Baronul, specia daunatoare in bataia pustii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 Iunie 2011, ora 12:06
4650 citiri
Baronul, specia daunatoare in bataia pustii (Opinii)
Foto: presaonline.com

Desi nu prea au cum sa recunoasca deschis, liderii Opozitiei nu au niciun motiv sa fie nemultumiti de amenintarea letala care-i paste pe baronii din toate partidele.

Dimpotriva, eventuala reusita, macar partiala, a acestei reforme in egala masura administrativa si politica ar restaura o parte dintre puterile pierdute de centru in favoarea jupanilor locali, care in ultima vreme ajunsesera sa aiba cuvantul decisiv in fiecare partid.

Credeti, de exemplu, ca Victor Ponta are curajul sa ridice glasul in fata unui Dragnea, Oprisan, Constantinescu sau a unui Mazare, de exemplu? Nici in vis. Si sa vrea sa faca altfel, politica PSD este aservita total intereselor baronilor din teritoriu. Dar nu este vorba numai despre presedinti de paie cum este domnul Ponta. Si lideri grei au mari dificultati sa se impuna in fata baronilor.

Ion Iliescu i-a tot mustruluit, dar a pierdut batalia cu ei si inca pe vremea cand nu aveau nici pe departe puterea pe care o au acum. Traian Basescu sparge cu greu frontul intereselor lor comune, nu reuseste intotdeauna ce-si propune chiar daca depune eforturi uriase. Caci nu numai ca nu mai sunt controlati de la centru, ei au ajuns chiar sa controleze centrul, inclusiv in chestiuni guvernamentale.

In primele Guverne Boc ei controlau direct principalele portofolii, dupa remanierea din septembrie si-au trimis reprezentantii. Iar razboaiele dintre ei pentru fiecare minister pus in joc este titanica. Nu vor baronii premier tehnocat? Nu au premier tehnocrat. Vrea premierul vot pentru o lege, impotriva unei motiuni sau la conventie, pentru un nou mandat, trebuie sa verse tainul catre baron ca sa-si cumpere sprijinul.

Dar de unde au aparut si pe ce se bazeaza uriasa putere a baronilor? Aparitia lor a fost, pana la urma, un efect pervers al descentralizarii declansat in vremea lui Adrian Nastase. Descentralizarea a devenit in principal descentralizarea coruptiei. In virtutea ei, liderul local al partidului de guvernamant, de cele mai multe ori presedinte de Consiliu Judetean, a avut tot mai multe de impartit si, implicit, a capatat tot mai multa putere. Puterea i-a adus tot mai multi bani, mai mare control asupra firmelor si asupra primarilor din zona lui de influenta.

Presedintele de Consiliu Judetean a ajuns treptat un fel de Dumnezeu local, care taie si spanzura, face si desface, da si ia, numeste si destituie. Parlamentarii n-au mai fost impusi de la centru in filiale, ci invers, iar ei raman fideli jupanului. De aceea, decizia politica in chestiuni esentiale nu mai este dictata de conducerea centrala, ci tot de baronet, care poate pica legi sau guverne fara foarte mare efort.

Evident baronul este nodul coruptiei locale, caci toate contractele importante din judet trec prin pixul sau si cine nu pupa inelul isi ia adio de la banul public. Dar asta l-a facut pe baron si prinicipalul finantator al partidelor, cheia imensei sale puteri. De ce credeti, spre exemplu, ca il jeleau pesedistii pe Nicolescu de Arges? De ce credeti ca pe Falca nu-l va ajunge in veci niciun criteriu de integritate?

Baronii nu au, cu adevarat, culoare politica. Liviu Dragnea, Constantin Simirad, Gheorghe Stefan au schimbat barca fara nicio problema shimband practic culoarea politica a intregului judet. Baronii nu sunt cu adevarat dusmani intre ei, cel mult competitori. Stiti doar vorba aceea, intre hoti sa fie cinste. Ei se respecta reciproc, clientii cei mai mari sunt comuni, isi continua si isi completeaza politicile in interes comun tranpartinic. Acum, de exemplu, baronii USL se lupta la baioneta contra reorganizarii, dar nici cei din PDL nu sunt pasivi. Traian Igas, omul lui Falcone de Arad, si Elena Udrea de Bucuresti recomandau abandonarea proiectului de reorganizare, intr-un document a carui autenticitate nu au negat-o niciodata.

Interesul ultim al baronilor de toate culorile este sa mulga cat mai bine, pana la ultimul banut, bugetul, nu numai al tarii, ci si ce pot ciuguli din banii europeni. De aici se pare insa ca li s-a tras, caci restul Europei a depasit demult stadiul feudal. Coruptie exista peste tot, dar baroni avem doar noi.

Daca pana la urma Consiliile Judetene si toate deconcentratele judetene vor fi desfiintate, baronul va ramane fara hrana si abia atunci va incepe lupta fratricida pentru supravietuire. Vor ramane cam 8 de partid si nu cred ca vor fi mai puternici decat acum, dimpotriva. Caci cu cat sunt mai putini, cu atat sunt mai usor de supravegheat. Disparitia baronetului ar fi o prima sansa ca politica romaneasca sa reintre, macar organizatoric, pe un fagas nomal in care centrul si teritorul sa-si aiba fiecare locul sau, iar ierarhiile sa fie cele firesti. Ma tem insa ca pana acolo va curge mult sange politic.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#reorganizare teritoriala baroni locali, #reforma baroni locali , #reorganizare teritoriala Romania