Contraatacul furibund al baronilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 06:23
6505 citiri
Contraatacul furibund al baronilor (Opinii)
Foto: ziare-pe-net.ro

In spatele perdelei de fum a nationalismului revigorat brusc, reorganizarea administrativ teritoriala incepe sa se dezumfle incet si trist, salvata de scarboasa alianta transpartinica a baronilor.

Deocamdata, tema a fost grav parazitata. Reorganizarea nu mai este despre birocratie, baroni, clientela si folosirea banului public autohton si european. Nu, reorganizarea a devenit despre romani si maghiari, care maghiari ar vrea sa-si faca o mica Ungarie in inima Romaniei cu intentia clara de a o arunca peste granita cu o prastie pentru care toti isi vor dona elasticul de la chiloti. Iar daca nu vor reusi sa obtina pretiosul proiectil bun de lipit cu saliva la harta vecinilor, sunt gata sa dinamiteze Coalitia.

Nu e un secret ca pentru UDMR Tinutul Secuiesc este foarte important din punct de vedere electoral. Daca tot n-au facut mare lucru pentru buzunarele si stomacele maghiarimii majoritare in doua dintre cele mai sarace judete ale Romaniei, atunci macar sa-i gadile orgoliul national, sa le tina de foame la alegeri, in timp ce baronii UDMR, la fel ca ai celorlalte partide, jumulesc bugetul. Dar nici PDL nu negociaza la sange, asa cum ar negoia sa zicem, protofolii sau posturi in deconcentrate. Totul pare mai degraba cu un joc de tipul: "alearga-ma, ca sa ma impiedic".

Asa ca nici n-au inceput bine discutiile din Colaitie, ca au inceput sa curga si ajustarile. Cele 8 regiuni ar putea deveni 12, asumarea raspunderii guvernamentale pe proiectul de reorganizare pare sa fi fost abandonata, ba chiar se aude ca nici n-ar mai urma sa fie desfiintate judetele, iar pe ecranul RTV sta scris pe galben de breaking news - "PDL cedeaza in fata UDMR", ca sa tremure pipota de orgoliul ranit al romanului verde. Nimeni nu asculta argumentele primarilor, inclusiv cei din Opozitie, care sustin reorganizarea, sufocati de mafiile de la Consiliul Judetean si de la prefectura, ci doar tanguielile baronilor si oamenilor lor.

Iar rezultatul e fix cel scontat - compromiterea ideii de reorganizare administrativ teritoriala. Asa ca in loc sa discutam despre cat ne costa zilnic baronetul, ne apuca lesinul la gandul costului reorganizarii. In loc sa plangem dupa banii jefuiti de toate felurile de clientela, plangem de mila functionarimii pe care o paste somajul, uitand ca nota de plata a birocratiei tot noi o platim. In loc sa discutam despre proiectele faramitate din care nimeni nu intelege nimic si menite doar sa consume aiurea niste bani in interesul unor buzunare private, discutam despre orgoliile celor care nu vor mai locui intr-o resedinta de judet.

Temele acestea parazitare au fost bine plantate dinspre toate partidele care se tem ca de dracu de aceasta reorganizare tocmai pentru a zapaci romanii si a le deturna atentia de la ceea ce e cu adevarat important. Maghiarii au aruncat doar colacul de salvare, de care PDL s-a agatat temeinic in drum spre barca de salvare lansata sambata la apa de USL.

Asa ca in Coalitie a fost infiintata o comisie politica pentru a armoniza punctele de vedere, la un moment dat. Iar cand si daca acest moment va veni, proiectul astfel nascut va intra in procedura parlamentara pentru a fi ucis prin comisii, in lipsa de cvorum si amanari pana la calendele grecesti. Eventual mai facem un referendum in care romanul sa-si apere judetul, si capitala lui, si baronul, adica sa face ce stie el mai bine, sa-si fure singur caciula.

Si uite asa ne apropiem de alegeri, nu le mai putem organiza decat pe actuala structura, baronii se reinsurubeaza in fruntea Consiliilor Judetene, finanteaza campania parlamentara, isi instaleaza oamenii in legislativ si se asigura ca reorganizarea a fost un cosmar care se poate insa transforma in visul frumos al celor 8 regiuni suprapuse judetelor actuale pentru multe posturi destinate clientelei, si mai multa birocratie, mai multa putere.

Reorganizarea facuta rapid prin asumarea raspunderii guvernului este riscanta, poate avea hibe ascunse ca orice decizie luata pe genunchi. Dar fara a ne asuma acest risc nu avem nicio sansa sa scapam de cancerul feudal care macina Romania. Si daca ratam acest moment, daca insasi ideea de reorganizare va fi compromisa, asa cum vor baronii, ma tem ca urmatoarea sansa va fi foarte foarte indepartata. La fel ca sansa de europenizare autentica a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#reorganizare teritoriala Romania, #UDMR PDL reorganizare teritoriala , #reorganizare teritoriala Romania