Ziare.com

CCR: Legea descentralizarii e neconstitutionala - Se intoarce in Parlament

de Camelia Badea
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 14:38

   

CCR: Legea descentralizarii e neconstitutionala - Se intoarce in Parlament
Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca Legea descentralizarii este neconstitutionala, judecatorii acceptand o parte din argumentele invocate in sesizarea depusa de parlamentarii Opozitiei.

Legea se va intoarce in Parlament pentru a fi pusa in acord cu motivatia CCR, dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

Conform comunicatului remis presei de CCR, decizia a fost luata in unanimitate.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala:

1. Cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate intrinseca si a constatat ca Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica, in ansamblul ei, este neconstitutionala.

Curtea a retinut incalcarea:

- principiului autonomiei locale, in privinta trecerii bunurilor din domeniul privat al statului in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, fara exprimarea consimtamantului autoritatilor administratiei publice locale/judetene;

- regimului constitutional al proprietatii, in privinta transferului masiv de bunuri din domeniul public/privat al statului, in domeniul public/privat al unitatilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la regulile de drept comun in materie, fara o identificare conform legiilor in vigoare a bunurilor in cauza;

- exigentelor de claritate, precizie si predictibilitate a legii prin reglementarea contradictorie a drepturilor care se transfera/constituie prin lege (de proprietate/de administrare), lipsa de corelare cu ansamblul normativ in materie si cu reglementarile din care sunt preluate competentele descentralizate, reglementarea unor structuri descentralizate carora nu le este conferita nicio atributie (comisiile judetene ale monumentele istorice) cu mentinerea in paralel a structurilor care au format obiectul descentralizarii (comisiile zonale ale monumentelor istorice) ;

- principiului legalitatii, prin nerespectarea cadrului legal in materia descentralizarii si a proprietatii.

2. Cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a respins criticile de neconstitutionalitate extrinseca a Legii privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica", se arata in comunicatul CCR.

Descentralizare in cateva luni

Legea descentralizarii a fost adoptata prin angajarea raspunderii de catre Guvern in noiembrie 2013. PDL a sesizat Curtea Constitutionala atat cu privire la modalitatea de adoptare a legii, cat si la unele prevederi.

Initial, CCR trebuia sa ia o decizie in 11 decembrie, dar discutarea subiectului s-a amanat pentru ca dosarul contine nu mai putin de 4.000 de pagini de documente.

De altfel, vineri dimineata, presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat ca legea descentralizarii a fost cel mai voluminos dosar pe care Curtea Constitutionala l-a avut in lucru.

Amanarea luarii unei decizii l-a nemultumit pe premierul Ponta si, intrebat de jurnalisti cum comenteaza, Augustin Zegrean a replicat vineri: "Stiti sa-si fi aratat vreodata multumirea fata de Curte?".

In sesizarea depusa de parlamentarii PDL se arata, printre altele, ca "proiectul incalca articolul care consacra unitatea statului roman (...) legea permite transferul de proprietate intre unitatile administrativ- teritoriale fara hotarare de Guvern (...) legea incalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constiutionale in ce priveste purtatorii autonomiei locale care sunt consiliile locale si primarii".

De coordonarea procesului redactarii si adoptarii acestei legi s-a ocupat vicepremierul Liviu Dragnea (PSD). Conform datelor prezentate de acesta, in urma acestui proces aproximativ 14.000 de oameni urmau sa lucreze in institutiile descentralizate, fiind preluati din subordinea ministerelor si intrand in subordinea autoritatilor locale. Descentralizarea va presupune si transferul a circa 2.000 de imobile din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale.

Cum reactioneaza Puterea si Opozitia

Deputatul UNPR Eugen Nicolicea s-a aratat increzator ca legea va intra totusi in vigoare, cu cateva modificari. El a declarat la postul B1TV ca odata inlaturate cateva articole sau altele puse de acord cu ce au decis judecatorii CCR, legea devine constitutionala.

Intrebat in cat timp se vor intampla toate astea, Nicolicea a reamintit ca Parlamentul va incepe sa lucreze la aceasta lege dupa ce vor fi publicate in Monitorul Oficial atat decizia CCR cat si motivarea ei. O problema insa va fi in Parlament, pentru ca regulamentul nu prevede un termen de rezolvare a neconstitutionalitatilor, Eugen Nicolicea precizand: "Probabil ca vom modifica regulamentul".

De partea cealalta a baricadei politice, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a catalogat decizia de astazi a CCR drept o "victorie politica" in conditiile in care este intoarsa la Parlament "o lege care ar fi produs o mare dezorganizare".

"Trebuie pornit de la zero, in baza unui dialog politic cu opozitia", a mai sustinut fostul ministru al Justitiei, exprimandu-si convingerea ca trebuie parcurse mai multe etape pentru a se asigura functionalitatea institutiilor descentralizate si resursele de care acestea au nevoie, si abia in etapa finala sa se treaca la regionalizare reala.

"In alte tari regionalizarea s-a facut in 2-3 ani, aici a fost facute in cateva luni de vicepremierul Dragnea, pentru a bifa o activitate din programul politic", a mai punctat Catalin Predoiu.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11298 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
37 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si tocmai acum premierul e rapit...

Sa gasim repede bani de rascumparare, ca altfel ramanem nedescentralizati.
Voiculescule, tu ai bani si ai vazut ca te tuca prin Gadea. Plateste si adu-l pe premier inapoi.

 

 

Tot Basescu e de vina. De ce ? D-aia !

Daca el a zis "alba" Ponta e sigur ca e "neagra"; a spus-o chiar el (prima sustinere a lui cu Rosia Montana).

 

 

@Constant

Cred ca am intrat deja. Vezi doar reactiile externe la politica de guvernare dusa de Ponta sau la activitatea legislativa a Parlamentului. De 2 ani de zile, de cand este USL la putere, in Romania nu s-a miscat nimic inainte, ci doar inapoi. Ar fi fost excelent daca am fi tat pe loc, daca Romania isi mentinea pozitia si imaginea avuta in 2012. Din 2012 pana in prezent s-au stricat atatea incat trebuie sa vina Occidentali sa ne arate obrazul.

 

 

@elena7777777

"CA SI" ? bai nene de unde scoateti limbajul asta de ***."CA Si".

 

 

george2,copilul,Apollo13,

maxi,bengosul,pokl,mister pedro si ceilaliti lingatori de anusuri rosii,unde ati disparut zmeilor,v-a dat Ponta ordin sa va ascundeti, inainte de a fugi din tara asa cum face tot timpul cind el si USL o comit grav?

 

 

romnia e in razboi de faramitare a tarii ?!

si noua de ce nu ne spune nimeni ?! ce frumos va fi cand vom intra cu pasaport in baseland,sau vom importa faina de la trita fanitaland !!! se distruge romnia de buna voie si nesiluita de nimeni ! sunteti multumiti,miticilor de cluj de faptele de vitejie a piticului poc ?!

 

 

@Banul

- mai bine "pe loc", decat la vladivostok!lol.

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor