Traian Basescu: Avem nevoie de inca un an de austeritate

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 12:20
6786 citiri
Traian Basescu: Avem nevoie de inca un an de austeritate

Traian Basescu a declarat vineri, dupa depunerea juramantului de catre noii ministri, ca acestia trebuie sa aiba "capacitatea de a le explica romanilor ca avem nevoie de inca un an de austeritate".

Cei sase noi ministri ai Guvernului Boc au depus juramantul, vineri, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Este vorba de Valeriu Tabara care a preluat portofoliul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Ialomitianu - Ministerul Finantelor Publice, Nelu Ioan Botis - Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Valerian Vreme - Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ion Ariton - Ministerul Economiei si Anca Boagiu - Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Prezent la eveniment, presedintele Traian Basescu le-a multumit ministrilor remaniati din Guvernul Boc.

"As incepe prin a multumi celor sase ministri care pleaca din Cabinet, un Cabinet care in pofida tutur dificultatilor reuseste sa tracteze Romania din criza inspre crestere economica", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a precizat ca a fost nevoie de aceasta remaniere si i-a asigurat pe noii membri ai Guvernului ca vor avea parte de sprijinul sau.

"Dupa numai cateva luni de guvernare a fost nevoie de o remanere consistenta. Guvernul a facut tot ce a putut dar am intrat in aceasta criza economica puternica", a afirmat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa precizeze ca toate masurile luate de Executiv au fost necesare pentru ca Romania sa nu intre in colaps financiar.

"Toata lumea a spus ca premierul si presedintele nu au inima, nu se gandesc la oameni. Dimpotriva. Ne gandim la oameni, la Romania. Am luat masuri care trebuiau luate pentru ca Romania sa nu intre in colaps financiar. Nu accept ideea ca Guvernul nu ar fi facut ce trebuia in perioada de criza. Guvernul a trebuit sa ia masuri nepopulare", a precizat Basescu.

Avem nevoie de inca un an de austeritate

In opinia sefului statului, este nevoie de inca un an de austeritate si solidaritate pentru ca economia Romaniei sa creasca.

Potrivit acestuia, austeritatea ar trebui sa caracterizeze activitatea Guvernului, dar si a fiecarui roman, in anul 2011, estimand o crestere economica de 1-2%.

"Cer Guvernului dar si dumneavoastra ca proaspat ministri sa fiti solidari pentru masurile de austeritate care trebuie sa continue. Avem nevoie de inca un an de solidaritate si austeritate. Vom avea o crestere de 1-2% in 2011, dar sper intr-o crestere de 3-4% daca Guvernul continua masurile de austeritate", a precizat Traian Basescu.

"Macar in perioada de austeritate, aplicati austeritatea pentru toti. Atat va cer, domnule prim-ministru, in modul cel mai ferm", i-a spus Traian Basescu premierului, la finalul ceremoniei de depunere a juramantului de catre noii ministri.

Vladescu si Seitan, criticati de Basescu

Presedintele Traian Basescu le-a cerut noilor ministri ai Muncii si Finantelor sa nu repete eroarea facuta de predecesorii lor in august, cand au acordat stimulente propriilor angajati, caracterizand acest gest drept "o sfidare" a opiniei publice.

Presedintele a spus ca i-a fost greu sa accepte plata stimulentelor, luna trecuta, in cele doua ministere, ca si cand ar fi adus bani la buget sau ar fi eradicat munca la negru.

"Mi-a fost foarte greu sa accept plata stimulentelor din Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor. Cer ca plata stimulentelor sa nu mai fie facuta in aceste ministere. Mi se pare inadmisibil ca anumite sectoare sa-si prezerve favoruri care nu se justifica. De aceea va cer ferm, domnilor ministri ai Muncii si Finantelor, sa nu repetati eroarea facuta de predecesorii dumneavoastra in luna august", a adaugat Traian Basescu.

Traian Basescu a semnat decretele de numire in functie a noilor ministri

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretele de numire in functie a noilor ministri propusi de premierul Emil Boc.

Primul ministru a anuntat, joi, lista ministrilor pe care PD-L a decis sa ii inlocuiasca din Guvern. Mihail Dumitru (Agricultura), Sebastian Vladescu (Finante), Mihai Seitan (Munca), Gabriel Sandu (Comunicatii), Adriean Videanu (Economie) si Radu Berceanu (Transporturi) au fost remaniati.

Premierul Emil Boc a declarat, joi seara, la sfarsitul sedintei Colegiului Director al PD-L, ca au fost remaniati sase ministri si a precizat ca, pentru a lua aceasta decizie, a utilizat experienta colegilor parlamentari, dar si expertiza de specialitate a colegilor propusi sa-i inlocuiasca pe ministrii remaniati.

Seful Executivului a mentionat insa ca unii ministri au fost remaniati la cerere.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#remaniere guvern, #remaniere guvern Boc, #remaniere guvernamentala , #remaniere
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
ok, le acordam acele 100 zile de gratie, 100 tage gnadenfrist (100 day grace period)?
Poza ulivia
ulivia
rank 1
PRESA STRAINA SPUNE DESPRE "REMANIERE CA ANUNTA COLAPSUL GUVERNULUI NEPOPULAR AL ROMANIEI.