Editorial: Paramilitarii secui se inarmeaza. La pistoale cu apa inainte!

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 12:05
5392 citiri
Editorial: Paramilitarii secui se inarmeaza. La pistoale cu apa inainte!

Unii lideri maghiari au o placere teribila sa se joace cu nervii romanilor. Daca pana mai ieri, paramilitarii secui care stau in copaci si pandesc erau rodul imagintiei lui Corneliu Vadim Tudor, iar uniforma militara de colectie era trasa pe trup la manifestari de 15 martie sau 4 iunie, iata ca discursul unor fruntasi atinge o simbolistica periculoasa, cu un potential larg de frisoane.

Ziarul "Gandul" a publicat o declaratie a sefului Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, pe care o inscriu cu succes in randul celor la care ma refer. Omul a anuntat ca UDMR, reprezentantii autoritatilor locale si bisericile maghiare se pregatesc de nesupunere civica, in cazul in care PD-L si Traian Basescu nu vor fi de acord cu Tinutul Secuiesc. "Mai exact, asta inseamna ca in prima faza vom iesi in strada pasnic, fara arme, cum am dovedit in ultimii 20 de ani ca stim sa facem. Apoi, daca nu se rezolva nici asa, o sa vedem", spune oficialul, citat de cotidianul amintit.

Ulterior, Tamas a revenit si a precizat ca nu a folosit termenul "arme", dar a reiterat povestea cu nesupunerea civica. Totodata, intr-o interventie telefonica la B1 TV, seful CJ Covasna a spus ca reporterul a folosit o stratagema pentru a-i pune cuvintele in gura, adica l-a intrebat daca maghiarii au in vedere sa protesteze cu ajutorul armelor, si ca el a negat. Din pacate, din cauza legaturii telefonice proaste, nu s-a auzit restul explicatiei.

Intr-adevar, una este sa raspunzi la o asemenea intrebare, iar vorbele sa fie plasate in context, un context real, si alta sa inventezi. Ma indoiesc, insa, ca, de vreme ce stirea este main story, si avand in vedere cat de delicat este subiectul, reporterul nu a fost chestionat de sefii sai cum s-a exprimat, exact, Tamas Sandor. O asemenea "duma" ar stirbi serios din credibilitatea cotidianului respectiv.

Inclin sa cred ca pe seful CJ Covasna l-a luat gura pe dinainte, si ca a pronuntat cuvantul "deocamdata", fie si raspunzand unei intrebari.

Din joaca, desigur, si pentru a arata ca minoritatea este hotarata sa lupte. Pai daca-i pe-asa, tot din joaca, mi-am propus sa inregistrez marca "Tinutul Secuiesc". Cercetand online portalul de profil, am aflat, insa, ca marca apartine unui nene pe numele Nasty Marian Vladoiu. Nu Soni, nu Erji. Daca omul n-a facut-o pentru scopul minoritatii care-si cere cu insistenta colivia, prevad situatii hazlii.

Pana atunci, insa, eu zic asa: sa se inarmeze, primesc, si sa iasa in strada cu ce-or sti. Daca ei isi imagineaza ca astfel le va creste nivelul de trai, ca automat li se vor dubla salariile, sa-si ascuta cutitele. Bine-bine, dar priveste la aia din Kosovo, le fac americanii autostrazi, baga o caruta de bani in ei, imi spune cineva. Foarte bine, sa le faca la secui drum cu patru benzi intre Corund si Ozun, sa-si umfle burtile de kurtos kalacs.

Tare imi este, insa, ca pentru doi, trei ametiti cocotati in functii nu se deranjeaza americanii. Se iau si altii dupa ei? Se iau pe dracu!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#reorganizare teritoriala Romania, #UDMR reorganizare teritoriala PDL , #reorganizare teritoriala Romania