Inca o teapa pentru romani (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 13 Iunie 2011, ora 18:30
10494 citiri
Inca o teapa pentru romani (Opinii)
Foto: adevarul.ro

Romania este tara unde nimic nu se termina niciodata. Cu o asemenea trasatura definitorie, e de-a dreptul uimitor ca am reusit totusi sa pastram o oarecare coerenta la nivel politic necesara aderarii in Uniunea Europeana si in NATO. Dar aici clasa politica a respectat mai degraba o vointa populara covarsitoare, iar bunavointa tarilor vestice a consfintit o realitate care nu exista si nu va exista curand.

Dupa implinirea acestor doua obiective - rezultat al unei colaborari inconstiente si fortate intre partidele politice - agenda publica politica a ramas fara prioritati. Marile teme ale modernizarii si reformarii Romaniei au fost asumate de Traian Basescu si de catre PDL. Dintre toate promisiunile electorale, descentralizarea, debirocratizarea si modernizarea Romaniei au fost alese drept noile teme ale prezentului de catre Traian Basescu si PDL.

Ca si cum criza economica ar fi fost rezolvata definitiv, ca si cum toate celelalte probleme mari ale Romaniei - coruptia, depolitizarea institutiilor statului, curatenia din vami si aderarea in spatiul Schengen - ar fi fost toate duse la bun sfarsit, a devenit acum, brusc, o urgenta regionalizarea Romaniei. Traian Basescu a scos aceasta noua jucarie intr-o seara din buzunar, i-a aratat-o lui Emil Boc, iar premierul a venit a doua zi dimineata si a prezentat-o poporului.

Nimeni nu s-a intrebat daca aceasta regionalizare - comasarea judetelor in opt mari regiuni - nu inseamna, in realitate, o si mai mare centralizare. Ironica posibilitate, din moment ce descentralizarea a fost si a ramas inca una dintre temele majore de campanie politica a presedintelui. Ca PDL nu prea intelege ce se intampla in realitate, ca Emil Boc nu stie de ce, de unde si cand va pune in practica regionalizarea Romaniei nici macar nu mai conteaza.

Nici premierul si nici presedintele nu au prezentat informatii exacte si nici vreo harta a noii Romanii regionalizata. Nimeni nu stie cat va costa, cand va incepe si cand se va termina. Am curaj sa pun pariu ca, in afara de Traian Basescu, nimeni nu stie nici pentru ce se face acum aceasta regionalizare. Dupa ce pretextul cu banii si fondurile de la UE a cazut, fiind devoalat ca o minciuna, nu au mai ramas prea multe argumente in picioare pentru a sprijini strania si brusca aparitie a regiunilor.

Cum ne-am luat gandul de a mai putea fi primiti in Schengen anul acesta, nestiindu-se prea bine nici daca vom fi acceptati in 2012, cum operatiunea arestatii din vami nu a dat niciun rezultat, iar arestatii se intorc toti acasa, trebuia poate sa apara o noua tema care sa tina clasa politica ocupata, Opozitia in sah, iar poporului sa-i fie oferita iluzia ca presedintele si partidul sau lucreaza de zor pentru modernizarea tarii.

In acest caz, pacatul cel mai mare este ca regionalizarea, care nu va avea loc probabil niciodata, este chiar si la nivel de teorie mai degraba o centralizare decat o descentralizare. Orice castig spera sa aiba democrat liberalii prin reincalzirea temei electorale a baronilor PSD si PNL - care nici macar nu-i intrec pe cei ai PDL in golanii - schimbarea hartii Romaniei nu va ajuta pe nimeni cu adevarat. Nici electoral, nici la urne nu va aduce mai multe voturi, ci produce doar mult zgomot.

Iar daca acesta este singurul castig sigur si, pana acum, unicul efect vizibil, poate ar trebui sa luam in calcul posibilitatea ca cineva isi doreste doar atat. Zgomot si haos, pentru nimicirea a tot ce a mai ramas coerent si credibil. De castigat vor avea de castigat doar cei care in prezent au ramas fara credibilitate si fara onoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Emil Boc premier, #regionalizarea Romaniei, #Traian Basescu presedinte, #reforme administrative, #modificarea Constitutiei , #reorganizare teritoriala Romania