PSD reclama la CE refuzul Guvernului de a organiza referendum pentru regionalizare

Joi, 16 Iunie 2011, ora 07:52
1880 citiri
PSD reclama la CE refuzul Guvernului de a organiza referendum pentru regionalizare
Foto: ziare-pe-net.ro

Europarlamentarii PSD Catalin Ivan, Victor Bostinaru si Viorica Dancila au solicitat Comisiei Europene sa le comunice daca este la curent cu intentia Guvernului de a nu organiza un referendum pe tema reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Europarlamentarii PSD vor, totodata, sa afle daca CE a primit din partea Guvernului Boc vreun studiu de fezabilitate privind costurile acestei reorganizari, care se vrea a fi facuta intr-un termen foarte scurt.

"PDL a lansat ipoteza eliminarii subiectului privind structurile administrativ-teritoriale din Constitutie si reglementarea prin act normativ si asumarea raspunderii. Dar un astfel de proces amplu nu poate fi facut fara consultarea populatiei.

Legea Referendumului Nr. 3/2000, art. 13, alin. 3, specifica: Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraselor si judetelor se inainteaza Parlamentului spre adoptare numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor din unitatile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. In acest caz, organizarea referendumului este obligatorie", se arata in solicitarea trimisa Comisiei Europene de catre cei trei eurodeputati PSD.

Europarlamentarii PSD sustin ca toate costurile pe care le implica reforma administrativa in viziunea PDL "vor fi enorme" pentru populatie.

"Un astfel de proces inseamna pentru fiecare cetatean al Romaniei schimbarea cartii de identitate, schimbarea permisului de conducere, schimbarea pasaportului, a actelor de cadastru, pe calculul actual si la preturile actuale, fiecare cetatean va plati in jur de 600-700 RON pentru a schimba documentele. La toate acestea, se vor adauga si cheltuielile autoritatilor locale", mai spus europarlamentarii PSD.

Potrivit acestora, orice modificare semnificativa, care are un impact asupra politicii de coeziune, trebuie sa fie facuta cu acordul Comisiei Europene si ca urmare a realizarii unui studiu de fezabilitate.

"Comisia Europeana a informat Guvernul roman, in mod oficial si in repetate randuri, inca din 2008, cu privire la faptul ca o reforma regionala ar putea fi implementata numai dupa ce au avut loc consultari politice serioase intre partidul aflat la guvernare, opozitie, asociatii si societatea civila pentru a se asigura ca aceasta reforma poate oferi predictibilitate, stabilitate si ca va avea succes ca urmare a referendumului cerut de catre Constitutie", se mai arata in comunicatul de presa.

In solicitarea adresata CE, eurodeputatii au amintit ca "principalul partid aflat la guvernare intentioneaza o reorganizare administrativa a Romaniei rapid, fara sa organizeze un referendum, fara consultari de amploare intre guvernare, opozitie, asociatii si societatea civila".

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#europarlamentari regionalizare teritoriala Romania, #regionalizare teritoriala Romania , #reorganizare teritoriala Romania
Comentarii
Poza RETARDER
RETARDER
rank 5
Poza ALTERNANTZA
ALTERNANTZA
rank 4
Macar sa stie si UE cum se lucreaza in Romania!