procedura sa fie declansata dupa Congresul extraordinar al PSD din luna octombrie, unde va fi prezentata oferta electorala a social-democratilor pentru scoaterea tarii din criza.

In privinta formulei de la Palatul Victoria, liderii Opozitiei au decis ca acest "guvern de serviciu", care se va forma dupa debarcarea Cabinetului Boc, sa fie format din reprezentantii PSD, PNL si PC si nu din tehnocrati, varianta avansata in urma cu cateva luni de catre liberali. In privinta premierului nu s-a luat o decizie, mergandu-se pe varianta unui independent care sa multumeasca ambele tabere.

"In legatura cu premierul, va fi un prim-ministru convenit, pozitia PNL o cunoasteti, trebuie sa fie un prim-ministru independent, cu credibilitate, pentru ca este esential in acest moment, un moment greu pentru Romania, ca primul-ministru sa fie un om de mare credibilitate publica", a explicat Antonescu. Misiunea viitorului Executiv va fi sa organizeze alegerile anticipate in primavara lui 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#remaniere Guvern Emil Boc, #lista remaniere prezentata joi , #remaniere
Comentarii
Poza Arthas
Arthas
rank 4
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Gainatzul guvernarii actuale este sconcs prin bashescu pompos pentru a crea iluzii datatoare de zperantza pentru natzi.a romulana. Haiducii vor fi condusi cu pusca mai departe pentru umplerea chimirelor late ale clanurilor care trensforma tara in cenusha