Ce pericole aduce regionalizarea lui Basescu (Opinii)

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 18:53
4200 citiri
Ce pericole aduce regionalizarea lui Basescu (Opinii)

Propunerile prezidentiale privind reorganizarea teritorial-administrativa a tarii au avut efectul unui trasnet iscat din cerul senin. Si credem ca nici acum romanii de varii culori politice, etnice si temperamentale, nu s-au dezmeticit de-a binelea.

Nu ca acest lucru n-ar mai fi fost enuntat si anterior, dar era vorba doar de niste proiectii cvasi-utopice, niste deziderate care urmau sa capete contur undeva peste ani si ani, intr-un viitor incert si nebulos, ca sa nu rostim sintagma cu "pastele cailor".

Iata insa ca regionalizarea fierbe si tinde sa arda etapele pe care ni le-am fi putut imagina si se contureaza ca un eveniment cu aplicabilitate imediata, nu in viitorul indepartat, nu poimaine, ci chiar maine, daca se poate chiar la proximele alegeri locale. Ca nu se mai discuta, nu se pritoceste in parlament, nu se organizeaza referendumuri, ci se executa prin asumarea raspunderii guvernului. Zis si facut!

Ma tem insa ca lucrurile nu sunt deloc atat de simple, precum pot ele sa apara la o prima vedere si la un prim demers. Ca drumul nu va fi atat de neted si fara hartoape precum spera initiatorii. O schimbare de o asemenea amploare si cu efecte atat de imprevizibile nu poate fi facuta, credem, de azi, pe maine. Desi recunosc ca la inertia traditionala a societatii romanesti, doar revolutiile pot sa produca oarece schimbari.

Motivatiile presedintelui sunt seducatoare, la o prima lectura. O mai buna absorbtie a fondurilor europene in unitati administrative mai cuprinzatoare si mai potente din punct de vedere economic, diminuarea aparatului birocratic, rarirea hotilor si dinamitarea traditionalelor "famiglii" consolidate la nivelul judetelor de astazi, care capuseaza temeinic banul public. Abolirea unor structuri organizatorice consacrate si consolidate in regimul de trista amintire.

Fiecarui argument i se poate da insa si o replica pe masura. Judetele nu sunt inventii comuniste, ci dimpotriva, o revenire la o forma de impartire teritoriala interbelica. Dupa instaurarea socialismului, Romania a adoptat formula sovietica a regiunilor si a raioanelor. La revenirea organizarii pe judete s-a motivat, si cu drept temei, ca se urmareste o dezvoltare mai armonioasa in profil teritorial, intrucat capitalele regionale monopolizau majoritatea resurselor zonei. Un risc care ramane valabil si conform noii viziuni.

Probabil ca mecanismele de finantare a unor mari proiecte se vor optimiza, insa nu este deloc sigur ca se vor baga mai putin mainile in banul public. Este posibil ca hotii sa fie mai putini, dar mult mai mari. "Famigliile" se vor reface si se vor cimenta mai repede decat se poate crede. Dovada ar fi ceea ce se intampla sub aspectul coruptiei si traficului de influenta in mandra noastra capitala damboviteana. Va trebui mers cu desaga ceva mai plina si mai asortata si in noile capitale de judet.

Daca obiectia invocata de USL cu privire la costurile preschimbarii buletinelor , permiselor sau placutelor de inmatriculare este ridicola, chestiunea distantei fata de centrele noilor unitati administrativ-teritoriale este reala si obiectiva. Pentru ca directiile si inspectoratele judetene, adica asa-zisele deconcentrate, se vor muta la ani-lumina de cetatenii pe care trebuie sa-i serveasca.

Va fi absolut obligatoriu ca acestea sa aiba extensii in teritoriu si astfel, pe usa din dos, vechile structuri se vor perpetua. Nu pot exista asemenea regiuni, de intinderea unei tari mici, fara subdiviziuni teritorial-administrative.

Se pare insa ca UDMR va rezolva, cel putin deocamdata, dilema. Uniunea nu este de acord cu inglobarea zonelor secuiesti in regiunea Centru, cu capitala la Brasov. Ea vrea refacerea vechii regiuni autonome. In prima varianta, UDMR va vota in favoarea motiunii de cenzura pe care o va initia opozitia. A doua varianta este inacceptabila si sinucigasa pentru orice partid romanesc care ar sustine-o. Si-atunci... mai stam si mai cugetam.

Probabil ca solutia mai viabila ar fi totusi ca judetele sa ramana si ca actualele regiuni de dezvoltare sa dobandeasca personalitate juridica si atributii clare in domeniul economic si social. Dupa un model care este de altfel destul de uzitat in tarile occidentale. Reducerea birocratiei este la indemana executivului oricand si oriunde.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#reorganizare teritoriala Romania, #regionalizare Romania, #regiuni noi Romania , #reorganizare teritoriala Romania