Lakatos: Reorganizarea nu trece, e pretext ca Basescu sa participe la alegeri

Marti, 14 Iunie 2011, ora 19:37
5579 citiri
Lakatos: Reorganizarea nu trece, e pretext ca Basescu sa participe la alegeri
Foto:dcnews.ro

Deputatul UDMR Peter Lakatos a declarat pentru Ziare.com ca reorganizarea administrativ-teritoriala propusa de presedintele Traian Basescu nu are cum sa treaca si ca seful statului se foloseste de aceasta tema pentru a se putea implica in campania electorala din 2012.

Lakatos a mai spus ca o incercare de a modifica legislatia pentru a reorganiza administrativ-teritorial Romania ar putea duce la amanarea alegerilor de anul viitor.

In opinia deputatului UDMR, reorganizarea administrativa nu are cum sa se faca anul acesta, din cauza dificultatilor foarte mari, care duc la situatia ca UDMR sa refuze adoptarea acestei masuri prin angajarea raspunderii.

Basescu, participant la alegeri

Peter Lakatos a spus ca Traian Basescu vrea sa foloseasca foarte probabila respingere a reorganizarii ca pretext de a se implica in campania electorala din anul 2012, acuzand din nou parlamentarii.

Intrebat cine castiga din toata aceasta discutie, parlamentarul UDMR a raspuns: "Presedintele. In momentul in care se intampla sa se amane alegerile, va dati seama ce tema buna are presedintele pentru a participa la campanie si sa spuna 'uratii astia, parlamentarii, cei 322, n-au vrut noua Constitutie, n-au vrut noua impartire administrativ-teritoriala, n-au vrut modernizarea Romaniei'. O campanie cum scrie la carte. Nu s-a mai intamplat? Nu tineti cumva minte? Daca e o reteta experimentata deja...", a declarat Lakaos, pentru Ziare.com

Deputatul Lakatos crede ca nu reorganizarea, ci respingerea reorganizarii este tema perfecta pentru ca presedintele Traian Basescu sa joace rolul de locomotiva electorala.

"Nu reorganizarea, ci amanarea reorganizarii sau nediscutarea sau neaprobarea. Presedintele a cantarit bine si stia ca acest lucru nu poate fi acceptat. In conditiile acestea, totusi forteaza? Ce inseamna? A aruncat tema, a tematizat discursul politic, a pus in oarecare dificultate Opozitia. Asta e adevarul - presedintele joaca tare, e un presedinte jucator. De ce sa discutam lucrurile pe care nu a reusit sa le faca, mai bine discutam propunerile", a mai explicat parlamentarul.

Lakatos a ridicat si ipoteza ca alegerile din 2012 sa fie amanate tocmai din cauza faptului ca e foarte greu ca aceasta reorganizare sa fie terminata la timp.

"Daca cineva spune 'de aia e nevoie prin angajare, ca alegerile de anul viitor sa se faca pe baza acestei noi legi', eu spun ca s-ar putea intampla ca alegerile sa se amane pentru ca, nici daca lucreaza Parlamentul toata vara si in decembrie, nu poate sa treaca atatea legi incat sa corespunda noii organizari administrativ-teritoriale. Se incepe cu Legea bugetului si stiti cat de greu e de sa faci una noua", a spus deputatul UDMR.

Reorganizarea nu trece, UDMR refuza asumarea raspunderii

In opinia deputatului UDMR, e aproape imposibil ca reorganizarea administrativ-teritoriala sa se faca anul acesta, spunand ca sunt cel putin patru probleme majore care impiedica adoptarea sa.

In primul rand, Lakatos spune ca Romania a ratificat Charta europeana a autonomiei locale, care spune ca orice modificare administrativa se face cu consultarea populatiei, dupa un referendum, ceea ce obliga guvernul sa ia aceasta masura. Apoi, el a mai vorbit si de faptul ca nu exista studii de impact, ca la sfarsitul anului vom avea un recensamant si e bine ca o reorganizare sa se faca pe aceste date, nu pe cele din 2002.

Deputatul UDMR mai considera si ca am avea o problema cu proiectul de buget, pe care tocmai l-am inaintat Uniunii Europene:

"O sa zica astia 'ma, sunteti nebuni?' Orice masura, ma refer la infiintarea celor 8 judete, nu se poate infaptui decat pe baza unui nou buget, trecut prin Parlament."

UDMR va refuza, in aceste conditii, angajarea raspunderii Guvernului pe reorganizarea administrativ-teritoriala, spunand ca "nu e acceptabila".

"As putea continua cu problemele care fac ca angajarea raspunderii sa nu fie acceptabila. N-am discutat inca de cate judete sa fie sau sa nu fie, suntem inca in faza de modalitate de promovare a legii (...) UDMR exclude varianta angajarii raspunderii Guvernului pe aceasta problema inaintea lamuririi tuturor problemelor si aspectelor si de a gasi raspuns plauzibil la intrebari. Pot sa pun urmatoarea intrebare - un judet are un credit luat, judetul mamut preia creditul judetului respectiv? Ca sa nu mai vorbesc de alte lucruri de acest gen, care privesc activitatea practica ... la teorie toti ne pricepem", a declarat Lakatos, pentru Ziare.com.

In opinia sa, asumarea raspunderii nu se va face anul acesta, el considerand ca PDL nu ar trebui sa forteze pe aceasta tema.

"Am incredere in capacitatea si intelepciunea celor din PDL sa-si dea seama ca nu e momentul sa doreasca in continuare angajarea raspunderii Guvernului", a mai adaugat Lakatos.

Deputatul UDMR mai crede ca nici macar membrii PDL nu stiau de acest proiect de reorganizare, pentru ca el vine de la Basescu si are scopul de avantaja "o parte din PDL", adaugand si ca multi dintre ei vocifereaza in particular la adresa acestuia.

"Ideea a venit de la presedinte. Daca era de la PDL, am fi discutat in prealabil. Nici ei nu au discutat, din alta parte vine explicatia".

Intrebat daca reorganizarea favorizeaza PDL, Lakatos a intrebat retoric: "Care parte din PDL? In momentul in care nu toti de la PDL sunt de acord cu treaba aceasta, atat ca nu toti vocifereaza, iti pui intrebarea 'pe care parte a PDL doreste presedintele sa favorizeze?' "

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Lakatos respingere reorganizare, #reorganizare administrativ teritoriala Basescu, #reorganizare judete Basescu , #reorganizare teritoriala Romania