Liderul PDL Covasna: UDMR sa spuna daca vrea un viitor Kosovo

Luni, 20 Iunie 2011, ora 17:49
2998 citiri
Liderul PDL Covasna: UDMR sa spuna daca vrea un viitor Kosovo
Foto: Realitatea TV

Liderul PDL Covasna, Dan Manolachescu, a facut luni o serie de declaratii incendiare, sustinand ca UDMR ar trebui sa spuna daca "doresc un viitor Kosovo", referindu-se la Tinutul Secuiesc. Ulterior, acesta si-a nuantat declaratia, spunand ca niciun politician nu isi doreste violente.

"Cred ca asta este telul, totusi, pentru care militeaza Kelemen Hunor si UDMR, pentru o regiune linistita si prospera. Daca nu acesta este si, practic, se doreste un viitor Kosovo, atunci macar sa spuna foarte clar de la inceput ca asta este telul si stim cu totii ce avem de facut: ori punem toti mana pe arme, ori plecam cu totii catre alte zone, mai linistite, ale tarii sau ale lumii", a declarat liderul PDL Covasna, referindu-se la statutul minoritatilor, citat de Mediafax.

Contactat de Realitatea TV, liderul PDL Covasna a spus ca nimeni nu si-ar dori violente in Harghita si Covasna.

"Nimeni nu-si doreste un Kosovo. Nici politicienii si mai cu seama pot sa afirm, cu toata responsabilitatea, ca nici romanii si nici maghiarii nu isi doresc nicio rezolvare violenta a niciunei probleme. Ar trebui sa tacem si sa nu mai spunem nimic. Nu-mi place nici ce aud de la Bucuresti si din alte zone, nici din partid (n. red PDL), nici de la UDMR sau de la Partidul Civic Maghiar, dar nici de la Opozitie care a devenit ultraradicala si ultranationalista. Orice picatura care cade de la Bucuresti ajunge un tsunami in Covasna si Harghita", a declarat Manolachescu, la Realitatea TV.

Acesta a precizat insa ca legea statutului minoritatilor, pentru care UDMR face presiuni in coalitie, nu va afecta deloc Covasna si Harghita, unde exista deja o majoritate maghiara care "dicteaza de mult in toate chestiunile prevazute de statut", ci ca exista "o problema a restului Ardealului".

"M-ar durea mai mult problema romanilor minoritari de aici, care nu sunt cuprinsi in statutul minoritatilor. Pastrarea identitatii si a culturii si traditiilor romanesti in zona se pot face foarte simplu pe pasii pe care a mers UDMR la nivel national, pasi care trebuie facuti si de noi in aceasta zona", a declarat Manolachescu.

Dan Manolachescu adauga ca, in Harghita si Covasna tensiunea interetnica este "mult mai scazuta decat in urma cu cativa ani", insa ca "in zonele interetnice, oriunde in lume sunt potentiale zone de conflict".

"O manifestatie stradala, cand este etnica se transforma in altceva, ma doare aceasta manifestatie, m-a durut cand am vazut iesind pe strada maghiari si apoi romani la o contramanifestatie", a mai declarat Manolachescu.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu a dorit sa comenteze afirmatiile lui Dan Manolachescu, pe care le-a considerat la inceput declaratii "care ar fi fost spuse de un lider al Opozitiei". Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a comentat insa afirmatiile, spunand ca liderul PDL Covasna "a fost bagat in seama", dupa ce a folosit un limbaj violent.

"Domnul Manolachescu a vorbit la suaprare cu un limbaj care a starniut un interes care depaseste ceea ce este pe teren. Nu este situatia care este mai rea decat in urma cu 20 de ani, il inteleg cand spune ca politicienii sunt cei care atata sentimentele nationaliste si ar fi mai bine sa o ia mai incet", a declarat Peter Eckstein Kovacs.

Borbely: Nu se va mai intampla niciodata ce a fost in martie '90

Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a intervenit la randul sau sa calmeze spiritele si a sustinut ca violentele din martie 1990, cand la Targu Mures sute de persoane au murit in urma conflictelor interetnice nu se vor mai repeta niciodata.

"Am fost acolo in martie 1990, n-o sa se repete niciodata ce a fost in '90 martie pentru ca oamenii sunt responsabili si am avut noi grija maghiarii si cetatenii din Romania sa nu se mai intample, dar acum s-a inflamat aceasta atmosfera. Domnul Manolachescu sa nu faca declaratii iresponsabile pentru ca nu are de ce, in ceea ce priveste situatia actuala nu discutam decat de o lege a minoritatilor care este de 6 ani in Parlament acceptata si sustinuta de PDL, PNL la vremea respectiva, de Guvernul din care faceau parte PDL, PNL si UDMR, care este problema?", a spus Laszlo Borbely.

PDL a decis in sedinta Biroului Permanent National de luni ca adoptarea statutului minoritatilor pana la sfarsitul lunii iunie ramane un obiectiv asumat, dupa cum prevede de altfel si protocolul actualei coalitii de guvernare, PDL-UDMR-UNPR.

Voinescu: Adoptarea statutului minoritatilor pana la sfarsitul lui iunie, obiectiv al Coalitiei

Declaratiile inflamate cu privire la maghiarii din Harghita si Covasna vin in urma disputelor cu privire la proiectul de impartire administrativ-teritoriala a Romaniei, dar si in urma cererilor UDMR pentru adoptarea statutului minoritatilor.

Proiectul PDL de reorganizare teritoriala prevede opt judete-mamut. Proiectul UDMR pe aceeasi tema prevede 16 regiuni de dezvoltare, printre care una in care sunt grupate judetele Covasna, Harghita, Mures, precum si organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare.

Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna a declarat ca, in cazul in care PDL si Traian Basescu nu vor fi de acord cu Tinutul Secuiesc, reprezentantii UDMR Covasna si ai bisericii maghiare se pregatesc de "nesupunere civica".

Reorganizarea teritoriala: Kelemen Hunor ameninta cu proteste in strada

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a facut la randul sau declaratii incendiare, in urma aparitiei proiectului de impartire administrativ-teritoriala, sustinand ca, "daca forteaza cineva dizolvarea comunitatii maghiare din zona Covasna, Harghita si Mures, oamenii vor iesi pe strada".

Laszlo Borbelt a reafirmat, la randul sau, ca maghiarii sunt pregatiti sa protesteze pentru drepturile lor.

"Nu trebuie sa va sperie acest lucru. De ce ies pensionarii in strada? Pentru drepturile lor, si nimeni nu este speriat ca e altceva. Nu este nicio probema si cine interpreteaza altfel greseste. Sper totusi sa gasim o solutie politica", a conchis Laszlo Borbely.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#PDL Covasna, #UDMR viitor Kosovo, #Dan Manolachescu Covasna, #Kosovo Tinutul Secuiesc , #reorganizare teritoriala Romania